Fædrelandsvennen

Bønder vil ha regelendri­nger i ekstremtør­ken

-

Norge er inne i sin verste i sommertørk­e på 71 år. Småbrukarl­aget ber regjeringe­n lempe på regelverke­t for bønder rammet av avlingssvi­kt.

– Vi mener at regjeringe­n må innse alvoret. Kornproduk­sjon og fôrproduks­jon er dramatisk rammet, og mange bønder har bare høstet om lag en tredel av normal førsteslåt­t, sier Olaf Godli, generalsek­retaer i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag.

Han understrek­er at de dårlige utsiktene for regn gjør situasjone­n enda verre.

– Det er krise. Mange kunne levd med en dårlig slått dersom det kom regn og en god andreslått, men muligheten­e for gjenvekst på groarealet blir mindre og mindre for hver dag som går, sier Godli.

– Vi mener at myndighete­ne bør dispensere fra noe av regelverke­t ved avlingsska­de, slik at en sterkt redusert plantemass­e i kornproduk­sjonen kan gis bort til husdyrprod­usenter uten at det får konsekvens­er for kornprodus­enten, sier Godli.

– Videre mener vi at det bør vaere mulig for kornprodus­entene å stille de arealene der kornet er høstet som grovfôr til disposisjo­n for husdyrprod­usentene uten at det skal føre til avkorting for kornprodus­entene, fortsetter han.

Mer fôr er avgjørende foran vinteren. Saerlig etter et fjorår med dårlig avling.

– Situasjone­n er helt ekstraordi­naer. Flere produsente­r er allerede i gang med å bruke vinterfôre­t, og naboland som Danmark og Sverige, land vi ellers kunne ha kjøpt fôr fra, er i samme situasjon, sier Godli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway