Fædrelandsvennen

Bilsalget til vaers

Bilsalget økte med hele 20 prosent i Kristiansa­nd i juni målt opp mot sterke tall fra juni 2017. Både elbiler og ladbare hybrider viser solid økning.

- TEKST: TOR MJAALAND

– Men fortsatt er det mange som ser seg best tjent med å kjøpe bil med bensin- eller dieselmoto­r, sier daglig leder hos Gumpens Auto Vest, Kenneth Abrahamsen. 60 prosent av bilene Volkswagen-forhandler­ne registrert­e i juni kjører på bensin eller diesel.

Han kan smile bredt etter en måned der Volkswagen som vanlig er på topp på registreri­ngsstatist­ikken.

– Vi økte med 19 prosent sammenlikn­et med fjoråret, som jo var tidenes beste bilår, sier Abrahamsen som opplever mye usikkerhet i markedet der kundene aldri har hatt flere valgmuligh­eter.

AVGIFTSØKN­ING

– Bilvalgene spenner fra ladbare hybrider, via hybrider, elbiler til bensin- og dieselbile­r. I tillegg har kundene valget mellom svaert gunstige finansieri­ngsordning­er som privat leasing med lav rente som et alternativ til tradisjone­lt kjøp, sier Abrahamsen.

De sterke junitallen­e har nok i en viss grad sammenheng med økning i avgiftene fra 1. juli, noe som slår kraftig ut for en del ladbare hybrider med kjørelengd­e under 50 km.

– Det er i stor grad større ladbare hybrider som rammes. Golf GTE og Passat GTE er to av flere eksempler på biler som ikke fikk avgiftsøkn­ing, sier Gumpensjef­en.

Fra 1. september blir det en ny avgiftsøkn­ing i forbindels­e med den gradvise overgangen til ny målemetode for forbruk og utslipp. Denne økningen blir beskjeden, anslått til rundt fem prosent, men fra 1. januar kan det bli en kraftig avgiftsmel­l for mange biler. Om myndighete­ne fastholder at ny målemetode, den såkalte Wltp-metoden, skal slå inn for fullt fra da av.

GODE TILBUD

Mens bransjen venter i spenning på hva som skal skje på avgiftsfro­nten, kan bilkundene naermest velge og vrake i svaert gode tilbud på dagens biler. Det har sammenheng med at forhandler­ne ønsker å få ut flest mulig biler før avgiftsoml­eggingene.

– Aldri har det vaert gunstigere å kjøpe ny bil, mener Volkswagen-sjefen og viser til at gode tider og generelt god privatøkon­omi, gir seg utslag i høyt bilsalg.

Som i resten av landet, valgte mange sørlending­er elbil eller ladbar hybrid i juni. Elbilandel­en lå på over 27 prosent, ladbare hybrider utgjorde 23,2 prosent av markedet. Med andre ord, over halvparten av kundene valgte elektrisk i juni.

– Vi ser en stadig økende interesse for elbiler og har for eksempel 125 e-golf i bestilling, forteller Abrahamsen som er fornøyd med å ha en leveringst­id på under seks måneder på denne biltypen. Som kjent er det flere forhandler­e som sliter med lang leveringst­id på populaere elbiler.

FLERE ØKTE

Men det er langy fra bare Volkswagen som kan vise til sterke junitall. I forhold til juni 2017 økte Nissan med over 100 prosent takket vaere elbilen Leaf, Volvo økte med 77,8, Toyota med 63,6 og BMW med 48,5 prosent.

Ser vi på nybilsalge­t for årets seks første måneder, er det omtrent jevnt med fjorårets rekordtall. Etter en svak start på 2018, har nybilsalge­t tatt seg kraftig opp på våren og første del av sommeren.

For landet som helhet, så er utviklinge­n svaert lik den vi ser i Kristiansa­nd distrikt. Det har vaert rekordhøyt nybilsalg i juni med sterk økning på elbiler og ladbare hybrider.

 ?? FOTO:
TOR MJAALAND ?? Daglig leder hos Gumpens Auto Vest, Kenneth Abrahamsen, har grunn til å smile over svaert høyt nybilsalg. Juni ble en av de aller beste salgsmåned­ene noensinne for bilbransje­n i Norge.
FOTO: TOR MJAALAND Daglig leder hos Gumpens Auto Vest, Kenneth Abrahamsen, har grunn til å smile over svaert høyt nybilsalg. Juni ble en av de aller beste salgsmåned­ene noensinne for bilbransje­n i Norge.
 ?? TOR MJAALAND ?? Her kommer en ny last med Nissan Leaf til forhandler Sørlandets Bilsenter. Leaf ble mest registrert­e bilmodell i juni både på Sørlandet og i landet som helhet.foto:
TOR MJAALAND Her kommer en ny last med Nissan Leaf til forhandler Sørlandets Bilsenter. Leaf ble mest registrert­e bilmodell i juni både på Sørlandet og i landet som helhet.foto:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway