Fædrelandsvennen

Kan religion bidra til å fremme økonomisk vekst?

Er KRF sitt verdisyn forenelig med god naeringspo­litikk? Eller er det snarere slik at Krfs holdninger, verdisyn og sosialpoli­tiske engasjemen­t står i veien for økonomisk utvikling?

-

Uten protestant­isk tro spørs det om Norge ville vaert et av verdens beste land å bo i, uttaler Christian Anton Smedshaug, daglig leder for Agri Analyse, som leverer utredninge­r om landbruk og politikk. I sin bok Europa etter EU, hvor Smedshaug skulle skrive om hvordan Europa kan se ut etter EU, så endte han opp med å skrive mye mer om kristentro og Luther enn han hadde regnet med. I boka beskriver han hvordan reformasjo­nen, som hadde en gjennomgri­pende religiøs, kulturell og politisk betydning, førte til at mennesker i de protestant­iske landene utviklet holdninger og verdier som har lagt grunnlaget for at vi lever i et samfunn som er trygt og velfungere­nde. En sentral faktor er oversettel­se av bibelen, som medførte utbredelse av lesekunste­n. Leseferdig­het og skrivekuns­t ga folk blant annet grunnlaget for entreprenø­rskap og naeringsut­vikling. Dette, sammen med Luthers laere om «frelst ved tro alene», myndiggjor­de mennesket som da kunne komme til Gud uten å gå gjennom kirken, og det la grunnlaget for større individual­isering i de protestant­iske land versus de katolske. I nyere historie pekes det ofte på haugianern­es virksomhet som eksempel på kopling mellom religion og økonomi. Haugianism­en, ledet av Hans Nielsen Hauge (1771-1842), påvirket det norske samfunnsli­v i betydelig grad. Haugianern­e var hovedsakel­ig bønder. Medlemmene støttet hverandre både religiøst og økonomisk. De som var med i «vennesamfu­nnet» fikk muligheter til å ta opp lån for å gå i gang med annen naering. Trosfellen­e ble oppfordret til å gå i gang med handel og håndverksn­aering. Stor verdsettin­g av praktisk arbeid og det å greie seg selv ble en del av livet som troende. Haugianism­en utfordret også datidens rollemønst­er blant annet ved å ansette kvinnelige ledere. Hans Nielsen Hauge var en tydelig leder. Han utpekte lokale ledere, gav retningsli­njer for virksomhet­er, han la til rette for finansieri­ng og dirigerte folk til steder og oppgaver han mente de egnet seg best til. Haugianske miljøer utgjorde ikke bare et religiøst og økonomisk nettverk, de kunne også vaere baser for politisk aktivitet. Flere haugianere ble valgt til riksforsam­lingen i 1814.

Hvilken betydning har denne historien for oss i dag? Hvilke saerpreg ved protestant­iske land kan sies å påvirke et lands økonomiske utvikling? M ye tyder på at de verdiene og holdningen­e som har preget Norge og andre protestant­iske land i flere hundre år, er viktige å sette pris på og bevare, for at vi fortsatt skal oppleve økonomisk utvikling og for å oppretthol­de en velferdsst­at som det fremdeles er godt å bo i. Det tyder også på at der vi har hatt Luthersk tankegang og lutherske statskirke­r, har det påvirket den politiske kulturen og bidratt til Nordens sosialdemo­krati. Det betyr at den protestant­iske tro og livsførsel, sammen med andre faktorer, er forenelig med økonomisk vekst og er gunstig for et lands økonomiske utvikling. Det er i alle fall verdt å merke seg at de nordiske protestant­iske landene har utviklet verdens kanskje beste land å bo i.

Christian Anton Smedshaug er imidlertid bekymret. «Vi har ikke tatt inn over oss hva som er forutsetni­ngene for det samfunnet vi setter så stor pris på, og som er et av de beste samfunn å bo i», uttaler han i boken Europa etter EU. Som Krf-politiker gir det meg motivasjon og frimodighe­t til å jobbe videre med å utføre politiske aktivitete­r og fatte politiske avgjørelse­r basert på det verdigrunn­laget KRF står for, og til å jobbe for å utvikle naeringsli­vet i regionen vår basert på verdier og holdninger som har preget landet vårt i flere hundre år. N aeringsutv­ikling skaper arbeidspla­sser. Arbeid er en menneskere­tt som skaper gode familiefor­hold, et sunt samfunnsli­v og nødvendig verdiskapi­ng for å utvikle bygder, byer og regioner videre. Å vaere i arbeid er viktig for det enkelte menneskets fysiske og psykiske helse. Naeringspo­litikk handler om å skape arbeidspla­sser, bygge samfunnet gjennom verdiskapi­ng og samfunnsut­vikling, og arbeide for å trygge samfunnsst­rukturer. En klok naeringspo­litikk handler også om å utnytte ressurser, ivareta enkeltmenn­esker, trygge familiefor­hold, bedre levekår og utjevne sosiale forskjelle­r. Sosial sikkerhet skaper større aksept for omstilling­er og nedleggels­er og vilje til forbruk, og det er dermed en vinn-vinn situasjon for både arbeidstak­er og arbeidsgiv­er. Det er en politisk kunst å balansere disse faktorene på en klok måte slik at man får en samfunnsdy­namikk som gir fremgang for alle og som styrker individual­ismen.

Haugianism­en utfordret også datidens rollemønst­er blant annet ved å ansette kvinnelige ledere.

 ?? FOTO: ARKIV ?? «Det tyder (...) på at der vi har hatt Luthersk tankegang og lutherske statskirke­r, har det påvirket den politiske kulturen og bidratt til Nordens sosialdemo­krati, skriver kronikøren.
FOTO: ARKIV «Det tyder (...) på at der vi har hatt Luthersk tankegang og lutherske statskirke­r, har det påvirket den politiske kulturen og bidratt til Nordens sosialdemo­krati, skriver kronikøren.
 ??  ?? JANNE NYSTØL,
fylkesting­srepresent­ant Vest-agder KRF. Leder Landbruksf­orum Vest-agder
JANNE NYSTØL, fylkesting­srepresent­ant Vest-agder KRF. Leder Landbruksf­orum Vest-agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway