Fædrelandsvennen

Trist om sørlending­en

En helt fersk undersøkel­se bekrefter nok en gang at Sørlandet fortsatt henger igjen i gamle fordommer: Mange er fortsatt negative til homofile.

-

Denne uka kom det nye tall som bekrefter at landsdelen vår fortsatt har gamle forestilli­nger og fordommer. En undersøkel­se av Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet viser at mange sørlending­er står fast i foreldede holdninger til lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner (forkortet som Ihbtiq-personer).

noen av funnene

forteller blant annet dette: Hver fjerde sørlending mener barn ikke bør ha likekjønne­de foreldre. 19 prosent av befolkning­en «grøsser» ved tanken på homofile. Det er triste tall.

sørlandet er blant

landsdelen­e som kommer ut som mest negative til lhbtiq-personer. Sørlandet er i denne undersøkel­sen slått sammen med befolkning­en i Telemark. når en av

fire sørlending­er grøsser ved tanken på homofile, så gjelder det til sammenlign­ing én av ti av befolkning­en i Oslo. Den homofile Venstre-politikere­n Petter Toldnaes fra Lillesand konstatere­r i et intervju med Faedreland­svennen at Oslo og Sørlandet er motpoler i toleranse. Han er også, sammen med sin samboer, fosterfar til to barn: – Man har to ytterpunkt­er i Norge. Kvinner i Oslo, og menn på Sørlandet. De lever på hver sin planet når det gjelder toleranse. Jeg synes det er litt trist at en så høy andel på Sørlandet mener dette, kommentere­r Toldnaes.

Det er vanskelig

å finne forklaring­er på hvorfor nettopp Sørlandet skal vaere så intolerant. Er det virkelig det religiøse avtrykket som har gjort at så mange har vanskeligh­eter med både å akseptere og anerkjenne andre valg og levemåter? Trøsten får vaere at det er en endring å spore, disse holdningen­e er ikke hugget i stein: Flertallet som mener likekjønne­de foreldre er like gode som heterofile, har fra 2008 økt fra 59 til 73 prosent. Det er en endring målt på landsbasis, men det er gledelig at den har steget så dramatisk.

i 2018 består

den vanlige, norske tilvaerels­en av mange komponente­r. Folk skal få leve forskjelli­ge liv og gjøre ulike valg. Om man er bokstavtro kristen eller muslim, er det like fullt mulig å behandle andre med respekt. Vi håper Sørlandet er i bevegelse i disse spørsmålen­e.

Er det virkelig det religiøse avtrykket som har gjort at så mange har vanskeligh­eter med både å akseptere og anerkjenne andre valg og levemåter?

 ??  ?? Nordmenn blir rausere i forhold til homofile, lesbiske og transperso­ner, men Sørlandet henger dessverre etter. FOTO: AUDUN BRAASTAD / NTB SCANPIX
Nordmenn blir rausere i forhold til homofile, lesbiske og transperso­ner, men Sørlandet henger dessverre etter. FOTO: AUDUN BRAASTAD / NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway