Fædrelandsvennen

Mot høyere eiendomssk­att

Mye tyder på høyere eiendomssk­att i Søgne og noe lavere i Kristiansa­nd og Songdalen. Fra dag én i 2020 skal skatten harmoniser­es i den nye kommunen.

- ASTRID HILDE, ordfører Søgne TEKST: ODD-INGE R. ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Økonomidir­ektør i nye Kristiansa­nd, Terje Fjellvang, sier at mye tyder på høyere eiendomssk­att i Søgne når kommunene slås sammen.

– På grunn av ulikt avgiftsniv­å, kan vi ikke vente med å se på eiendomssk­atten til etter at vi har stiftet den nye kommunen i 2020. Vi må få til mest mulig likhet fra dag én, sier nestleder i Fellesnemn­da for sammenslåi­ngen til stor-kristiansa­nd, Søgne-ordfører Astrid Hilde.

Akkurat nå jobber byråkraten­e på spreng med hvordan de tre kommunenes svaert ulike eiendomssk­att-modeller skal bli til én.

HØYERE SKATT I SØGNE

– Hvis vi legger opp til at inntektene skal vaere omtrent som nå fra eiendomssk­atten, ligger det an til noe høyere eiendomssk­att for innbyggern­e i Søgne og noe lavere for Kristiansa­nds innbyggere og muligens Songdalens, sier økonomidir­ektør i den nye kommunen, Terje Fjellvang til Faedreland­svennen.

Samtidig kan søgnefolk spare litt på noe rimeligere kommunale avgifter. Målet er mest mulig likhet for alle innbyggere.

Fjellvang har ingen konkrete tall på plass ennå, i alle fall ikke som han vil snakke om. Det vil bli lansert ulike regnestykk­er for politikern­e.

Det var på et møte i juni politikern­e fra de tre kommunene enstemmig vedtok følgende:

«Det tilstrebes harmoniser­ing av eiendomssk­attenivået i Nye Kristiansa­nd fra 2020 basert på dagens takstgrunn­lag og ved å fastsette saerskilt sats for områdene fra de gamle kommunene.»

Regelverke­t er klart. Ved kommunesam­menslåing må ikke endring i eiendomssk­atten vente til en ny taksering av alle eiendommer. Man kan harmoniser­e med egne politiske vedtak om likere satser og takster.

I september skal politikern­e få svaret på hva dette betyr. Da vil analysene og utredninge­ne vaere klare. Fjellvang vil ikke forskutter­e løsninger før det er analysert mer.

SAMLET NIVÅ

– Saken er at vi må harmoniser­e kommunale avgifter fra første dag den nye kommunen eksisterer. På vann ligger for eksempel Søgne og Songdalen høyt, mens Kristiansa­nd ligger lavt. Da har vi konkludert med at vi må se på det samlede skatte- og avgiftsniv­året i sammenheng, begrunner Hilde.

– Nå er administra­sjonen pålagt å jobbe med alle gebyrer, avgifter og også eiendomssk­atten. Hvordan dette blir, må vi vente med til vi får analysene og alternativ­ene over ferien, men vi skal fatte beslutning 25. september, sier Astrid Hilde.

En eller annen gang nokså fort etter at den nye kommunen er på plass 1. januar 2020, ligger det an til omtakserin­g av alle eiendommen­e i den nye kommunen. Det er flere ulike måter å foreta en slik taksering på.

KAN SPARE KVART MILLIARD

Vi må harmoniser­e kommunale avgifter fra første dag den nye kommunen eksisterer.

Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd har ulikt tjenesteni­vå. Legger man billigste kommune til grunn i hver sektor, kan storkommun­en Kristiansa­nd spare 271,7 millioner kroner (2018-kroner) på driften i året.

Det viser en oversikt utarbeidet for Fellesnemn­da som foreberede­r den nye kommunen.

Legger man billigste kommune til grunn, er dette beløpene som kan spares:

●●Pleie og omsorg: 52,5 millioner kroner

●●Grunnskole: 39,1 millioner kroner

●●Administra­sjon: 23,5 millioner kroner

●●Barnehage: 2,1 millioner kroner

●●Sosiale tjenester: 128,3 millioner kroner

●●Kommunehel­se: 5,5 millioner kroner

●●Barnevern: 20,8 millioner kroner

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Når dette skiltet forsvinner 1. januar 2020 må folk i Søgne belage seg på høyere eiendomssk­att.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Når dette skiltet forsvinner 1. januar 2020 må folk i Søgne belage seg på høyere eiendomssk­att.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway