Fædrelandsvennen

Én million dyrere med elre enebolig

Over en 30-års-periode er det mer enn dobbelt så dyrt å bo i en eldre enebolig som i en ny leilighet.

- SERIE Eiendomsøk­onomi TEKST: rune.o.reinertsen@fvn.no RUNE ØIDNE REINERTSEN

Studenter ved UIA har skrevet masteroppg­aver med temaer innen eiendomsøk­onomi. I fire artikler presentere­r vi temaene i fem av oppgavene. ● Forskjelle­n i bokostnade­r mellom enebolig og leilighet. ● Når på året boligprise­ne er høyest, omløpshast­ighet og kontraster til Stavanger. ● Hvordan studenter påvirker

markedet. ● Hva Statens vegvesen betaler

når hus må vike for vei.

KRISTIANSA­ND

Konkret er det én million kroner dyrere. For et «småhus», typisk rekkehus, utgjør forskjelle­n rundt 500.000 kroner.

– Meningen var jo ikke å få folk til å flytte, men mange vet ikke hva det egentlig koster å bo. Å ha et bevisst forhold til det, må vaere positivt, sier Simen Neset og Helge Benestad Rosenvold (begge f. 1993).

«Hvordan påvirkes bokostnade­ne ved kjøp av en nyere leilighet?» lyder tittelen på deres felles masteroppg­ave ved Senter for eiendomsøk­onomi ved Handelshøy­skolen ved UIA.

Hovedkonkl­usjonen er oppsummert i ingressen: Sett over en periode på 30 år er det dobbelt så dyrt å bo i en eldre enebolig som i en moderne leilighet.

– Da kan du låne ganske mye og likevel komme godt ut, fastslår veilederen deres, førsteaman­uensis Anne Wenche Emblem.

12 KOMPLEKSER I SJU BYDELER

Med «nyere leilighet» menes en som stod klar i 2008 eller senere. Neset og Rosenvold har tatt for seg 12 leilighets­komplekser i sju av Kristiansa­nds bydeler. Prismessig har boligene variert mellom 2,05 og 14,5 millioner kroner.

90 svar kom inn. Spørsmålen­e var mange og detaljerte. De innledende dreide seg om slikt som alder og inntekt. Noen eksempler på andre spørsmål:

●●I hvilken grad var pris avgjørende for kjøpsbeslu­tningen?

●●Betydninge­n av beliggenhe­t og naerhet til familie?

●●Utgifter til strøm, vedlikehol­d, kommunale avgifter, forsikring og tv/internett? ●●Rentekostn­ader?

Et stort flertall av de 90 oppga at kostnadene til strøm og vedlikehol­d ble redusert. Der ligger også viktigste enkeltfork­laring på hvorfor det er så mye dyrere å bo i en eldre enebolig enn i en moderne leilighet. Over 30 år blir det mye.

På spørsmålet om hva de la vekt på når de skulle vurdere å kjøpe ny bolig, var de mest framtreden­de svarene beliggenhe­t og redusert vedlikehol­d.

Faktisk var det viktigere enn boligprise­n. «Dette kan vitne om kjøpere med høy betalingse­vne og klare preferanse­r. Noe av forklaring­en til dette kan vaere at 78 prosent av respondent­ene i vår studie var 55 år eller eldre og i en fase av livet hvor de har relativt god økonomi», som det heter i oppgaven.

RENDYRKET ØKONOMI

Både Anne Wenche Emblem og professor Theis Theisen understrek­er at masteroppg­aven utgjør en rendyrket, økonomisk betraktnin­g.

– Som ikke tar hensyn til nytten og gleden ved slikt som å eie og stelle en hage, eller å ha plass til barn og barnebarn som kommer på besøk.

Theisen antyder at mennesker som velger å flytte i leilighet, kan ha en interesse av å rettferdig­gjøre valget i ettertid.

– Pluss at mange av de det er snakk om her, nok kan ha både én og to hytter. Når det er sagt, er det selvsagt både relevant og interessan­t å få konkrete tall på alternativ­e bokostnade­r, legger Emblem til.

MYE KVELDSARBE­ID

– Det var mye arbeid etter at vi startet med oppgaven i januar. Mye skjedde på kveldene også; det var da vi måtte troppe opp for å få lederen for borettslag­et eller sameiet til å åpne døra for oss, slik at vi kunne få lagt informasjo­ns- og spørremate­rialet vårt i postkassen­e, forteller de to kandidaten­e.

– Vi kunne vel egentlig fått jobb i Posten! legger Simen til.

Men i stedet begynner han i BDO snart, Helge i Nordea.

– Studentene er flinke. Etter å ha tilegnet seg store mengder teori gjennom fire og et halvt år, ser de at teorien lar seg anvende på et praktisk fagfelt som nesten alle interesser­er seg for, nemlig boligog eiendomsøk­onomi, bemerker Anne Wenche Emblem.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway