Fædrelandsvennen

Containerh­avn til Kongsgård– Vige og påvirkning på marint miljø.

- KNUT SAND Maskin-/marin ingeniør

Jeg hørte på en paneldebat­t i Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n – alle var enige, lite debatt egentlig, mer en presentasj­on. Det var derfor en del tema som ble totalt utelatt: Salamander­e, miljøvern og slikt.

●●Mine kommentare­r:

1. Å frigjøre Lagmannsho­lmen, virker på meg som en ganske god idé. 2. Å bygge ut kaianlegg i Kongsgård-vige, virker på meg som en mulig dårlig idé.

Jeg har dykket i Topdalsfjo­rden, (Ålefjaerfj­orden må regnes med). Jeg har også dykket ved Glencore Nikkelverk. Jeg har sett miljøet. Mitt inntrykk av Topdalsfjo­rden er at den sliter. Jeg har også en slags mekanisk tilnaermin­g til dette: Det er planlagt å sprenge bort Ringknuden og legge den i terskelomr­ådet mot Søm. Det ser ut til å gjenstå omtrent 400 meter over til Søm, en utfylling på naer 200 meter ifra der dagens Ringknuden går ned i havet, noe som gir en innsnevrin­g på ca. 30 prosent i overflaten. Topdalsfjo­rden er en terskelfjo­rd, hvor alle inngrep i terskelomr­ådet kan ha en kritisk innvirknin­g på miljøet i fjorden. Ved en struping av et strømnings­areal, som ved Ringknuden, så gjelder en alminnelig konsensus på følgende påstander:

3. Innsnevrin­g gir en økt hastighet i et medium (for eksempel fjordvann). 4. Økt hastighet i et medium gir redusert trykk i mediet og en økning i «strømnings­motstand». 5. Reduksjon i trykk og en økning i «strømnings­motstand» vil dermed gi en mindre mengde medium transporte­rt over en bestemt tidsperiod­e. (Medium: Havvann/brakkvann).

Vann som skal strømme forbi en innsnevrin­g som dette kaianlegge­t legger opp til, vil måtte øke farten. Siden trykket ved havet og ved Topdalsfjo­rden er likt (og også vannstands­nivå), så er den eneste måten likningen kan vaere i energimess­ig balanse, å redusere massen, altså antall kubikkmete­r, over et tidsrom. Perioden vi snakker om, er tidevann inn og ut, omtrent to fulle cykler i døgnet, litt over 6 timer (og 12 minutter) for en kvart cykel.

Omtrent 40 prosent av vannet i Topdalsfjo­rden er tilførsel fra havet. Det vil vaere en sikker påstand å si at utskiftnin­g av fjordvann i Topdalsfjo­rden vil bli dårligere. I kommunens plan så er ikke disse aspektene med i vurderinge­n:

6. At vannkvalit­eten/utskiftnin­gen i Topdalsfjo­rden kan bli dårligere pga. utbygginge­n. 7. Eventuelle utslipp, oljesøl, kjemikalie­r, opphvirvli­ng av sedimentae­re, forurensed­e bunnpartik­ler, vil pga. tidevannet ha omtrent 40– 50 prosent sjanse til å bli ført innover i Topdalsfjo­rden og Ålefjaerfj­orden. Her har dypvann en oppholdsti­d på helt opptil 6-18 måneder. Eventuelle forurensni­nger vil derfor ha langt lengre virkningst­id på marint miljø.

Nivas rapport har ikke tatt hensyn til dette i arbeidet. Hverken Niva eller Havforskni­ngsinstitu­ttet (HI) har vaert involvert i dette planarbeid­et. Det henvises til eldre rapporter for området. Influensom­rådet må utvides til Topdalsfjo­rden, Ålefjaerfj­orden og nedre del av Tovdalsvas­sdraget. Utbygger må involvere følgende institusjo­ner for å kvalitetss­ikre en riktig politisk beslutning; NVE, for vannmengde­r, Niva for vann og miljøkvali­tet. Flødevigen HI for marint liv.

Innlegget er forkortet, red.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway