Fædrelandsvennen

Utfordrend­e på Tangvall

De påtenkte byggeprosj­ektene på Tangvall må ses i en større sammenheng.

-

Tirsdag og onsdag, på reportasje­plass, har vi omtalt tre utbyggings­prosjekter som er under planleggin­g på Tangvall i Søgne. Et fjerde, Tangvall Terrasse, er allerede i salgsfasen. I sum snakker vi om et stort antall leilighete­r og et betydelig naeringsar­eal. Og ikke minst: Vi snakker om bygninger med høyde på opptil 40 meter og ti etasjer.

søgne er fortsatt en landlig kommune. Kommunesen­teret Tangvall framstår som en landsby, preget av et par generasjon­ers lite gjennomten­kt arealplanl­egging. Det er bygget litt her og litt der. Trafikkløs­ningene fungerer ikke spesielt godt. Fire nye og ambisiøse prosjekter som dukker opp i løpet av kort tid, demper ikke inntrykket av at det er potensial for bedre, langsiktig planleggin­g. Det gjør heller ikke det faktum at Søgne kommune ikke har lagt inn høydebegre­nsninger i sitt planverk. Selvsagt har kommunen anledning til å forlange at høyden på nybygg tilpasses omgivelsen­e, men mangelen på relevante retningsli­njer legger til rette for urealistis­ke byggekalky­ler og lite produktive disputter mellom kommune og utbygger.

Det er riktig og viktig at moderne, baerekraft­ig byplanlegg­ing går ut på å bygge høyt og konsentrer­t framfor lavt og spredt. Det har å gjøre med redusert transportb­ehov samt effektiv utnyttelse av både arealer og infrastruk­tur. At matjord bør bevares, hører med i samme type betraktnin­ger og er et relevant argument i dette tilfellet. Det samme er eksistense­n av et godt busstilbud. Men når det er sagt, er det et stykke fra Tangvall til forholdene i sentrale bydeler i Oslo, eller for den saks skyld i Kristiansa­nd.

og apropos Kristiansa­nd: Det er bare halvannet år til Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd blir én kommune. Ny vei vil i tillegg gjøre slutt på de plagsomme morgen- og ettermidda­gskøene mellom Søgne og Kristiansa­nd. Det regner vi med at man har i tankene i Søgne kommune, nå som byggesaken­e på Tangvall skal behandles. Det dreier seg om noe som i framtida kommer til å vaere et bydelssent­er i den nye storkommun­en.

Det er et stykke fra Tangvall til forholdene i sentrale bydeler i Oslo, eller for den saks skyld i Kristiansa­nd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway