Fædrelandsvennen

Milliardae­rens stall i karantene

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

Cathrine Rasmussen har fått stallen satt i karantene etter at en av hestene har blitt smittet av salmonella.

Stallen til Cathrine Rasmussen, datter av skipsreder Einar J. Rasmussen, har vaert båndlagt i over to uker.

– Salmonella-karantene lyder så dramatisk. Ingen av mine hester viser symptomer. Og hadde ikke Mattilsyne­t tatt en prøve av min hest, og sagt at den var smittet, hadde jeg aldri oppdaget at hesten var rammet av salmonella, forteller Rasmussen.

IKKE UNDER KONTROLL

Ifølge Mattilsyne­t er salmonella­utbruddet, som ble oppdaget for over tre uker siden, fortsatt ikke under kontroll.

– Sørlandet har gått klar av det verste. Det er fortsatt en stall som har restriksjo­ner, sier Arne Oftedal som er regionkont­akt i Mattilsyne­t for salmonella­utbruddet.

Totalt er det 26 restriksjo­nsbelagte dyrehold i Norge som er rammet av utbruddet av salmonella typhimuriu­m. Samtidig som 37 har blitt utelukket fra mistanke. De fleste av tilfellene gjelder hest.

Smittefare­n ved bakterien er svaert stor. Dersom man er i kontakt med smittede dyr er det viktig å vaere svaert nøye med håndvask, og begrense antall personer som har tilgang til hesten din, og ikke flytte hesten til andre staller.

Utbruddet stammer fra Hesteklini­kken på NMBU veterinaer­høgskolen i Oslo, der et føll var bekreftet smittet med bakterien.

– HESTENE ER I FULL TRENING

Rasmussen hadde en hest inne på Veterinaer­høgskolen. Det er der den har blitt smittet. Hun er tydelig på at det ikke er noen som skyld i dette.

– På min stall er det veldig lite dramatisk. Hverdagen er akkurat slik den pleier å vaere. Hestene er i full trening, og det er ingenting å merke på noen av de. Eneste er at de ikke kan reise ut, og ingen andre hester kan komme inn, sier hun.

På stallen hennes på Gill ved Jegersberg har hun seks dressurhes­ter. Hun har full forståelse for at Mattilsyne­t setter staller i karantene for å hindre videre smitte.

– Det er bra det blir gjort tiltak. I Danmark har de ikke samme restriksjo­nene. Der er mange hester smittet, men de gjør ikke noe med det. Så det er bra at det i Norge er en annen praksis, mener Rasmussen. Selv hadde hun ikke hørt at hester kunne bli smittet av salmonella.

– Det var overrasken­de å få den beskjeden på telefon, sier hun.

MANGLER én PRØVE

Oftedal i Mattilsyne­t sier den smittede hesten på stallen kun mangler én negativ prøve før karantenen opphører.

– Vi har en rutine på at tre negative prøver må tas før en hest er klarert, sier Oftedal.

Men hvor lang tid det vil ta er usikkert.

– Kapasitete­n på laboratori­et er sprengt om dagen. Vi håper å ta den siste prøven i løpet av uka. Så får vi svar på den i løpet av en uke etter vi har tatt den, forklarer Oftedal.

Rasmussen på sin side tar situasjone­n med ro:

– Så lenge hesten har det bra, og det har de aller fleste hestene som får salmonella, avslutter hun.

 ?? ARKIVOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Én hest på stallen til Cathrine Rasmussen har blitt smittet av salmonella. Det er ikke påvist smitte til de andre hestene i stallen. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning, og er ikke hesten som er smittet.
ARKIVOTO: REIDAR KOLLSTAD Én hest på stallen til Cathrine Rasmussen har blitt smittet av salmonella. Det er ikke påvist smitte til de andre hestene i stallen. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning, og er ikke hesten som er smittet.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Det er stallen tilhørende denne gården til Cathrine Rasmussen som har vaert i salmonella-karantene i over to uker.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Det er stallen tilhørende denne gården til Cathrine Rasmussen som har vaert i salmonella-karantene i over to uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway