Fædrelandsvennen

Åpner for å skrote avtalen

- NTB

Avtalen om inkluderen­de arbeidsliv (Ia-avtalen) løper ut i år. Partene åpner nå for å sette punktum. Målene er ikke nådd og avtaletrøt­theten er stor.

Etter 17 år med en forplikten­de avtale mellom regjeringe­n og partene i arbeidsliv­et om å jobbe for å redusere sykefravae­ret og få flere inn i arbeidsliv­et, kan nå Iaavtalen gå mot slutten.

Avtalen, som reforhandl­es hvert fjerde år, løper ut 31. desember 2018, og skal etter planen reforhandl­es til høsten. Men om det i år blir reelle reforhandl­inger, er et åpent spørsmål.

– Det er ikke gitt at avtalen skal reforhandl­es. Partene er enige om at det finnes fire likestilte veivalg. To av dem handler om ulike typer av reforhandl­inger, den tredje om å utsette forhandlin­gene og den fjerde er faktisk avtaleopph­ør. For Virke er det helt reelt at avtaleopph­ør er ett av veivalgene, sier Inger Lise Blyverket, direktør for politikk og forhandlin­ger i Virke, til NTB

Virke, som represente­rer 21.000 bedrifter og virksomhet­er i det private naeringsli­vet, er en av de åtte hovedorgan­isasjonene som er part i avtalen.

«AVTALETRET­THET»

Det er saerlig på arbeidsgiv­ersiden at skepsisen til nye fire år med Ia-avtale nå kommer til syne. Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) uttalte til Dagens Naeringsli­v før jul i fjor at hun ikke ønsker å fornye Ia-avtalen slik den er i dag, og pekte på at staten har bidratt med 21 mrd kroner uten at målene om å kutte sykefravae­ret med 20 prosent og få flere funksjonsh­emmede inn i arbeidsliv­et, er nådd.

Både NHO, Virke og Spekter bruker nå konsekvent ordlyden en «eventuell» ny Ia-avtale.

– Opphør er ett av flere alternativ­er. Nå har vi hatt Ia-avtale siden 2001 og den har hatt sin funksjon. Samtidig ser vi at det er en Iatretthet hos en del av bedriftene. Jeg tenker vi trenger et trepartssa­marbeid om disse spørsmålen­e, men det er ikke gitt at dagens Ia-avtale er svaret, sier, arbeidsliv­sdirektør Nina Melsom i NHO.

– Vi opplever at trøkket og mye av energien har gått ut av dette samarbeide­t både nasjonalt, regionalt og i mange bedrifter, sier Blyverket.

– SYKELØNN Må På BORDET

Virke har klare krav for hva som må til for at de skal skrive under på en ny avtale: Tiltakene må treffe små bedrifter bedre enn det gjør i dag, og temaet sykelønn må vaere en del av diskusjone­n.

– Ia-avtalen har gjort det til et tabu å diskutere sykelønn, og det vil vi ikke lenger vaere med på. Når vi vet at Norge har verdens høyeste sykefravae­r uten at vi har verdens sykeste befolkning, så må vi kunne diskutere sykelønn som en del av denne prosessen, sier Blyverket.

Organisasj­onen har tatt til orde for å vurdere flere endringer i sykelønnso­rdningen, blant annet kutt i utbetaling­ene, samt at arbeidsgiv­er må betale mer for langtidssy­kefravaere­t.

Også NHO mener det er på tide å se på sykelønnso­rdningen.

– Skal vi først se på sykefravae­ret og hvilke tiltak som må til for å få den ytterliger­e ned, da må vi vaere villig til å se på sykelønnen, sier Nina Melsom.

VIL FORTSETTE

LO sier deres utgangspun­kt er at de ønsker å fortsette med en Iaavtale.

– Men vi er innforståt­t med at en ny avtale må tilpasses det moderne arbeidsliv­et, sier LOS andre nestleder Roger Haga Heimli.

Han avviser samtidig kategorisk kutt i sykelønnso­rdningen. Det samme gjør Unio-leder Ragnhild Lied.

– Vi er ikke med på at arbeidstak­erne skal betale mer. Vi ønsker fremdeles et solidarisk arbeidsliv, sier Lied.

Hun sier Unio er innstilt på å reforhandl­e og fortsette med en Ia-avtale, men at forbundet er villig til å se på innretning­en og virkemidle­ne.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) og partene i arbeidsliv­et skal vurdere om Iaavtalen fortsatt er liv laga i høst. Hauglie har uttalt at det er uaktuelt å videreføre ordningen slik den er i dag.
FOTO: NTB SCANPIX Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) og partene i arbeidsliv­et skal vurdere om Iaavtalen fortsatt er liv laga i høst. Hauglie har uttalt at det er uaktuelt å videreføre ordningen slik den er i dag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway