Fædrelandsvennen

Drømmer om Em-medalje

Fabian Weinberg deltar i U18-EM i friidrett, og 17-åringen fra Kokleheia i Kristiansa­nd har et klart mål, nemlig å nå finalen.

- TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no

– Det klare målet er å komme til finalen. Det hadde jo selvfølgel­ig vaert gøy å gjøre det bra i EM, og jeg drømmer om en medalje, sier Weinberg til Faedreland­svennen.

Unggutten ankom tirsdag den ungarske byen Györ, og har nervene i sjakk før kvalifiser­ingen, som kastes i gang klokka 20.20 på torsdag.

– Jeg hadde en god treningsøk­t på tirsdag, og det kjentes bra. Jeg hadde faktisk ikke trent siden fredagen, men kom godt inn kastingen igjen. Jeg er egentlig ikke så nervøs, og føler meg klar for kvalifiser­ingen, sier Weinberg, som har et «vingespenn» på 2,02.

Går alt som planlagt vil 17-åringen, som bor på Kokleheia i Kristiansa­nd, stå klar til å kaste i diskos-finalen på fredag.

– Jeg har tre forsøk på å kaste over 57 meter i kvalifiser­ingen. Gjør jeg det, så er jeg klar for finalen på fredag. Det er en grei lengde som jeg bør klare fint, ettersom jeg ligger på rundt 60 meter på kastene mine nå, sier Weinberg.

– Utover det så er jeg egentlig ikke så fokusert på plassering, det kommer jeg til å legge mer vekt på når jeg begynner på seniornivå om noen år, legger sørlending­en til.

Vil tangere egen rekord

I april kastet Weinberg den 1,5 kilo tunge diskosen 62,89 meter, noe som er verdens lengste kast for 17-åringer i år.

– Klarer du å kaste enda lenger i EM?

– Jeg tror faktisk jeg kan klare det, svarer Kif-utøveren, men legger til at det er mange forhold som preger kastelengd­en i diskos:

– Jeg hater medvind, for da går diskosen rett opp og ned igjen. Så jeg håper på motvind og sidevind. I tillegg er det veldig varmt her nede, sikkert 27–28 grader. For å kaste langt i diskos må man vaere så lett som mulig i kroppen, og hvis sola steker for mye blir jeg litt tung og treg.

Håper påover 60 meter

Far og trener Michael Weinberg ønsker ikke å legge noe press på 17-åringen, men er likevel spent å se på hvor bra sønnen Fabian klarer å kaste i EM.

– Det er totalt uinteressa­nt for meg mtp. hvilken plassering han får, jeg håper bare på at han unngår skader og kaster med god teknikk, sier han.

– Hvor langt tror du Fabian kan kaste i EM?

– Det blir spennende å se hvordan Fabian ligger an. Jeg håper han når finalen, og at han får trefire kast over 60 meter, svarer Michael Weinberg.

– Jobber mot paris-ol i 2024

Fabian Weinberg, som starter sitt andre år på Kvadrature­n Skolesente­r til høsten, har klare framtidige ambisjoner for diskoskarr­ieren i framtida.

– Min store drøm er å delta i OL i 2024, og det jobber jeg allerede for nå. Dette er ikke noe jeg vil gjøre litt halvveis, jeg er dedikert og jobber hardt for å prestere bra. Jeg ønsker å satse på diskos, så får vi se hva som skjer etter jeg har fullført videregåen­de her, sier han.

Trenerfar Michael har stor tro på at sønnen Fabian skal få oppfylt Ol-drømmen.

– Hvorfor ikke? Han har en stor fordel med at han har valgt seg ut en helt konkret gren som han trives med. Om den sterke lidenskape­n fortsetter tror jeg en ny verdensstj­erne kan vokse fram, skryter han.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Fabian Weinberg (17) skal konkurrere i U18-EM i friidrett. Stortalent­et håper å nå finalen.
FOTO: JACOB BUCHARD Fabian Weinberg (17) skal konkurrere i U18-EM i friidrett. Stortalent­et håper å nå finalen.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Sørlending­en har et «vingespenn» på 2,02 meter fra fingertupp til fingertupp.
FOTO: JACOB BUCHARD Sørlending­en har et «vingespenn» på 2,02 meter fra fingertupp til fingertupp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway