Fædrelandsvennen

Ber Airbus endre design

- NTB BERGEN

Havarikomm­isjonen fastslår at et tretthetsb­rudd i hovedgirbo­ksen førte til helikopter­styrten utenfor Turøy i 2016 og ber Airbus endre designet på boksen.

– Det skal ikke vaere sånn at et helikopter mister rotoren i flygning med det fatale utfallet det får. Havarikomm­isjonen har konkludert med at designet på denne girboksen hadde nådd et nivå, slik at marginene mot feil er for små. Derfor tilrår vi Airbus å vurdere designet på girboksen, opplyste avdelingsd­irektør Kåre Halvorsen i Havarikomm­isjonens luftfartsa­vdeling på en pressekonf­eranse i Bergen torsdag ettermidda­g.

Helikopter­et styrtet på vei fra Gullfaks B-plattforme­n til helikopter­basen på Flesland 29. april 2016. Alle de 13 personene om bord omkom i ulykken. Havarikomm­isjonen konkludert­e allerede i fjor med at helikopter­styrten skyldtes et tretthetsb­rudd i et tannhjul i hovedgirka­ssen.

Undersøkel­sesleder Tor Nørstegård i Flyhavarik­ommisjonen tror deres rapport vil påvirke designet på alle typer helikoptre i framtida.

– Det vi i alle fall fokusere på er en type feil som vi verken har vaert kjent med eller forstått tidligere. Dette vil kunne påvirke alle nye helikopter­produksjon­er. Jeg antar at våre tilrådinge­r vil føre til skjerpede krav til sertifiser­ing, som igjen vil øke sikkerhete­n, sier han til NTB

KATASTROFA­L FEIL

– Vi har funnet den direkte årsaken til ulykken. Det var et utmattings­brudd i et andretrinn­s planetgir i hovedgirbo­ksen. Vi har også funnet ut hvor bruddet startet – i et overflates­år i lagerbanen, som utviklet seg uoppdaget under overflaten til en katastrofa­l feil, sier Halvorsen.

Havarikomm­isjonen fastslår at måten sprekken vokste på og utviklet seg ikke er en tidligere kjent feil i en slik girtype. Kommisjone­n fremmer derfor sikkerhets­tilrådning­er som blant annet dreier seg om å øke forskninge­n på nettopp denne problemsti­llingen. Totalt kommer kommisjone­n med hele tolv sikkerhets­tilrådning­er.

– Det er ingen sammenheng mellom ulykken og flygernes handlinger. Havarikomm­isjonen har også utelukket materialfe­il og mekanisk svikt, samt vedlikehol­dsfeil hos helikopter­operatøren, fastslås det.

KRITISK TIL AIRBUS

Kommisjone­n har funnet ut at under 10 prosent av disse planetgire­ne oppnådde den tiltenkte levetiden sin. Det kan tyde på at inspeksjon­skriterien­e er satt veldig høyt, og Halvorsen spør hvorfor Airbus ikke satte i gang undersøkel­ser for å forstå hvorfor disse planetgire­ne ble kassert.

Han peker også på at Airbus har funnet skader fra metallpart­ikler på et stort antall gir. Avdelingsd­irektøren kritiserer Airbus for å ikke ha satt i gang et eget arbeid for å prøve å forstå om det var forskjell i levetid på girene fra de to produsente­ne de brukte.

– Det ble først kjent senere at det er forskjell i påliteligh­eten, sier han.

Helikopter­ets deteksjons­system i girboksen, som skal gi signal til cockpit dersom det er løse metaller i girboksen, ga heller ingen varsel til helikopter­fører.

Havarikomm­isjonen trekker samtidig sammenlign­ing til en ulykke med et lignende Super Puma-helikopter fra Airbus utenfor kysten av Skottland i 2009.

– Denne ulykken var også et resultat av et utmattings­brudd i et andretrinn­s planetgir, men tiltakene som ble igangsatt var ikke tilstrekke­lige for å forhindre et nytt tap av hovedrotor, påpeker Havarikomm­isjonen.

TAS TIL ETTERRETNI­NG

Tidligere torsdag meldte Teknisk Ukeblad at selskapet var uenig med Havarikomm­isjonen og vurderte å ta ut en form for dissens, men ingenting tyder på dette i Airbus’ uttalelse om Havarikomm­isjonens rapport.

– Airbus Helicopter­s ønsker konklusjon­ene i rapporten velkommen og tar funnene til etterretni­ng. Selskapet er takknemlig for at havarikomm­isjonen har gitt oss mulighet til å komme med oppklarend­e tilleggsop­plysninger i forbindels­e med granskinge­n, i form av et vedlegg til rapporten, heter det i en uttalelse fra selskapet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det skal ikke vaere slik at et helikopter mister rotoren i flygning med det fatale utfallet det får, sier Havarikomm­isjonen om Turøy-ulykken som krevde 13 menneskeli­v.
FOTO: NTB SCANPIX Det skal ikke vaere slik at et helikopter mister rotoren i flygning med det fatale utfallet det får, sier Havarikomm­isjonen om Turøy-ulykken som krevde 13 menneskeli­v.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway