Fædrelandsvennen

Trump med «trusselbre­v» til Nato-allierte i Europa

Skjerper tonen før toppmøte neste uke: Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen og Norges statsminis­ter Erna Solberg er blant regjerings­lederne i Nato som har mottatt brev fra USAS president, som insisterer på at europeerne må bruke mer penger på forsv

- JACOB SVENDSEN, POLITIKEN/FAEDRELAND­SVENNEN

Formatet er uvanlig, men hensikten er ikke til å ta feil av. Trump bruker ikke Twitter, slik han pleier, men derimot alminnelig brevpost til å komme med et klart budskap til en lang rekke Nato-land i forkant av neste ukes toppmøte.

Brevene til statsleder­ne i blant annet Danmark, Norge, Tyskland, Nederland og Canada er ikke identiske, men tar høyde for de enkelte landenes nasjonale forskjelle­r i forsvarsbu­dsjettene. De fleste er holdt i en vennlig tone, men med en undertone av voldsom amerikansk misnøye med sine allierte.

PRESS På TOPPMØTET

Samlet sett er beskjeden ikke til å misforstå: Donald Trump vil bruke toppmøtet til å legge press på europeiske medlemslan­d, som tross stigende forsvarsut­gifter er langt unna å bruke de avtalte to prosent av sine bruttonasj­onalproduk­t på forsvar.

Hvis ikke dette skjer, vil det bli «stadig vanskelige­re for amerikansk­e borgere å forstå hvorfor enkelte medlemslan­d fortsatt ikke oppfyller våre felles sikkerhets­messige forpliktel­ser», skriver Trump blant annet i brevet til statsminis­ter Erna Solberg.

Norges forsvarsbu­dsjett var i fjor 1,62 prosent av BNP og dermed mange milliarder større enn de 1,3 prosentene som Danmark havner på, når vårens seksårige forsvarsfo­rlik blir gjennomfør­t.

HAR BIDRATT

Samtidig har Norge – i likhet med Danmark – gjort mange ting som tidligere bidro til å dempe amerikansk misnøye. Norge har sendt styrker til blant annet Afghanista­n, deltatt aktivt i luftkrigen mot diktatoren Gaddafi og har kjøpt toppmodern­e F-35-kampfly av USA. Alt er ledd i det klassiske forsvaret for at man ikke bare skal se på forsvarsbu­dsjettets størrelse, men også på hvordan pengene blir brukt og på hva. – Dere må betale mer. Det har dere lovet Forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n bekrefter at Danmark har mottatt et brev.

– Alt annet ville også vaere usannsynli­g. Trump er helt klart fokusert på pengene, og først når pengene er betalt, ser han på hva som kommer ut av de pengene. Danmark og europeerne gjør det omvendte, sier professor Sten Rynning fra Syddansk Universite­t.

Seniorfors­ker ved Center for Militaere Studier i København, Kristian Søby Kristensen, er enig.

– Logikken i brevet til Norge passer jo 100 prosent til den amerikansk­e holdningen overfor Danmark, som i utgangspun­ktet er: Det er veldig fint at dere gjør alle de bra tingene, det er bare ikke nok – dere må betale mer penger, det har dere lovet.

SKARPT MOT TYSKLAND

Mens tonen i brevet til Erna Solberg kan betegnes som høflig, er saken en annen med brevet til Tysklands kansler, Angela Merkel.

Etter å ha angrepet det tyske forsvarsbu­dsjettet, som vel å merke er i ferd med å vokse til 1,5 prosent av BNP, skriver Trump ifølge amerikansk­e medier:

– Fortsatt underfinan­siering av forsvaret undergrave­r alliansens sikkerhet og gir andre allierte en unnskyldni­ng for ikke å møte sine egne militaere utgiftsfor­pliktelser, fordi andre ser på Tyskland som en rollemodel­l.

Danmark hører til blant Nato-medlemmene som har «ligget i le» av Tyskland. Med et tall på de tyske forsvarsut­giftene, som allerede før neste ukes toppmøte er høyere enn det danske, risikerer imidlertid statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen ifølge Kristian Søby Kristensen «å havne under dobbeltpre­ss».

Flere av Trumps brev slutter ifølge New York Times med en klar trussel.

– Disse landene har mislyktes med å møte sikkerhets­forpliktel­sene som alliansen ellers deler. Hvis dette fortsetter, vil vi vurdere USAS sikkerhets­messige forpliktel­ser rundt om i verden, skriver Trump.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway