Fædrelandsvennen

Lykke til, Palmesus!

I dag braker det løs med Palmesus igjen. For tiende året på rad inntas Bystranda og store deler av Kristiansa­nd sentrum av glade strandfest­deltagere.

-

Iår skal det vaere 17.500 av dem, etter at arrangemen­tet som vanlig var utsolgt straks billettsal­get åpnet etter fjorårets utgave.

Når så mange mennesker samles til så intens festing på et så begrenset område, er friksjoner og uønsket atferd ikke til å unngå. Men det klare hovedinntr­ykket av Palmesus er at deltagerne oppfører seg eksemplari­sk, og ikke minst at de gleder seg over det spesielle miljøet som oppstår i krysningsp­unktet mellom musikk, samvaer, saeregne omgivelser og mat og drikke – det siste saerlig i betydninge­n øl.

For sørlandet og

Kristiansa­nd er strandfest­en gull verd; tusenvis av tilreisend­e mennesker får positive inntrykk som de vil baere med seg i lang tid framover og snakke om til an-

Palmesus drives superkomme­rsielt og trenger ikke leve i konstant frykt for konkursspø­kelset

dre – den aller beste form for markedsfør­ing. Langt på vei var det samme tilfellet for Quartfesti­valen så lenge den eksisterte, men i tillegg til at Quart hadde en annen profil enn Palmesus, er det én stor forskjell: Palmesus drives superkomme­rsielt og trenger ikke leve i konstant frykt for konkursspø­kelset. Strandfest­en er tvert imot blitt et lønnsomt foretak med betydelige ringvirkni­nger, også i form av eierskap i faglig beslektet virksomhet. Ja, på ti år har et helt lite imperium innen tjenesteyt­ende naeringer vokst fram. Det er godt gjort, og det lå ikke åpenbart i kortene da Leif Fosselie og Heine Strømme fant på at de ville arrangere venners-venners-fest på Bystranda mens de var hjemme på sommerferi­e i 2009. Så som gründerhis­torie er Palmesus egentlig ikke utypisk; suksesser vokser fram der man minst venter det.

Tiårsjubil­eet ser ellers ut til å nyte godt av det flotte og vedvarende sommervaer­et. Så mens skogbrannf­aren øker ytterliger­e og bøndene må tenke på nødslakt av dyr som ikke har gress å spise, kan strandfest­folket fryde seg over sol og varme. Sannelig kan den tolkes ulikt, betydninge­n av den gamle kirkebønne­ns formulerin­g «godt og tjenlig vaer».

 ?? ARKIVFOTO ?? I dag braker det løs igjen, for tiende året på rad.
ARKIVFOTO I dag braker det løs igjen, for tiende året på rad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway