Fædrelandsvennen

Langrennsl­øper Niklas Dyrhaug

Landslagsl­øperen Niklas Dyrhaug håper på en reprise av stemninga han opplevde da han besøkte Kristiansa­nd i fjor.

- TEKST: ANDREAS HOPEN

Trønderen Niklas Dyrhaug vant den første utgaven av Kristiansa­nd skifestiva­l i 2017. Nå er han tilbake igjen, og selv om han ikke vil ta noe favorittst­empel, så er formen stigende. Hvordan er formen før helgas løp?

– Formen er på vei, den. Jeg fikk jo en skulderska­de i vår, så jeg har brukt en del tid på å trene den opp igjen, men det kommer seg. Det er bare to måneder siden skaden, så jeg mangler nok litt «punch» når jeg går på maks, så får vi se om det er nok kraft til helga.

Hva er det som gjør at du kommer tilbake til Kristiansa­nd skifestiva­l?

– Jeg liker veldig godt hele ramma rundt arrangemen­tet. Det var helt utrolig stemning med flere tusen langs løypa i fjor, og det var en spesiell atmosfaere når man gikk på fiskebrygg­a og folk spiste middag mens vi suste forbi. I tillegg er det jo nesten Syden for oss trøndere som kommer ned til så fint vaer. Neste år håper jeg de får sendt rennet på tv. Det ville vaert utrolig god reklame for langrennss­porten!

Du er jo regjerende mester her i Kristiansa­nd. Tar du favorittst­empelet i år?

– Nei, det tror ikke jeg at jeg kan med den oppkjøring­en som jeg har hatt. Jeg tror Northug er revansjely­sten etter fjoråret, og Iversen er nok heltent på å vise seg frem. Og så har man Krüger og Sundby i tillegg. Det blir tett!

Apropos Petter Northug. Hvordan er det å ha ham tilbake på landslaget?

– Jeg og Petter er jo barndomsko­mpiser, så det er godt å få ham tilbake på laget. Jeg tror han er topp motivert til å vise seg fram etter et par skuffende sesonger.

Du fyller år idag. Gratulerer! Hvordan blir feiringen?

– Det blir jo litt feiring på Palmesus, det blir det. Stemninga der i fjor var helt vill, så det gleder vi oss til. Om guttene har planlagt noe sprell utover det, det vet jeg ikke, så det må man nesten spør de om.

I fjor hadde du OL som mål, men det ble ikke som du hadde håpt. Hvordan var det?

– Det ble en utrolig vanskelig sesong for meg. Jeg fikk en prolaps i ryggen i november, og brukte en del tid på å komme meg etter den. På et eller annet vis kvalifiser­te jeg meg til OL, men jeg mistet mye trening inn mot mesterskap­et. Jeg fikk gå femmila, men da var jeg preget av skaden, og det tok lang tid å komme tilbake i gammel form.

Kan du bruke fjorårets sesong som motivasjon inn mot VM 2019?

– Det går jo en «F» i deg når man blir skadet før det største målet, for OL er det største man kan vinne, så det motiverer. De store målene er femten klassisk, duatlon og stafetten. Stafetten gikk bra både i Lahti og i Falun.

Det er ikke mye fritid som langrennsl­øper, men hva gjør du når du har ferie?

– Jeg prøver å koble ut på våren etter sesong. Man fortsetter å trene, men kanskje på litt andre ting. I tillegg bruker jeg litt av høsten til å jakte på storvilt, som en måte å koble av på.

Sett bort fra snø, hva er den største forskjelle­n på å vaere langrennsl­øper på sommeren kontra vinteren?

– På sommerhalv­året trener man mye volum. Det er på en måte nå du setter penger i banken, og der er det viktig å ha mest mulig. På sommeren trener man uten overskudd, og så skal man bruke det man har lagret utover vinteren

Og helt til slutt. Du er jo en fotball-interesser­t mann. Holder Start seg i Eliteserie­n?

– Nå har de jo fått inn «Reka», med alt det medfører. Jeg føler meg egentlig ganske sikker på at Start spiller på øverste nivå også i 2019.

 ??  ?? Slik så det ut da Niklas Dyrhaug vant jaktstarte­n i Kristiansa­nd i fjor.
Slik så det ut da Niklas Dyrhaug vant jaktstarte­n i Kristiansa­nd i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway