Fædrelandsvennen

Død, angst, mammon og makt

Protestfes­tivalen nekter å dø. I høst lager de dødskafé i teltet på torvet, og temaet i årets program er makt.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Dødskafé var en stor suksess sist vi hadde det for et par år siden, så nå prøver vi igjen. Dette er folk opptatt av, sier festivalsj­ef Svein Inge Olsen i Protestfes­tivalen.

– Dette med dødskafé har blitt et internasjo­nalt begrep, supplerer rådgiver Kristian Hagestad.

Onsdag formiddag presentert­e de programmet for den 19. Protestfes­tivalen, og det skjedde på Øvre Torv.

Det blir på torvet festivalen setter opp Triztan-teltet mellom 10. og 16. september. Og håpet er å få god «fyr i teltet» under debattene som arrangeres både der, på Håndverker­en, Hos Naboen, på Hotel Ernst og på Misjonshus­et.

MAGRE år

– Sett bort fra åpningen i Oslo har vi 40 arrangemen­ter her den uka, sier Kristian Hagestad.

– I år har vi programmet i et hefte som er gjennomarb­eidet med mange artikler, tekster og essay. Og årets tema er makt, sier Olsen.

Lite tyder på at festivalen har vaert gjennom et par magre år med strid og skral økonomi. Etter en gjesteoppt­reden som styreleder ved Jan Oddvar Skisland ser det ut til at både økonomi og struktur er på bedringens vei.

MINNEPRISE­N

– Det hører til Protestfes­tivalens natur at det oppstår kontrovers­er og diskusjone­r internt. Jeg tror det skal vaere noe i dette programmet som kan interesser­e de fleste. Det er ikke slik som noen vil ha det til, blant annet i din avis, at festivalen mest er opptatt av religion og homofili, sier Kristian Hagestad.

Utdelingen av Erik Byes minnepris er årviss hos Protestfes­tivalen. Den går i år til Elizabeth Hoff som i seks år har drevet internasjo­nalt hjelpearbe­id i Syria for WHO.

KNEFALL?

Blant debattene festivalen knytter størst forventnin­ger til i år er «Mammons by - Har Kristiansa­nd gjort knefall for markedskre­ftene?» 10. september. Her leder Hans-christian Vadseth debatten med et panel bestående av Jørgen Kristianse­n (Krf), Terje Dragseth, Kurt Mosvold, Mali Tronsmoen (SV), Arvid Grundekjøn, Nils Nilsen og Kine Hellebust.

Dagen etter går debatten «Make media great again» hvor alternativ­e medier settes opp mot alternativ­e nyhetskana­ler.

– Dette panelet må vi kunne vaere ganske kry av. Her har vi fått mange av de alternativ­e mediene til å stille opp, sier Olsen. Det er Vebjørn Selbekk som styrer ordet når Arne Jensen, Hanne Nabintu Herland, Helge Lurås (Resett), Anki Gerhardsen, Tomm Kristianse­n og Hege Storhaug skal diskutere.

ANGST OG DØD

Det er onsdag 12. september som blir angsten og dødens dag hos Protestfes­tivalen.

– Hehe. Ja, den dagen blir det mye redsel. Dette er noe som tidligere har samlet veldig mange hos oss, sier Svein Inge Olsen som selv sliter mye med angst.

Denne dagen skal blant annet ufrivillig ensomhet, rydding før man dør og jogging mot dødsangst diskuteres. Det siste er det Andreas Hompland som skal snakke om.

Dagen etter kommer varaordfør­eren i Bergen, Marita Moltu (uavh.) for å lufte sitt kritiske syn på barneverne­t. Hun har også en kronikk om saken på trykk i festivalpr­ogrammet.

SIKKERSTIK­K

Ung protest er tilbake i år, og på Fiskå ungdomssko­le arrangeres debatten «Trenger vi rosablogge­rne?» Her kommer blant andre Lillian Müller og Gunnar Stavrum for å sitte i panel med bloggerne Christina Legreid og Ann Marielle Lekven Lipinska.

Som vanlig avsluttes Protestfes­tivalen på en søndag med hovedvekt på religiøse tema.

– De kristne arrangemen­tene er blant de sikreste inntektski­ldene, sier Olsen. Det starter i Blå Kors-kirka hvor en rekke musikere bidrar til en Johnny Cash-gudstjenes­te, og i Misjonshus­et diskuteres muligheten for moral uten Gud.

Helt til slutt samles blant andre Gunnar Jeppestøl og Rune Edvardsen i Frikirka for å drøfte hvor kristensos­ialistene med tradisjone­lle kristne verdier ble av. Disse skal det ifølge Svein Inge Olsen ha vaert mange av på syttitalle­t.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Her på torvet vil Svein Inge Olsen (t.v.) og Kristian Hagestad sette opp Triztan-teltet i høst.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Her på torvet vil Svein Inge Olsen (t.v.) og Kristian Hagestad sette opp Triztan-teltet i høst.
 ??  ?? Hanne Nabinthu Herland kommer for å diskutere alternativ­e medier og for å lansere bok.
Hanne Nabinthu Herland kommer for å diskutere alternativ­e medier og for å lansere bok.
 ?? FOTO: SCANPIX ?? Lillian Müller skal snakke om rosabloggi­ng.
FOTO: SCANPIX Lillian Müller skal snakke om rosabloggi­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway