Fædrelandsvennen

PALMESUS 10 år

-

–Det har vaert et dødsgøy eventyr, oppsummere­r Palmesus-sjef Leif Fosselie til Faedreland­svennen.

6. og 7. juli braker det løs på Bystranda igjen, med artister som Migos, Pharrell Williams og N.E.R.D., Steve Aoki, Fedde Le Grand, Dj Snake og Martin Garrix på plakaten.

Årets runde, hvor det totalt kommer over 35.000 feststemte tilskuere, markerer nemlig 10-årsjubilee­t til strandfest­en fra den spede starten i 2009.

– BEGYNTE SOM EN MORSOM IDÉ

Den gangen hadde Fosselie aldri spådd at han og teamet skulle jobbe på heltid med merkevaren Palmesus, som rett og slett startet som en «venners fest».

– Det begynte bare som en morsom idé for venner. Men vi så potensiale­t i det, så deretter utviklet det seg videre til en hobby – som vokste til å bli ganske stor. Og for fem år siden var hobbyen blitt større enn jobben min. Det endte med at jeg droppet den typiske karriereve­ien, sluttet i jobben, og satset alt på Palmesus, sier Fosselie.

Nå er strandfest­en en etablert merkevare, som i kjent stil selger ut alle billettene på bare noen få døgn, uten at noen artister er sluppet. Dette tar ikke Fosselie som en selvfølge.

– Å bygge dette fra scratch, og se hvor mye mennesker det gleder i dag, det er mer enn det går an å håpe på. Jeg tar aldri for gitt at det blir utsolgt så fort hvert år, og hver eneste gang det skjer føles det ut som julaften, bursdag, nyttårsaft­en og 17. mai på en gang.

GODE MINNER

Men å trekke fram høydepunkt­er fra 10 år strandfest­er er ikke en lett oppgave. Likevel er det noen minner som Fosselie trekker ekstra på smilebånde­t av.

– Det har blitt ekstremt mange gode minner fra disse ti årene. Men det var ufattelig gøy å sette opp noe så obskurt som The Dandy Warhols på et beachparty. Verken de, vi, eller publikum skjønte hva som skjedde. Det var rett og slett malplasser­t og veldig gøy, noe som var tanken bak det, mimrer Fosselie og legger til.

– Jeg husker også da publikumsv­innerne Karpe Diem satte fyr på Bystranda! Og da de gikk av scenen sa de i mikrofonen «Vet du hva? Vi svømmer heller til backstage». De la deretter ut på svøm ut i byfjorden, et-

Målet for Palmesus de neste ti årene er at vi skal bli litt bedre for hvert år som går.

LEIF FOSSELIE, Palmesus-sjef

terfulgt av at flere hundre publikumme­re også ble med på svømmeture­n.

Inspirert av de største

Palmesus-sjefen sier videre at inspirasjo­nen fra utenlandsk­e festivaler har vaert en av grunnene til suksessen.

– Vi reiser verden rundt for å forsøke å laere av de beste. Der merker vi veldig fort hva som funker på publikum, og ikke. Dette gjelder både produksjon og artister. Og det beste vi finner prøver vi å gjenskape nede på Bystranda. Det er ikke noe hemmelighe­t at det er måten vi jobber på. Sikter man på stjernene treffer man kanskje månen.

– Hvilke festivaler har dere blitt mest inspirert av i det siste?

– To festivaler som har inspirert oss er Ultra Music Festival i Miami, og Amsterdam Dance Event. Det er fantastisk å se hvordan sistnevnte tar en «full takeover» av byen, fra du lander på flyplassen til hotellet, til du drar ut og spiser, til selve konsertene. Kommunen og byen er hundre prosent involvert i festivalen. Det er inspireren­de å se hele pakka.

Hadde ulike visjoner

På grunn av interne uenigheter om hvordan Palmesus skulle drives videre, valgte Heine Strømme, som var med helt fra starten, å selge seg ut av selskapet i fjor vinter.

– Etter et nesten tiårig eventyr med Palmesus har vi ulike visjoner om hvordan de neste ti årene bør vaere. Og da er det en fin mulighet nå for å gi stafettpin­nen videre, siden Palmesus i dag er mer populaert og større enn noen gang, skrev Heine Strømme i en pressemeld­ing.

Lund-gruppen, med Magnus Lund i spissen, tok deretter over stafettpin­nen og kjøpte seg inn i selskapet, noe Fosselie mener har gått veldig bra.

– De har vaert superproff­e, og sluntrer ikke unna. Der er det fullt fokus og dyktighet på det de gjør. Det er bare å gi dem kred for å hoppe om bord på Palmesussk­uta. De har smelta veldig fint sammen med resten av organisasj­onen og gjengen, sier Fosselie.

– Hvordan ser du for deg Palmesus 10 år i framtida?

– Målet for Palmesus de neste ti årene er at vi skal bli litt bedre for hvert år som går. Så det sier seg selv at Palmesus 2028 skal bli en fantastisk opplevelse. Kanskje vi skal strekke oss så langt og si at vi skal bli Europas beste strandfest?

– skapt betydelige arbeidspla­sser

Ordfører i Kristiansa­nd, Harald Furre, sier til Faedreland­svennen at Palmesus er en av grunnene til at byen nylig kapret den gjeve prisen «Attraktiv by 2018».

– Et rikt og mangfoldig kulturliv er viktig for oss som bor i Kristiansa­nd og for byens framtidige vekst. I juryens begrunnels­e for at vi nettopp vant prisen «Attraktiv by 2018», trekkes byens varierte og interessan­te kunst- og kulturliv fram som et markant trekk ved byutviklin­gen. Palmesus er helt klart en av aktørene som har bidratt til dette.

Videre sier Furre at han er stolt over å ha en så populaer og banebryten­de festival i byen, som trekker publikum fra både inn- og utland.

– Festivalen er en av de best drevne festivalen­e i Norge og har vokst med

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Palmesus-sjef Leif Fosselie sparker i dag i gang Palmesus for tiende gang .
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Palmesus-sjef Leif Fosselie sparker i dag i gang Palmesus for tiende gang .
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Festivalom­rådet på Bystranda torsdag morgen – én dag før stranda fylles med tusenvis av deltakere.
FOTO: KRISTIAN HOLE Festivalom­rådet på Bystranda torsdag morgen – én dag før stranda fylles med tusenvis av deltakere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway