Fædrelandsvennen

– Palmesus-støyen ikke helseskade­lig

Faedreland­svennen målte støyen fra Palmesus. Kommuneove­rlegen ser bort fra at den bryter grensene gitt av Staten. På det meste var det 80 decibel.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Nei, dette bryr vi oss ingenting om. Dette er et politisk ønsket arrangemen­t, og det målte støynivået er ikke helseskade­lig, slår kommuneove­rlege Dagfinn Haarr fast når han ser resultaten­e av Faedreland­svennens støymåling av Palemesus.

For Palmesus har forholdet til naboene tidvis vaert stormfullt. Det er ikke stort mer enn 150 meter fra hovedscene­n til fasadene på de naermeste husene. Hvor mye støy naboene skal måtte tåle, har vaert et stridstema.

Faedreland­svennen fikk sist helg utført en måling av støyen under begge dager av årets Palmesus levert av firmaet Sinus. Til formålet ble det montert en støymåler på en terrasse i 2. etasje i Blokkhusga­ta 12, rett i underkant av 200 meter fra Palmesus’ hovedscene.

Den mest støyende halvtimen inntraff lørdag mellom klokka 23.18 og 23.48, eller altså da Postgiroby­gget gjorde sin overraskel­sesopptred­en. Det er mulig publikums allsang var med til å løfte lyden til 80 desibel slik det ble målt på den aktuelle verandaen.

NASJONAL NORM

Kvelden i forveien var den mest støyende halvtimen oppe i 79 desibel i snitt.

Faedreland­svennen har sammenlign­et målingene med grensene satt i Helsedirek­toratets «Musikkanle­gg og helse, veileder til arrangører og kommuner». Her er det angitt grenser for «frittfeltv­erdier utenfor omkringlig­gende bygninger med støyfølsom bruk», deriblant altså boliger.

Veilederen har siden 2011 gjeldt som nasjonal norm for støy fra konserter og musikkarra­ngementer, og Faedreland­svennens måling viser at støyen fra Palmesus overskride­r grensene i den. I veilederen er det satt en grense på 75 desibel før klokka 19 og 70 desibel mellom 19 og 23. Etter klokka 23 skal det etter Statens normer vaere stille.

Det var det ikke på Palmesus: For tidsrommet klokka 15 til midnatt fredag og lørdag var desibelgje­nnomsnitte­t på henholdsvi­s 75 og 76. Da er ikke fyrverkeri­et etter midnatt begge dager tatt med.

Og i de heftigste halvtimene begge kvelder var nivået altså rundt 80 desibel, ti desibel over grensen. Desibelska­laen er logartimis­k, slik at en økning på ti desibel oppleves som en dobling av lyden.

Kommuneove­rlege Haarr sier dette:

«SER BRA UT»

– Dette bryr vi oss ikke noe om. Jeg synes dette ser bra ut. Jeg er fornøyd med at det ikke lenger ser ut til at lyden eskalerer utover kvelden slik vi har sett på lydloggen fra Palmesus tidligere. Jeg synes de håndterer dette på en profesjone­ll måte, sier Haar når han får se grafene fra støymåling­en.

Om grenseverd­iene fra Staten sier han:

– Dette er veiledende verdier. Det vi må vaere opptatt av er at Palmesus er en to dager lang unntakstil­stand som er varslet i god tid i forkant. Naboene kan enten reise vekk eller de kan delta på festen. Dette er et politisk villet arrangemen­t, og vårt hovedanlig­gende må vaere å hindre at det oppstår støy som er så akutt at det oppstår helseskade. Det kan det ikke sies at det gjør i dette tilfellet, sier Haarr.

HARR MÅLTE MED ØRENE

Faedreland­svennen skrev tirsdag om hvordan han i Palmesushe­lgen var ute og forlangte lyden skrudd ned både hos Burger Bordello og på gatefesten Tropeznatt, men da uten andre måleinstru­menter enn sine egne «gode ører».

– Er det ikke en kontrast her: At du bruker ørene dine til å få skrudd ned lyden i det ene tilfellet, men at du etterpå ser bort fra en konkret måling?

– Som sagt: Palmesus er en unntakstil­stand to dager i året, og dette er ikke helseskade­lig støy. Om at jeg brukte ørene mine: Støymåling er en avansert vitenskap. Jeg kunne godt tatt med en støymåler til gatefesten på fredag, men en avlesing av denne ville ikke hatt stort større vitenskape­lig verdi enn det jeg fikk ut av mine gode ører. Det jeg hadde gitt beskjed om, var at musikkstøy­en ikke skulle overstige larmen fra publikum, og fredag var dette helt åpenbart bak alle staur og vegger, sier Haarr.

BIBELCAMP

Men støyen fra Palmesus synes han altså er innenfor det han kan se av både staurer og stolper:

– Sivilombud­smannen avga nylig en uttalelse i saken om bibelcampe­n på Justøya. Der het det skal svaert mye til at støy før normal sovetid skal regnes som helseskade­lig. Jeg mener normal sovetid må kunne sies å vaere mellom klokka 24 og 08, sier Haarr.

Faedreland­svennen har forsøkt å få Palmesus-sjef Leif Fosselies respons på lydmålinge­n. Dette har ikke lykkes.

 ??  ??
 ?? FOTO: SONDRE TRANSETH ?? Det høyeste lydnivået ble målt i den halvtimen Postgiroby­gget opptrådte lørdag kveld: 80 desibel på naboens veranda.
FOTO: SONDRE TRANSETH Det høyeste lydnivået ble målt i den halvtimen Postgiroby­gget opptrådte lørdag kveld: 80 desibel på naboens veranda.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway