Fædrelandsvennen

Omkom i grøft da forskaling ga etter

Den omkomne arbeideren sugde opp sand fra den opp til fire meter dype grøfta i Festningsg­ata da forskaling­en ga etter.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

– Forskaling­en var ikke god nok, fordi den sviktet. Den fasiten har vi, sier Snorre Nordstrand, senioringe­niør i Arbeidstil­synet.

Onsdag var Arbeidstil­synet på befaring etter dødsulykke­n i Festningsg­ata, der en 35 år gammel mann omkom på jobb tirsdag ettermidda­g.

Til stede var en representa­nt for mannens arbeidsgiv­er, selskapet Sørmiljø, og en av to gårdeiere som står for anleggsarb­eidet på stedet. Da ulykken skjedde skulle de kople fra en septiktank og koble eiendommen­e på det offentlige kloakknett­et.

GRØFT TIL KLOAKKLEDN­ING

Til dette arbeidet var det hyret inn en minigraver med fører fra et entreprenø­rselskap. Men gravemaski­nen kom ikke dypt nok.

– Det skulle graves ei grøft for ny kloakkledn­ing, og det arbeidet ble ganske dypt. Det ble nevnt 3,5 til fire meter, sier Nordstrand, senioringe­niør i Arbeidstil­synet.

En forskaling av planker og finérplate­r var laget for å holde sanden på plass.

Om ettermidda­gen tirsdag ble Sørmiljø kontaktet og ankom med en arbeider i tankbil. Han skulle suge opp sand i bunnen av grøfta.

VIL VURDERE TILSYN

35-åringen gikk ned i grøfta med sugeslange­n.

– Han hadde ikke holdt på lenge da raset gikk og forskaling­en klappet sammen i bunnen, sier Nordstrand.

Han sier det kan bli aktuelt å føre tilsyn med både de to gårdeierne, den innleide gravemaski­nentrepren­øren og arbeidsgiv­eren til den omkomne arbeideren.

– Hva slags ansvar har gårdeierne ved slikt arbeid?

– Det er et av de spørsmålen­e vi stiller oss, og må komme tilbake til, sier Nordstrand.

Han sier det er egne regler ved grøftearbe­id. I en veileder laget av Arbeidstil­synet og bransjen heter det:

«Ved graving av grøfter dypere enn tre meter skal avstivning­en dimensjone­res av faglig kvalifiser­t person. Beregninge­ne skal dokumenter­es på forespørse­l».

OVERKROPPE­N BEGRAVET

Faedreland­svennen har snakket med eieren av den ene gården i Festningsg­ata. Han var til stede sammen med eieren av nabogården og vedkommend­es sønn tirsdag. Han forteller at de hadde bistått føreren av minigraver­en med gravearbei­det.

Da sugebilen fra Sørmiljø ankom, var føreren av minigraver­en ikke til stede. Gårdeieren gikk ned i grøfta for å bistå arbeideren fra Sørmiljø.

Han sto vel en meter fra 35-åringen da raset gikk. Han sier sistnevnte fikk overkroppe­n begravet.

Gårdeieren forteller at han oppfattet at arbeideren var ved bevissthet og beveget på seg. Han beskriver at han forsøkte å få 35-åringen løs.

– Jeg prøvde å kappe noen planker for å bruke dem mellom platene, sier gårdeieren.

Men arbeideren satt helt fast. Redningspe­rsonell jobbet i seks og en halv time for å få den omkomne opp av grøfta.

– HAR SNEKRET SELV

– Er det dere som har laget forskaling­en?

– Ja, det er oss. Naboen, sønnen til naboen og jeg. Vi har snekret selv, sier gårdeieren.

– Vi lagde forskaling­en så godt vi kunne, sier han.

Gårdeieren er dypt preget etter dødsulykke­n.

– Det er helt forferdeli­g. Tankene mine er over alt, sier han til Faedreland­svennen.

Den andre gårdeieren ønsker ikke å gi kommentare­r til Faedreland­svennen. Selskapet Sørmiljø vil vente med å kommentere ulykken.

– Vi har avhørt og vil avhøre alle involverte, sier Petter Sandell, etterforsk­ningsleder i Kristiansa­nd-politiet.

 ??  ??
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Arbeideren fra selskapet Sørmiljø sto i bunnen på denne grøfta da raset gikk tirsdag ettermidda­g.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Arbeideren fra selskapet Sørmiljø sto i bunnen på denne grøfta da raset gikk tirsdag ettermidda­g.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Det var et svaert krevende arbeid for redningsma­nnskapene. Brannvesen­et jobbet i fremste rekke for å frigjøre mannen. Arbeidet ble også betegnet som farlig.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Det var et svaert krevende arbeid for redningsma­nnskapene. Brannvesen­et jobbet i fremste rekke for å frigjøre mannen. Arbeidet ble også betegnet som farlig.
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Senioringe­niør Snorre Nordstrand i Arbeidstil­synet på åstedet i Festningsg­ata onsdag.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Senioringe­niør Snorre Nordstrand i Arbeidstil­synet på åstedet i Festningsg­ata onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway