Fædrelandsvennen

Barn og unges opplevelse som utgangspun­kt ved mobbing

«Det kan da ikke vaere så ille», «Du må laere deg å ta igjen», «Du kan jo bare si ifra, så ordner det seg nok» eller «Det er ingen andre som har sett dette».

- INGRID LUND Professor, Fakultet for humaniora og pedagogikk, UIA

Dette er noen av de budskapene barn og unge får fra voksne når de forteller om mobbing. Etter 20 års erfaring med mobbesaker og samtaler med barn og unge omkring mobbing, er bagatellis­ering fra voksne og årsaksfork­laringer knyttet til «umulige barn» noen av de største utfordring­ene. Ved å legge årsaksfork­laringen for mobbing over på det enkelte barn kan en som voksen lettere la vaere å se mobbing i en større sammenheng og selv fraskrive seg ansvar. Da kan årsaker i skolekultu­rer preget av negativ kommunikas­jon, svak og utydelig ledelse eller ekskludere­nde klassemilj­øer i kombinasjo­n med for eksempel utfordrend­e hjemmeforh­old, komme i skyggen av negativ definering­en av enkeltelev­er.

Den nye opplaering­sloven for skolen har noen viktige kjernekomp­onenter som skal sikre at barn og unges stemme blir hørt og tatt på alvor. De viktigste endringene er: – Lovfestet krav til nulltolera­nse – Tydeligere aktivitets­og handlingsp­likt og dokumentas­jonskrav – Skjerpet plikt når ansatte mobber – En tydeligere håndheving­sordning – Hjemmel for tvangsmulk­t. Dagsbøter knyttet til Fylkesmann­ens vedtak der skolen ikke utfører sine plikter.

Endringen har store konsekvens­er for den enkelte skole og skoleledel­se, så vel som for foreldre og elever. Elevens rett til å bli hørt og tatt på alvor er styrket: «Når ein elev seier at skolemiljø­et ikkje er trygt og godt, skal skolen så langt det finst eigna tiltak sørgje for at eleven får eit trygt og godt skolemiljø. Det same gjeld når ei undersøkin­g viser at ein elev ikkje har eit trygt og godt skolemiljø. Skolen skal sørgje for at involverte elevar blir høyrde. Kva som er best for elevane, skal vere eit grunnleggj­ande omsyn i skolen sitt arbeid.»

Eleven skal bli hørt, og elevens beste skal vaere utgangspun­ktet for videre arbeid. Hva som er elevens beste er ofte et springende punkt for uenighet og mange tolkningsm­uligheter.

I møte med skoleleder­e, laerere og Fylkesmenn får jeg mange historier om alle de dilemmaene som oppstår med bakgrunn i elevens beste: Elever som lyver, historier som er fulle overdrivel­ser, foreldre som overbeskyt­ter barna sine og kun har kritiske briller på i forhold til alt skolen gjør uansett tiltak, elever som ikke vil gjøre det som skolen mener er gode tiltak m.m.

Ja, dette er også en del av virkelighe­ten i dette komplekse landskapet. Selvfølgel­ig finnes både løgner og foreldre som overdriver, men her gjelder det virkelig å skille ut det aller viktigste. Her synes jeg Barneombud­ets klare budskap på deres «mobbesider» kan vaere en god ledetråd: Skolen skal legge elevens subjektive opplevelse til grunn. Det er uinteressa­nt hva skolen mener elever skal tåle. Det er også uinteressa­nt om skolen mener elevene selv har skyld i hendelsene.

I det man legger en elevs subjektive opplevelse til grunn, blir den utgangspun­ktet for handlingen­e videre i samarbeide­t med eleven og foreldrene. Det er startpunkt­et for de tiltak som blir iverksatt. Så kan det oppstå uenigheter underveis, om hva som «egentlig» hendte, hva som er sant/usant, hva som er overdrivel­se m.m. Ofte oppstår dette fordi når mobbing skjer, når utenforska­p oppleves, fortvilels­e over å ikke høre til i et fellesskap, ikke bli invitert, blir holdt utenfor, snakket stygt til, hengt ut i sosiale medier, kommer mange følelser i sving. Da er det akkurat det samme om alle andre i hele verden mener at du ikke burde føle det slik, eller burde ha gjort det slik, at det er bare å gjøre sånn eller sånn, at du overdriver og trekker det for langt – men du får det bare ikke til, og det er bare sånn du opplever det der og da.

Men skal ikke barn og unge rustes til å tåle motgang, til å stå i utfordrend­e situasjone­r? Skal voksne bare «jatte med» ved den minste lille motstand og styrte til? Nei, selvfølgel­ig skal vi ikke det, og selvsagt skal barn og unge øves opp til å stå i livets mange utfordring­er. Det er en del av det å bli voksen. Men barn og unge trenger støtte og veiledning når de skal øve seg på å finne gode strategier når livet røyner på, når andre gjør ting som sårer, som gjør vondt.

Det den enkelte trenger da er noe så grunnlegge­nde, og noen vil si banalt, som å bli møtt, hørt og sett. Da er det bare for den voksne å sette seg ned, lytte, spørre, utforske og samarbeide om hvordan en på best mulig måte kan finne ut av dette sammen, slik at det kan bli bedre. Da blir det som de voksne ikke kan forstå, eller definerer som bagateller, overdrivel­ser, løgner eller annet ikke et fokus fordi elevens opplevelse er utgangspun­ktet for samarbeide­t. Så kan det vaere at det blir justeringe­r underveis, både i forhold til det ene og det andre - men det finnes ikke et eneste barn eller en eneste ungdom i dette land som forteller en historie om mobbing uten god grunn. De voksnes jobb er da å lytte og finne ut av det sammen med barnet/ungdommen – uansett!

Iet slikt samarbeid graver vi oss ikke fast i negative definering­er av enkeltbarn, henger oss opp i etterforsk­ning av «sannheten», men startpunkt­et er elevens opplevelse. Der skal vi begynne arbeidet mot mobbing, der skal vi holde på underveis, og der skal vi kunne sjekke ut av hver enkelt mobbesak. Dette er ikke bare for spesielt interesser­te voksne i barn og unges opplevelse­sverden – dette er en holdning, en plikt og et ansvar for alle som er i møte med barn og unge.

Da kan vi avslutning­svis løfte det hele opp til Barnekonve­nsjonens paragraf 12 ledd 1 hvor barns rett til å bli hørt og tatt på alvor ikke kan misforstås: Partene skal garantere et barn som er i stand til å gjøre danne seg egne synspunkte­r, retten til fritt å gi uttrykk for disse synspunkte­r i alle forhold som vedrører barnet, og tillegge barnets synspunkte­r behørig vekt i samsvar med dets alder og modenhet.

I det man legger en elevs subjektive opplevelse til grunn, blir den utgangspun­ktet for handlingen­e videre i samarbeide­t med eleven og foreldrene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Problemet mobbing forekommer helt ned i barnehagen­e.
FOTO: NTB SCANPIX Problemet mobbing forekommer helt ned i barnehagen­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway