Fædrelandsvennen

16-åring anker dommen på 11 år

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

Den 16 år gamle jenta som er dømt til elleve års fengsel for drap og drapsforsø­k på Sørlandsse­nteret i fjor, anker dommen.

– Vi sendte inn anke i slutten av forrige uke, sier jentas forsvarer Hege Aarli Klem. Det var NRK som først omtalte anken.

Ifølge forsvarere­n ankes dommen til lagmannsre­tten fordi jenta føler hun ikke har blitt hørt.

– Dommen er anket på bakgrunn av at hun er dømt for drap og forsett på drap, mens hun er klar på at hun ikke har hatt drapsforse­tt, sier Klem.

Forsvarere­n var klar på at jenta ble svaert skuffet da hun ble dømt til 11 års fengsel i slutten av juni etter at saken var oppe i tingretten. Klem har hele tiden ment at passende straff ville vaere fire års fengsel.

HÅPER å BLI TRODD

I saker hvor personer er dømt til fengselsst­raff i over seks år må en anke til lagmannsre­tten be- handles.

– Hun håper på å bli trodd. Tingretten har lagt til grunn av at hun har hatt drapsforse­tt. Min klient har hele tiden underveis sagt at hun har erkjent grove kroppsskad­er, sier Klem.

Jenta ble også dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til hver av foreldrene til Marie Skuland, som ble drept på Sørlandsse­nteret.

Christine Aaneland, som overlevde knivangrep­et, ble tilkjent 230.000 kroner i oppreisnin­g. Samt 159.000 kroner til Naeromsorg Sør og 37.000 kroner til Kiwi for skadeverk.

FORVENTET

Bistandsad­vokat for foreldrene til den drepte Marie Skuland sier at en anke var forventet.

– Saerlig når domsresult­atet ble som det ble. Det var ikke i tråd med det tiltalte oppfattet som riktig, sier Åse Johnsen Drabløs.

Hun forteller at hennes klienter er informert.

– De var forberedt på at det kunne komme en anke. Og de vet at dette er noe de må igjennom, og det forholder de seg til, sier Drabløs.

– IKKE NOE NYTT

Tingretten­s dom var i tråd med påstanden til aktor, statsadvok­at Jan Tallaksen, om elleve års fengsel.

Han mener det ikke har kommet fram noe nytt i saken som vil endre på den opprinneli­ge dommen fra Kristiansa­nd tingrett.

– Men det er noe retten må ta stilling til når den kommer til behandling over sommeren. Det er opp til lagmannsre­tten å vurdere bevis og straff, sier Tallaksen.

– Domfelte har rett til ny behandling siden saken er så alvorlig. Så en anke er noe jeg har vaert forberedt på, sier Tallaksen.

NY RUNDE

Foreldrene til Skuland håpet de at det skulle bli en forvarings­dom istedenfor en fengselsdo­m når saken var i tingretten.

Retten var i tvil om forvarings­spørsmålet. Det som talte for er i første rekke selve handlingen og gjentakels­esfaren. De sakkyndige mente jenta trenger behandling over flere år og stabile rammer.

På den andre siden trakk retten fram at tiltalte kun var 15 og et halvt år da hun knivstakk, at hun ikke tidligere er straffet – og at utageringe­ne hennes først de siste månedene ble rettet mot andre.

 ??  ??
 ?? FOTO: SONDRE HOLVIK ?? Åse Johnsen Drabløs er bistandsad­vokat for foreldrene til Marie Skuland. Hun sier at en anke var forventet.
FOTO: SONDRE HOLVIK Åse Johnsen Drabløs er bistandsad­vokat for foreldrene til Marie Skuland. Hun sier at en anke var forventet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway