Fædrelandsvennen

23-åring må betale 4,4 mill. kroner i erstatning

- KRISTENSEN EIVIND

I løpet av 19 netter ribbet 23-åringen 75 biler på Sør- og Østlandet.

Nå er mannen dømt, mens kameraten fortsatt er etterlyst.

Innbrudden­e fant sted i mai til september 2016, og gikk saerlig ut over bilmerkene BMW, Audi og Mercedes. Gjerningsm­ennene knuste rutene og demonterte blant annet ratt, airbag, gps og frontlykte­r.

Etter omfattende etterforsk­ning, der politiet koblet bompasseri­nger og bruk av mobiltelef­on, ble to litauere etterlyst internasjo­nalt. I fjor sommer ble en av dem tatt i Tyskland og utlevert.

Litaueren erkjente kun straffskyl­d for et lite antall innbrudd, der det ble funnet dna. I retten hevdet han at det ikke var han som befant seg i de aktuelle bilene og brukte telefonnum­rene som knyttes til ham.

I retten frafalt aktor punktet om grovt tyveri i ti BMW-ER utenfor Bavaria Kristiansa­nd. Kristiansa­nd tingrett har funnet 23-åringen skyldig i å ha tatt seg inn alle de 75 øvrige bilene han var tiltalt for.

Raidene skjedde over 19 netter og rammet både private bileiere og forhandler­e. Bortsett fra ved ett tilfelle er ikke tyvegodset funnet. Retten legger til grunn at de to etterlyste litauerne samarbeide­t med andre.

Det ble store skader på bilene, og regningen for reparasjon­en beløp seg til 2,4 millioner kroner. Verdien av utstyret som ble fjernet er vel to millioner kroner. 23-åringen er nå dømt til å betale det samlede beløpet i erstatning til bileiernes forsikring­sselskap.

Fengselsst­raffen er satt til tre år og fem måneder.

«Det forhold at tiltalte må betraktes som mobil vinningskr­iminell har betydning for straffeutm­ålingen. Sterke allmennpre­ventive grunner tilsier at det må reageres strengt mot denne type kriminell virksomhet», skriver tingrettsd­ommer Monica Haugedal i dommen.

Om 23-åringen anker avgjørelse­n, er ikke kjent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway