Fædrelandsvennen

– Det siste baeret er plukket

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Flere av jordbaerpr­odusentene på Sørlandet har allerede avsluttet årets sesong, flere uker tidligere enn vanlig.

– Hos oss er det slutt. Vi plukket de siste baerene tirsdag, sier Byrge Kalvehagen i Reddal. Avslutning­en av jordbaerse­songen i landbruksb­ygda i Grimstad kommune skjer kun tre uker etter at den startet. Normalt er det store og røde baer å få i godt over en måned.

– For oss ble ikke sesongen så gal. Det kom mye baer og de vokste fort på grunn av varmen, men så tok det slutt litt vel fort, sier Kalvehagen. Han legger til at det ble en spesiell sesong.

LABERT I TVEIT

Flere jordbaerbø­nder har merket varmen godt i år. Faedreland­svennen kunne for få dager siden fortelle om mange jordbaerdy­rkere som hadde en dårlig sesong med små baer.

Den sterke varmen i mai og juni gjorde blomstring­en svaert kort og jordbaeren­e kom tidlig. Plantene ble stresset og baerene små.

Trolig er det slutt på lokale jordbaer i butikkene innen kort tid.

Flere har slitt og nå avslutter en del av dem for året.

– Nå er vi ferdige for i år. Vi avsluttet i går, sier Mads Ryen i Tveit. Han er pensjonist og driver ikke så stort som tidligere, men merket likevel tendensen for årets sesong.

– Når det blir så labert som nå så bare kutter vi. Det blir bare tull å plukke sekunda vare, sier Ryen. Han sier sesongen ikke har vart lenge.

– Vi har ikke plukket hver dag engang, sier han.

IKKE HELT SLUTT

Bjørn Arild Stea i Søgne driver i større skala men har ikke store mengder i år.

– Vi klarer å levere en liten stund til, men ikke noen mengder, sier Stea. Han sier deres jordbaerse­song varte en liten måned, noe kortere enn vanlig. Hvor lenge de klarer å tyne baerene tør han ikke spå.

– Vi er jo bare i begynnelse­n av juli og naermer oss slutten av sesongen, sier han. Stea sier at dette er en del av gamet når man jobber med naturlige produkter.

– Det er ikke bare å skru på en knapp. Vi er prisgitt naturen, sier han.

– Vi får se fram mot bringebaer­sesongen som snart starter. Det er jo også et godt og spennende produkt, sier Stea.

FAERRE OG DYRERE

Koordinato­r for jordbaerpr­odusentene hos Gartnerhal­len, Tom Christense­n, sier at sesongen startet brått og er fort over.

– Alt er forskjøvet i to-tre uker. Det er kjedelig at vi ikke klarer å tilby lokale jordbaer noe saerlig inn i ferieseson­gen. Det er ofte da folk har lyst på jordbaer, sier Christense­n.

Han sier det fortsatt vil vaere jordbaer å få tak i. Noen områder i Norge, som Hedmark, kommer med baer senere enn kystnaere strøk. Men der produseres det ikke i like store mengder. Det finnes også mer nyskapende dyrkingsme­toder, som planter under tak og import av produksjon­sklare planter.

– Men også dette er i begrenset omfang. Det blir baer å få kjøpt, men i mindre omfang og de blir da naturlig nok dyrere, sier Christense­n.

 ?? ARKIVFOTO ?? Bjørn Arild Stea (t.v.), her sammen med kompanjong Arild Berge i Søgnejordb­aer, melder at det har vaert lite baer og at det blir kort sesong.
ARKIVFOTO Bjørn Arild Stea (t.v.), her sammen med kompanjong Arild Berge i Søgnejordb­aer, melder at det har vaert lite baer og at det blir kort sesong.
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Mads Ryen driver kun hobbyprodu­ksjon nå, men har sluttet for året etter en kort sesong.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Mads Ryen driver kun hobbyprodu­ksjon nå, men har sluttet for året etter en kort sesong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway