Fædrelandsvennen

Fem nye på Netflix

Det er vel og bra at Netflix lager stadig mer av sitt eget innhold. Men kan filmene deres måle seg med dem som vises på kino?

- roy søbstad FILMANMELD­ER roysobstad@gmail.com

Film og tv er medier i kraftig endring. For ikke lenge siden var filmer noe som ble laget av egne produksjon­sselskaper og måtte ta runden på alle verdens kinoer, før de langt om lenge – det kunne ta både måneder og år – ble gjort tilgjengel­ige på strømmetje­nestene. Nå lager HBO, Netflix, Amazon Prime og de andre strømmelev­erandørene stadig mer av innholdet sitt selv.

●●Og konsekvens­ene begynner å bli tydelige: Mens kinoprogra­mmet fylles opp av ekstremt påkostede spetakkelf­ilmer basert på allerede kjente merkevarer – helst Star Wars eller Marvel – går små og mellomstor­e produksjon­er rett til tv-en.

●●Spørsmålet er om tilbudet på flatskjerm­en nå kan måle seg med det på kinolerret­et. Vi har tatt en kritisk kikk på noen av de siste Netflix-filmene:

●●«Lasten»: Lavmaelt post-zombie-epidemi-film lagt til Australias Outback. Selv om den blir litt rørete i midtpartie­t, er denne historien om en desperat fars forsøk på å redde sin lille datter – mye takket vaere en uvant intens Martin Freeman – langt mer gripende enn slike filmer pleier å vaere.

●●«The Ritual»: Fire britiske menn er på fottur i den svenske villmarken. Uforklarli­ge, mildt sagt uhyggelige ting begynner å skje. Men etter en over gjennomsni­ttlig effektiv første halvdel, faller «The Ritual» – som så mange skrekkfilm­er – helt sammen når den mot slutten insisterer på å vise og forklare i stedet for å la oss deale med uvissheten.

●●«Annihilati­on»: Ambisiøs science fiction-film – laget av Alex Garland («Ex Machina») og med Natalie Portman i hovedrolle­n – som begynner ganske konvensjon­elt, men gradvis blir mer og mer Tarkovskij-aktig forurolige­nde. Denne trenger jeg å se igjen, merker jeg.

●●«Mute»: Det er alltid leit når talentfull­e filmskaper­e går på trynet. Dessverre er dét akkurat hva Duncan Jones («Moon») gjør i dette forsøket på å lage en småskrudd, eksistensi­ell fremtids-noir à la «Blade Runner». Settingen føles veldig konstruert, skuespille­rne later til å befinne seg i hver sin film og fremdrifte­n er bare seig, seig, seig.

●●«Okja»: Den er både vakker, godhjertet og smått bisarr, denne filmen om en koreansk jente og hennes genmodifse­rte kjempegris. Jeg ser for meg at en viss type unge mennesker vil bli veldig grepet.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Martin Freeman i «Lasten».
FOTO: NETFLIX Martin Freeman i «Lasten».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway