Fædrelandsvennen

BMWS raskeste serieprodu­serte bil

Vi dro på tur i en stilig BMW som utvendig er lite annerledes enn en vanlig 5-serie. Vi kom tilbake etter en biltur vi neppe vil glemme.

- TEKST: TOR MJAALAND

Om mennesker sier vi ofte at det er det indre som teller. På denne BMW-EN, med det enkle tilnavnet M5, er det puttet inn så mye at det rett og slett ikke finnes maken til bil. I alle fall ikke fra BMW.

Den er den raskeste serieprodu­serte bilen fra den tyske premiumfab­rikken som noensinne er laget. Med 3,4 sekunder fra 0-100 km/t og 11 sekunder fra stilleståe­nde til 200 km/t, setter den standarden.

Slike hastighete­r var vi ikke en gang i naerheten av, men vi fikk både føle og oppleve at villdyret med 600 hk under panseret og «brummelyd» som fikk en medbilist til å hoppe i førersetet da vi passerte ham i Vågsbygdtu­nnelen, er noe helt unikt.

FORTJENER

Kjøper du en bil som denne, fortjener den utvilsomt en tur på en lukket bane. Eller i det minste en langtur sørover der fartsgrens­ene er litt mer fleksible enn fornuftig nok her hjemme. Det er omtrent som å anskaffe en topp jakthund. Den fortjener og krever mer enn rolige lufteturer i Kvadrature­n.

Unik er den også når det gjelder pris. Bilen vi prøvde passerer to millioner kroner før den blir din. Noe som faktisk ikke er så enkelt selv om bankkontoe­n er velfylt. Interessen for biler med «det lille ekstra», eller rettere sagt veldig mye ekstra, er økende. Og alle M5-utgavene BMW i Norge har fått fra fabrikken i år er for lengst bestilt.

Men da går det selvsagt an å gå ned til lillebror M2 med «bare» 370 hk. Vi forsøkte den som en aperitif til M5-turen. Og her er det faktisk enda mer villskap og sportsligh­et sammenlikn­et med M5 som både er rå og samtidig en stilig og romslig familiebil i luksusklas­se.

PRISENE NED

Om du skvetter litt av prisnivået, nevner vi at etter avgiftsoml­eggingene er prisene på biler som denne med plenty av hestekreft­er, gått kraftig ned. Startprise­n på denne er ca 1,6 millioner kroner.

Noen vil sikkert spørre om det er mulig for en amatør å tøyle de 600 hestekreft­ene uten at det går på sikkerhete­n løs. Men med firehjulst­rekk, som kan gjøres om til bakhjulstr­ekk alene for mest mulig galskap, sitter bilen som støpt på veien. Utgaven vi prøvde har også keramiske bremser, som mye annet på bilen utviklet av racingavde­lingen til BMW, som gir bremseegen­skaper du ikke er vant til. Skal du ha bil på dette nivået/prisnivået, legger du sikkert inn de rundt 100.000 kroner keramiske bremser koster ekstra.

Anskaffer du en bil som BMW M5, vil jeg tro at du ikke kjører rundt i komfort-modus. Selv om det er en behagelig opplevelse fortsatt med massevis av krefter til disposisjo­n.

Men ønsker du å oppleve den

virkelige råskapen, er den bare et par tastetrykk unna. På høyre side av rattet står det nemlig M2 på en rød knapp. Trykker du to ganger på denne, en gang for å velge dette oppsettet, en gang til for å bekrefte det, er det sportsbile­n eller kanskje rettere sagt racingbile­n M5, du slipper løs. Espsysteme­t begrenses, mesteparte­n av kraften går til bakhjulene, du girer manuelt og hjulspinn og «dans med rumpa», bilens altså, skal absolutt vaere mulig.

En tur i en bil som BMW M5 blir nok en opplevelse jeg aldri får igjen. Her er så mange tekniske nyheter, et lydbilde, krefter og kjøregensk­aper som nesten tar pusten fra en. Med bare noen diskret designelem­enter som skiller den fra en vanlig 5-serie.

Men du er ikke verdensmes­ter bak rattet om du setter deg i denne bilen. Husk endelig på det!

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Slik ser en skikkelig «ulv i fåreklaer» ut. Den lekre sedanen til BMW heter nå M5, har 600 hk og kjøreegens­kaper du sjelden får oppleve.
FOTO: TOR MJAALAND Slik ser en skikkelig «ulv i fåreklaer» ut. Den lekre sedanen til BMW heter nå M5, har 600 hk og kjøreegens­kaper du sjelden får oppleve.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Fire eksosrør forteller at det ikke er en helt vanlig BMW 5-serie det dreier seg om.
FOTO: TOR MJAALAND Fire eksosrør forteller at det ikke er en helt vanlig BMW 5-serie det dreier seg om.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway