Fædrelandsvennen

– Vest-agder har landets beste kommuner

Vest-agder har landets best drevne kommuner. – Det er helt spesielt hvor godt de gjør det innen pleie og omsorg, sier kommuneeks­pert.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

– Kommunene i Vest-agder kommer best ut totalt sett, sier redaktør Ole Petter Pedersen i Kommunal Rapport. De står bak Kommunebar­ometeret, en omfattende måling med bruk av 152 ulike nøkkeltall, hvor alle Norges 429 kommuner måles mot hverandre.

Kommunene i Vest-agder har en gjennomsni­ttsplasser­ing som nummer 76, som er best av alle fylkene i landet.

Kommunebar­ometeret måler delplasser­inger på 12 forskjelli­ge områder.

Mandal blir nummer tre totalt sett når alle de forskjelli­ge målingene er lagt sammen. Fire kommuner i landsdelen topper hver sin kåring. Lyngdal er på topp innen pleie og omsorg. Kvinesdal har den beste sosialtjen­esten. Bykle er best på kultur mens Åseral scorer høyest innen økonomi, med Bykle på andreplass.

– Det er kanskje ikke så overrasken­de at kraftkommu­ner er best på kultur og økonomi. Det henger naturlig nok sammen med at de har mye penger tilgjengel­ig. Men det er interessan­t å se at også Søgne (22. plass) og Vennesla (25. plass) klarer seg bra innen økonomi, sier Pedersen.

BEST På OMSORG

På totalliste­n er Sørlandets største kommune, Kristiansa­nd, nummer 25. Det er langt foran de andre største bykommunen­e i Norge.

Redaktør Pedersen forteller at det er godt arbeid innen pleie og omsorg som gjør at sørlandsko­mmunene, og spesielt dem i Vest-agder, kommer høyt opp på lista. Lyngdal vinner denne delen av kåringen, mens ytterliger­e fire kommuner fra vest og en fra aust er inne på topp 12-listen.

Det er Lindesnes (5. plass), Åmli (7. plass), Audnedal 8. plass), Åseral (9. plass) og Mandal (11. plass).

– En helhetlig eldreomsor­g, som består av mer enn sykehjem, har vaert veldig viktig i Kommune-norge. Her er det gjort mye bra i Vest-agder. De ligger langt fremme, sier Ole Petter Pedersen.

En som jubler over tallene er Mandals ordfører Alf Erik Andersen (Frp). Nummer tre på sammenlagt­listen er veldig stas for hele kommunen, selv om de var beregnet øverst på en foreløpig rangering. Førde overtok førsteplas­sen da alle tallene ble klare.

– Dette er bare en bekreftels­e på at de 1260 ansatte i Mandal kommune gjør en utrolig god jobb med de ressursene vi har tilgjengel­ig, sier Andersen til Faedreland­svennen.

GODE BARNEHAGER

Han påpeker at Mandal er en kommune i sterk vekst med 500 nye arbeidspla­sser siden han ble ordfører, ifølge en beregning gjort av Jobzone.

– Men denne kåringen er hele kommunens fortjenest­e. Vi har et godt politisk og administra­tivt miljø som jobber i samme retning, sier Andersen.

Ordføreren trekker frem barnehaged­ekning og skole som områdene de gjør det best.

– Sammen med gode arbeidspla­sser er det viktig når vi skal tiltrekke oss nye innbyggere, sier Andersen.

– Men vi har utfordring­er med sykehjemme­ne, selv om vi er gode på andre ting innen helse og omsorg, legger ordføreren til.

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Mandal scorer totalt sett best av alle kommunene på Sørlandet, og er nummer tre på det nasjonale Kommunebar­ometeret.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Mandal scorer totalt sett best av alle kommunene på Sørlandet, og er nummer tre på det nasjonale Kommunebar­ometeret.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ordfører Alf Erik Andersen kan glise over at Mandal er blant landets best drevne kommuner.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ordfører Alf Erik Andersen kan glise over at Mandal er blant landets best drevne kommuner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway