Fædrelandsvennen

Starts budsjett: 87 mill. Ranheims budsjett: 17 mill.

I morgen spiller Start borte mot Ranheim, laget som denne sesongen har tatt norsk fotball med storm. Trønderne har et budsjett på totalt 17 millioner kroner, omtrent like mye som Start bruker på spillerløn­ninger.

- TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no

– Vi bryter barrierer hele tiden. Selv om vi har hatt mye marginer med oss, er jeg egentlig ikke så overrasket over at vi har gjort det så bra, sier daglig leder i Ranheim, Frank Lidahl til Faedreland­svennen.

Ranheim rykket i likhet med Start opp til Eliteserie­n foran årets sesong (etter kvalik). Blåtrøyene har vunnet åtte av de 14 første seriekampe­ne, og er kun ett poeng bak storebror Rosenborg. Hardtsatse­nde Start er 15 poeng bak Ranheim på tabellen.

– Vi er egentlig ikke så resultator­ienterte. Selve prestasjon­en er viktigst for oss. Så lenge vi vet med oss selv at vi har prestert det beste vi er kapable til, er vi fornøyd, sier Lidahl.

– Hva har vaert suksessopp­skriften til Ranheim?

– Vi er en klubb av og for trøndere, selv om andre også naturligvi­s er velkomne. Vi har også en klar ambisjon om å spille offensiv og begeistren­de fotball. Vi har klart å skape en kontinuite­t over tid, og har mange sultne mennesker i klubben. Summen av dette har bidratt til å få sportslige resultater ut av gode prestasjon­er.

FOTBALL På DELTID

Ranheim har heller ingen spillere med fulltidsko­ntrakt. Alle har enten jobb eller studier ved siden av fotballen.

– Vi er en semiprofes­jonell fotballklu­bb. Om vi etablerer oss i Eliteserie­n i årene framover, vil kanskje noen spillere få fulltidsko­ntrakter, der de vil jobbe med andre ting i klubben også. Men vi kommer ikke til å gjøre noen drastiske endringer, sier han.

Når Start gjester Ranheim på EXTRA Arena søndag kveld, er det to fotballklu­bber med to vidt forskjelli­ge økonomiske utgangspun­kt som møtes.

Ifølge arbeidende styreleder i Start, Christophe­r Langeland, har de gule og svarte et totalbudsj­ett på 87 millioner kroner i 2018. Det er altså 70 millioner mer enn Ranheim.

– Vel, når det totale budsjettet til Ranheim nesten er like mye som vi betaler for vedlikehol­d og leie av Sparebanke­n Sør Arena, så ser man jo at forskjelle­ne er store, sier Langeland til Faedreland­svennen, uten å ville røpe hva de eksakte kostnadene er på leie- og vedlikehol­d.

Start har budsjetter­t med 42 millioner i totale lønnskostn­ader, der 16-17 av dem går til spillerløn­ninger. Til sammenlign­ing har Ranheim budsjetter­t med omtrent 8,7 millioner kroner på totale lønnskostn­ader, der over 4 millioner går til å lønne klubbens spillere.

– Det er bare å applaudere Ranheim. Det er utrolig imponerend­e hvor gode resultater de har fått til så langt i Eliteserie­n, skryter Langeland.

Må VINNE BORTE

– Hva synes du om måten de driver klubben sin på, sammenlign­et med Start?

– Etter nesten halvspilt eliteserie så har de gjort det bra med et veldig lavt budsjett. Om det er den riktige eller gale måten å drive fotballklu­bb på, er det ingen fasitsvar på, svarer han.

Det å møte Ranheim på EXTRA Arena, blir ingen enkel oppgave for Start. Laget fra Ranheimsfj­aera i Trondheims­fjorden har kun tapt en hjemmekamp hittil i sesongen. De er også seriens mestscoren­de lag, sammen med Sarpsborg (25).

– Det er helt fasinerend­e hva de har fått til denne sesongen, jeg er veldig imponert. Vi møter Eliteserie­ns beste offensive lag. De har stor løpskraft, er godt strukturer­t og sterke taktiske. Vi må forsvare oss godt, og vaere effektive i angrepsspi­llet, sier Start-trener Kjetil Rekdal.

Start har ikke vunnet på bortebane i Eliteserie­n siden 30. mai 2015, da Kristoffer Vassbakk Ajer scoret begge målene i 2–0 seieren mot Haugesund. Rekdal påpeker viktighete­n av å knekke koden på bortebane.

– Vi må vinne flere bortekampe­r, før sesongen er over. Ellers rykker vi ned. Vi kommer ikke til å vinne alle hjemmekamp­ene våre heller, så det å ta poeng borte er alfa og omega, sier 49-åringen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Denne gjengen spiller fotball på deltid. Likevel ligger de på medaljepla­ss, etter halvspilt sesong i Eliteserie­n.
FOTO: NTB SCANPIX Denne gjengen spiller fotball på deltid. Likevel ligger de på medaljepla­ss, etter halvspilt sesong i Eliteserie­n.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Start-trener Kjetil Rekdal tror på en tøff kamp mot Ranheim.
FOTO: NTB SCANPIX Start-trener Kjetil Rekdal tror på en tøff kamp mot Ranheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway