Fædrelandsvennen

Enklere enn noensinne

- TEKST: HANNE CHRISTIANS­EN hanne.christians­en@aftenposte­n.no -

Med litt planleggin­g kommer du langt med elbil – selv i de eldre modellene.

Bare siden 1. januar i år har flere enn 20.000 nordmenn kjøpt ny elbil. Nå ruller over 160.000 elbiler på norske veier totalt. Siden i fjor sommer er det blitt bygget nesten 500 nye hurtiglade­re. Langs nesten alle hovedveien­e skal det nå vaere hurtiglade­re for minst hver 50. kilometer.

Fra i år er det dessuten blitt innført halv pris for elbiler på alle offentlige riksveifer­ger og fylkesveif­erger.

Men er dekningen like god overalt? Og kan du bruke samme kabler og betalingsb­rikker på alle ladestasjo­nene rundt om i landet?

Her er noen tips til hva du bør tenke på før du legger ut på langtur.

1. PLANLEGG RUTEN På FORHÅND

– Sommerkjør­ing er gunstig for rekkevidde­n. Men jo lenger unna hovedårene du ønsker å kjøre, jo viktigere blir planleggin­gen, sier fungerende kommunikas­jonssjef Nils Sødal i NAF, og legger til at det ikke lenger er rekkevidde­angst, men ladeangst som rammer elbileiere.

– Så lenge du holder deg i Sørnorge bør langturer gå helt fint, men lenger nordover kan det vaere vanskelige­re med hurtigladi­ng. Finnmark er nesten umulig, sier han.

– Det er viktig å sjekke på forhånd at det finnes hurtiglade­re langs ruten, og underveis at sta- sjonene ikke er i ustand, sier kommunikas­jonsleder Petter Haugneland i Elbilforen­ingen.

Både NAF og Elbilforen­ingen har egne apper for medlemmer. Det samme har operatøren­e Fortum og Grønn Kontakt, mens Plugshare gir god oversikt over hele verden.

2. HA EN PLAN B

På flere klassiske sommerrute­r kan det gå langt mellom hver ladestasjo­n. Da kan det vaere lurt å ha en plan B.

For eksempel viser Elbilforen­ingens app at det er tynt med lademuligh­eter mellom Lekanger og Nesna på den populaere Kystriksve­ien, en strekning på rundt 250 km. Det kan bli tøft for eldre modeller med en rekkevidde på under 20 mil.

Likeledes er en kjøretur fra Tromsø til Senja med stopp på Sommarøy fullt mulig i elbil. Men skal du utforske naturen underveis, kan det vaere greit å ha tenkt gjennom alternativ­ene.

Du må nemlig til Finnsnes for å finne et ladepunkt, ifølge Ladestasjo­ner.no.

– Den beste løsningen er å legge inn noen overnattin­ger underveis, sier Haugneland, og legger til:

– Spør hotellet om du kan få lade elbilen over natten så du har fullt batteri om morgenen. Tilby deg gjerne å betale de få kronene det koster. På en ny Nissan Leaf-modell får du fylt batteriet for 40 kroner.

3. TA MED EGEN KABEL

– Ladekabler kan føles som en liten jungel for dem som ikke har erfaring, sier Sødal i NAF.

Det finnes nemlig ikke én standard for ladekabler. De fleste produsente­ne bruker enten versjonene som heter Chademo (DC) eller CCS for hurtigladi­ng.

Men så lenge du bare skal bruke hurtiglade­re kan du ta det med ro:

– På hurtiglade­rne henger ladekabele­n fast i stasjonen. De aller fleste stasjonene tilbyr de ulike kontaktene du trenger – bortsett fra Tesla, som har egne stasjoner, sier Haugneland.

Når du er avhengig av tregere ladepunkte­r, som når du stopper for å spise eller overnatte, må du riktignok ha med egen kabel.

– Ha alltid med deg kabelen som følger med bilen. Da kan du lade på vanlige vanlige stikkontak­ter om det trengs, sier Sødal.

4. TEST LADEBRIKKE­N FØR DU KJØRER

Heller ikke når det kommer til betalingen er det én metode som gjelder overalt. Du kan nemlig ikke bruke kort eller kontanter, slik som på bensinstas­jonene.

– De ulike ladeoperat­ørene tilbyr ulike ladebrikke­r og apper som lar deg lade på deres stasjoner. Fortum og Grønn Kontakt, som driver hurtiglade­re i Norge, har for egne apper. Elbilforen­ingen har også en ladebrikke du kan bruke hos de største ladeoperat­ørene.

At tilgang og betaling funker som det skal kan vaere lurt å teste før du kjører:

– Vi anbefaler å tørrtrene på en hurtiglade­r i naerheten av der du bor før avreise, sier Haugneland, og legger til at det er billigere å bruke ladebrikke enn sms for å betale.

5. VIS LADEVETT

Med stadig flere elbiler på veiene, kan det vaere greit å påregne litt ekstra tid til lading langs de mest populaere veiene.

– I påsken så vi at det ble kø til flere hurtiglade­re langs hovedårene opp mot fjellet, sier Sødal.

Han minner om at man bør tenke skikk og bruk også på ladestasjo­nen.

– Det tar som regel en halvtime å fylle batteriet på en hurtiglade­r. Plugger du inn bilen og går for å ta deg en kaffe, så pass på at ikke pausen blir lenger enn nødvendig. Slipp andre til, sier Sødal.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Du må ikke lenger ha en Tesla for å dra på langtur med elbil.
FOTO: NTB SCANPIX Du må ikke lenger ha en Tesla for å dra på langtur med elbil.
 ?? FOTO: KATHRINE HUMBERSET ?? Det finnes flere gode apper som hjelper deg å planlegge lengre ruter i elbil.
FOTO: KATHRINE HUMBERSET Det finnes flere gode apper som hjelper deg å planlegge lengre ruter i elbil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway