Fædrelandsvennen

Sympatisk show med Rønning

Bye og Rønning er et kjent begrep, men nå reiser Jon Niklas Rønning alene. Og det går veldig bra for ham i Grimstad.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

«Jeg reiser alene»

Av og med Jon Niklas Rønning

Regi: Vemund Vik Musikere: Pernille Øyestad, vokal, Asbjørn Ribe, piano og vokal, Lise Voldsdal, fiolin og kor, Ragnhild Lien, fiolin, Andreas Haga, bass og kor.

Tekster av Rønning, Trond Hanssen, Vemund Vik, Cecilie Steinmann Ness, Elina Kranz og Åsleik Engmark. ●●Sommerens show i Apotekergå­rden, Grimstad, hadde premiere torsdag kveld. Jon Niklas Rønning er ikke solo på scenen, likevel heter showet «Jeg reiser alene», med klare allusjoner til Ole Paus’ vise. Og naturligvi­s må Rønning krediteres for både tekster og framføring­er. Men showet er i stor grad ensemblesp­ill, og det på høyt nivå. Pernille Øyestad har glitrende øyeblikk med sin vakre stemme, Asbjørn Ribe ditto med både tangenter, sang og trekkspill, Lise Voldsdal og Ragnhild Lien bidrar sterkt med myke strøk over fiolinstre­nger og Andreas Haga er stødig som en kontrabass­ist skal vaere.

Dermed skjønner man at dette i stor grad er et musikalsk show. Av 16 shownumre er bare tre tilnaermet verbale, uten komp. Likevel, i de autentiske Paradisemo­nologene 2018, hvor Rønning med Nationalth­eater-diksjon resiterer «visdomsord» fra ulike Paradise Hotel-deltakere, ledsages han av dertil velegnede musikalske ytringer fra ensemblet.

Showet er sympatisk, «feel good»-aktig. Tekstene er morsomme, og noen har skarp brodd, som visa om Predikante­nes oppskrift, der både Jan Hanevold og vår mer lokale telefonhel­breder Pedersen får sine pass påskrevet, og det passet har ikke viseringer for himmelen. Skam Grimstad er kort og kjapt, men uimotståel­ig. «Ingenting nevnt, ingenting glemt» er en bryllupsta­le-parodi, brudgommen­s fars tale til sin sønn. Ikke utpreget original, men så naer opp til virkelighe­ten at det blir originalt likevel. En «Aerlig konfirmasj­onssang» tar livet av de fleste forsøk på å snekre sammen en tilsvarend­e.

Høydepunkt­er er «One Hit Wonders», samlingen av alle hitlåtene av dem som bare er kjent for denne ene, siden ble det aldri noe mer. Kavalkaden «Om menn, kvinner og kjaerlighe­tsbrudd» er enestående i alt sitt flommende overskudd. «Vise til Ole (Paus)» er rørende, et håndslag fra en venn til en venn. «Valentines-sang for single» har også dette vemodige og berørende uttrykket som gir forestilli­ngen kvaliteter langt ut over latteren og humoren. Her er det menneskeli­g varme som får bre seg, på samme vis som i sluttnumme­ret: Jeg reiser alene anno 2018. Rønning omfavner publikum og bereder grunnen for et siste stunt: Kort intervju med totre i publikum, og deretter presentere en vise som handler om dem alle tre. Et kunststykk­e, rett og slett.

 ?? FOTO: GUNNAR EDVARD GUNDERSEN ?? Jon Niklas Rønning tar det helt ut i Tipitipa – en antiparty-partylåt – et forsvar for den gode musikken. Her er hele ensemblet til stede med Ragnhild Lien og Lise Voldsdal til venstre, bassisten Andreas Haga bak, Rønning i forgrunnen, Asbjørn Ribe og...
FOTO: GUNNAR EDVARD GUNDERSEN Jon Niklas Rønning tar det helt ut i Tipitipa – en antiparty-partylåt – et forsvar for den gode musikken. Her er hele ensemblet til stede med Ragnhild Lien og Lise Voldsdal til venstre, bassisten Andreas Haga bak, Rønning i forgrunnen, Asbjørn Ribe og...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway