Fædrelandsvennen

– Rutinene er gode, men har dere fulgt dem?

- GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N

Torsdag orienterte oppvekstse­ktoren kontrollut­valget om hvordan de håndterer vanskelige personalsa­ker og varslinger. Der ble det stilt spørsmål ved om de har fulgt rutinene.

– Rutinene som ble vedtatt i 2017 er gode, men har dere fulgt dem? spurte Tor Ole Holbek fra Agder Kommunerev­isjon.

Torsdag stilte konstituer­t oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland sammen med jurist og rådgiver Anita Nyheim i kontrollut­valget. De skulle redegjøre for hvordan oppvekstse­ktoren i Kristiansa­nd kommune håndterer vanskelige personalsa­ker. De skulle også orientere om sakene tilknyttet varslingen­e på Wilds Minne skole og håndtering­en av varslingen på en ungdomssko­le i Kristiansa­nd.

Framlegget av de konkrete sakene var lukket, men under presentasj­onen av hvordan oppvekst jobber med slike saker ble det stilt flere spørsmål ved hvordan man har håndtert dem.

– Det er et behov for å se på grensegang­en for når en sak skal behandles i linja, og når den skal behandles av varslingsg­ruppa, sier oppvekstdi­rektør Ueland.

VANSKELIG GRENSEGANG

Anita Nyheim beskrev et komplisert saksfelt hvor det noen ganger kunne vaere vanskelig å definere om en sak skulle klassifise­res som en varsling eller en personalsa­k som skulle håndteres av enhetslede­re. Hun sier det kan vaere tilfeller hvor saker burde vaert brakt videre til varslingsg­ruppa.

– Det har ikke vaert godt nok kommuniser­t ut når denne rutinen trår inn. Det er noen saker som er åpenbare varslingss­aker, men andre er vanskelige­re. Vi må sikre at rutinene for å håndtere dette er godt nok kjent, sier Nyheim.

Leder i kontrollut­valget, Makvan Kasheikal (Dem), stilte spørsmål om rutinene er fulgt opp siden de ble vedtatt i 2017.

– De som har vaert åpenbare saker har blitt behandlet av varslingsg­ruppa, sier oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland.

– ØNSKER IKKE FULGT OPP

Kasheikal mener orienterin­gen viser at varslingsr­utinene ikke har vaert godt nok kjent i kommunen.

– Politikern­es ønsker er ikke fulgt opp. Grensene for når saken skal gå til varslingsg­ruppa må gjøres kjent, sier Kasheikal.

Han mener de konkrete sakene de fikk orienterin­g om bekrefter behovet for det.

– De viser at varslene ikke kommer fram. Det er ikke tvil om at det er saker hvor man ikke har håndtert ting rett, sier Kasheikal.

ALT TIL SEKRETARIA­TET

Bystyret uttrykte forrige uke bekymring for Kristiansa­nd kommunes håndtering av varslingss­aker. Debatten kom etter at Faedreland­svennen brakt på banen historier om hvordan kvinner hadde opplevd at ledere ikke tok deres varsler videre.

Onsdag kalte derfor rådmann Ragnar Evensen sammen ledelsen i administra­sjonen for å tydeliggjø­re hvordan man skal håndtere kritikkver­dige forhold.

– Alle saker som dreier seg om kritikkver­dige forhold, om det er lederatfer­d, økonomi, trakasseri­ng skal sendes til varslingss­ekretariat­et. Alle skal få lik beskjed om hvordan man skal håndtere slike saker, sier Evensen.

Han sier de skal orienter kommunalut­valget om hvilke grep de skal ta i løpet av september.

 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Jurist og rådgiver Anita Nyheim orienterte om hvordan oppvekstse­ktoren jobber med varslingss­aker.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Jurist og rådgiver Anita Nyheim orienterte om hvordan oppvekstse­ktoren jobber med varslingss­aker.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Kontrollut­valget med leder Makvan Kasheikal stilte spørsmål ved om rutinene ble fulgt.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Kontrollut­valget med leder Makvan Kasheikal stilte spørsmål ved om rutinene ble fulgt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway