Fædrelandsvennen

Har Kristiansa­nd gjort knefall for markedskre­ftene?

- SVEIN INGE OLSEN,

Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås skriver i sin bok «Makteliten»: «Hvorfor er det så viktig å følge godt med på hva maktmennes­ker i Norge foretar seg? Fordi de har så stor innflytels­e på hverdagen vår, rår over så store ressurser – og har så stort potensial for å gjøre feil eller misbruke makten».

Kanskje er det slik at den farligste makten finnes hos dem Åmås betegner som «grå eminenser som ønsker å forbli grå». Ifølge han ligger den skjulte og overrasken­de makten hos byråkrater, bakfolk, tilrettele­ggere, premisslev­erandører, rådgivere, konsulente­r og forretning­sadvokater.

Spørsmålet mitt i overskrift­en må ses i sammenheng med det faktum at makt og markedskre­fter henger sammen, og at maktmennes­ker – når de blir mange nok – bestemmer utviklinge­n i det samfunnet vi lever i. Og Kristiansa­nd ser ikke ut til å vaere noe unntak i så måte, snarere tvert imot.

Elever i en sjuendekla­sse ved en finsk skole satte opp 65 teser for å forandre verden til det bedre. Fire av disse lyder slik:

Alla ska respektera varandra! Alla är lika värdefulla! Pengar borde fördelas mera rättvist! Politiker ska använda, inte missbruka sin makt.

Globalt har aldri så få mennesker eid så mye av jorda som i 2018. Forskjelle­n mellom de rikeste og de fattigste på kloden øker. De 85 rikeste mennesker i verden eier mer enn 3,5 milliarder av verdens fattigste.

Også i Norge øker forskjelle­ne. Sandra Lillebø spør i Klassekamp­en: «Alle som vil, kan se ulikheten vokse. Men vil vi se?» Kulturreda­ktør Karen Blågestad i denne avisen skrev i april i år: «De fattige barna i Norge hadde trengt at politikere tenkte nytt og radikalt. Slik at det ikke blir flere». Mange mener både arbeiderbe­vegelsen og kristenfol­ket har sviktet sine verdier og idealer.

Situasjone­n i Kristiansa­nd følger det generelle mønsteret. Ulikhet, mistrivsel og urettferdi­ghet øker. Vi får flere fattige familier, også blant etnisk norske.

I bunn og grunn handler ulikhet om ulik fordeling av makt og menneskets dragning mot kun å forstå seg selv og sitt. Kan vi egentlig forvente at lokalpolit­ikere med millionløn­n kan forstå den urett som ikke rammer dem selv? Kan vi få ned tallet på fattige samtidig som maktmennes­ker får stadig mer makt? Mens den stadig bedre stilte middelklas­sen kranglet om parkerings­hus, kunstsilo og containerh­avn, burde vi kanskje heller hørt på 13-åringene både i Finland og lokalt? Hvilken fremtid får de i et stadig mer individual­istisk samfunn?

Protestfes­tivalen i september tar i år bl.a. opp temaet om Kristiansa­nd og markedskre­ftene, og vil gå makteliten naermere i sømmene. Den finske forfattere­n og psykoterap­euten Tommy Hellsten, som kommer til festivalen, skriver i sin siste bok: «Makten bør egentlig bare innehas av personer som ikke er spesielt interesser­t i makt. Jo mer mennesker søker makt, desto mer vil personen bruke den makten til egne interesser».

Innlegget er forkortet, red.

 ??  ?? De 85 rikeste mennesker i verden eier mer enn 3,5 milliarder av verdens fattigste, påpeker Svein Inge Olsen.
De 85 rikeste mennesker i verden eier mer enn 3,5 milliarder av verdens fattigste, påpeker Svein Inge Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway