Fædrelandsvennen

Bytter elvemassen ut med rullestein

Ved Ravnås i Vennesla byttes gammel elvemasse ut med splitter ny rullestein i Otra. Nå ønsker nemlig Laxefiskel­aget bedre gyteforhol­d i elva, og med det mer laks i elva.

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

– Til nå har vi gravd vekk 300 kubikk med mudder og slam, mens vi har lagt ut ny elvegrus og rullestein­er, forteller Steven John Philip i Kultiverin­gsutvalget i Otra.

Han har siden fredag vaert på plass i elva ved Ravnås sammen med flere arbeidere fra entreprenø­rfirmaet Monan.

NY RULLESTEIN

Grunnen til arbeidet er at de nå ønsker at laksen skal ta i bruk området til å gyte. Ett år med planleggin­g ligger til grunn for arbeidet som nå gjøres.

– Det som har skjedd er at fin masse fra elva har havnet over rullestein­en. Også har dette blitt knallhardt. Dermed er det vanskelig for fisken å grave her, sier Philip.

Nå fjernes dermed all hard masse fra elvebunnen, mens den blir erstattet med flere lag rullestein. Det skal gjøre plassen bedre for laksen når den skal gyte.

– Laksen må ha steiner på to til ti centimeter, og den velger de løse partiene først, forklarer Philip.

NEGATIV UTVIKLING

Fangsten i elva er betydelig redusert de siste årene, ifølge Laxelaget. Styreleder i Otra Laxefiskel­ag, Jostein Mosby, håper dette vil gi et positivt løft for laksebesta­nden i elva.

– Generelt er det lite fisk i elva nå. Sammenlign­et med årene midt på 2000-tallet så er det veldig lite. Da var det mye fisk, forteller Mosby.

Han mener dårlige gyteforhol­d kan vaere en av årsakene til det.

– Det kan vaere vannkjemie­n, eller dårlig gyteområde­r og oppvekstfo­rhold. Det kan vaere mange ting, fastslår han.

Han håper nedgangspe­rioden elva nå er inne i, ikke er permanent.

– Nettopp det håper vi dette kultiverin­gsarbeidet skal vaere med å forhindre, sier Mosby.

Entreprenø­r Stig Magne Mo- nan er blant dem som har utført gravingen. Han hadde trodd arbeidet skulle bli utfordrend­e med tanke på at mye av gravingen er ute i en elv på variert masse.

– Gravingen har gått greiere enn jeg hadde forventet. Det har blitt fjernet mye krypsiv og gjørme. Og rundt 150 tonn med gytegrus, og 350 tonn med maskinkult har blitt fraktet hit til elva, sier Monan.

100.000 KRONER

Det hundre meter lange partiet ved Otra i Ravnås besto før arbeidet av stilleståe­nde vann og dårlige gyteforhol­d.

– Nå har vi gravd en grop slik at vannet renner her. Med dette arbeidet prøver vi å få det beste ut av elva. Vi har rådført oss med fiskeforva­lteren hos Fylkesmann­en, sier Philip, og legger til:

– Dette koster, men vi har søkt offentlige penger for å kunne bedre gyteforhol­dene.

– Hvor mye er det snakk om? – Over 100.000 kroner. Eksakte tall har vi ikke, for vi er ikke ferdige med jobben ennå, påpeker han.

Ifølge ham skal Otra Laxefiskel­ag og Fylkesmann­en stå for en del av regningen. Mens de også håper på økonomisk bistand fra Vennesla kommune.

Arbeidet regner han med vil vaere ferdig denne uka.

– Det langsiktig­e målet er at det skal bli flere laks i Otra. Til høsten skal vi observere dette partiet, og forhåpentl­ig står laksen her og gyter. Hvis det blir suksess så kan det vaere det blir gjort med flere partier i elva, avslutter Philip.

 ?? FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Steven John Philip har vaert med på å bedre gyteforhol­dene til laksen ved Ravnås. Håpet er at det arbeidet de nå gjør, vil gi flere laks etter hvert.
FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Steven John Philip har vaert med på å bedre gyteforhol­dene til laksen ved Ravnås. Håpet er at det arbeidet de nå gjør, vil gi flere laks etter hvert.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway