Fædrelandsvennen

– Halvert rekkevidde i kulde

Kristiansa­nderen Jan Rosted føler seg lurt og sier familiens ene elbil har hatt mer enn halvert rekkevidde i vinterhalv­året. Forhandler mener han tar feil, og han nådde heller ikke fram hos Forbrukerr­ådet.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Vi kjøpte denne elbilen fordi den skulle vaere en av de med lengst rekkevidde i forhold til pris. At rekkevidde­n stupte så formidabel­t om vinteren hadde vi ikke forestilt oss. En tilsvarend­e reduksjon i kjørelengd­e når det er kaldt, har vi ikke opplevd på den andre elbilen vår, sier Jan Rosted.

Det var like etter påske i fjor at familien i Vågsbygd kjøpte en ny Renault Zoe. Elbilen ble markedsfør­t som den som hadde lengst rekkevidde for pengene og kunne kjøre opp til 400 kilometer på et fulladet batteri.

– Med vårt kjøremønst­er fikk bilen en rekkevidde på 320 kilometer, men med samme type kjøring om vinteren var kjørelengd­e helt nede i 150. Altså mer enn en halvering, sier Jan Rosted.

Familien har også en Tesla-elbil, som med det samme kjøremønst­eret har en reell rekkevidde på 400 kilometer om sommeren. Om vinteren er den nede i 330 kilometer.

FORHANDLER TILBAKEVIS­ER

Salgssjef Tom

Gøytil i Motor

Forum Kristiansa­nd som har solgt den aktuelle Renault Zoe-bilen, tilbakevis­er at kjørelengd­en så mye som halveres i vinterhalv­året ved normal bruk.

Men sier det er en kjent sak at elbiler, akkurat som en bensin- eller dieselbile­r, bruker mer energi om vinteren. Han sier dette ikke er noe spesielt for Zoe, og er også tilfellet med for eksempel Tesla.

– Vinterdekk har større rullemotst­and og det samme blir tilfellet når det er snø og slaps i veibanen. Dersom elbiler ikke «forvarmes» gjennom ladekabel, brukes deler av batterikap­asiteten til å varme opp kupeen. Jeg har også forstått at denne bilen ikke har stått til lading hjemme om natta på grunn av ombygging av en garasje. Kjørecompu­teren legger nemlig strømforbr­uket fra de siste fem milene til grunn for beregning av av forventet rekkevidde før ny lading, sier Tom Gøytil.

Motor Forum Kristiansa­nd har siden 2014 solgt mellom 600 og 700 elbiler av typen Renault Zoe, og har ifølge salgssjefe­n ikke mottatt andre skriftlige klager på rekkevidde­n vinterstid. Han har selv kjørt til fra Kristiansa­nd til Oslo og holdt alle fartsgrens­er på motorveien­e, og klarte seg fint med én lading på veien.

VANT IKKE FRAM

Siden antatt kjørelengd­e på Renault Zoe-en til Jan Rosted sank mye mer på vinteren enn familien forventet og var forespeile­t, sendte han en skriftlig reklamasjo­n til forhandler­en. Etter at epostutvek­sling og møte med forhandler­en ikke førte fram, klagde Jan Rosted saken inn for Forbrukerr­ådet og markedsfør­ingen av bilen inn for Forbrukert­ilsynet.

– Forbrukerr­ådet ble forelagt en brosjyre som viste at den reelle kjørelengd­en sommer og vinterstid på bilen kunne vaere henholdsvi­s 300 og 200 kilometer, og mente derfor at avviket ned til 150 kilometer var for lite til at de fant grunn til å reagere, sier Jan Rosted.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Jan Rosted er skuffet over hvor mye kortere rekkevidde den ene elbilen deres fikk om vinteren.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Jan Rosted er skuffet over hvor mye kortere rekkevidde den ene elbilen deres fikk om vinteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway