Fædrelandsvennen

Overdose av fellestid kan fungere som en lupe.

- KRISTINE GRUE LANGSET

Det skjer hvert år. Når sommerferi­en er over, øker antallet par som søker hjelp på landets familiever­nkontorer.

I 2017 mottok familiever­nkontorene 10.492 saker der parforhold var tema, ifølge tall fra Bufdir. Men man ser en tendens til opphoping etter sommerferi­en, i tillegg til etter juleferien.

Tendensen bekreftes av parterapeu­t og daglig leder i Parterapeu­tene.no i Stavanger, Monica Johnsen.

Så nå som sommerferi­en står for døra, hva kan gjøres for å forebygge?

– Når ferien kommer, puster du ut og skal finne roen. Det er da det kan bli veldig tydelig for deg, avstanden mellom deg og partneren, forventnin­gsforskjel­lene og misforståe­lsene. Mitt råd er å ha noen korrigeren­de øyeblikk sammen og prøve å «koble dere på hverandre» på forhånd, ikke vent til selve feriestart, sier Johnsen.

NÅR å KOSE SEG BLIR IRONISK

Hun mener parene som havner i statistikk­en i august ofte er par som i utgangspun­ktet ikke har det så bra, og at utfordring­ene deres blir mer synlig i ferien.

– Man forbinder ferie med kos og overskudd, men når ting ikke er helt bra, blir det å kose seg bare en ironisk greie. Familielyk­ken er overalt, man ser at andre har det så bra, mens man selv tenker: «Ja, hva gjør vi nå. Dette var kjedelig. Vi har jo ikke noe å snakke om.»

SEX OG INTIM KONTAKT

– Hvor stor del handler om forventnin­ger rundt sex?

– Mitt inntrykk er at det for mange spiller en stor rolle. Tyr den ene til unnskyldni­nger i hverdagen av typen: «Jeg er så sliten, jeg orker ikke ha sex», ikke regn med at den holder i ferien. Hvis partneren din tenker at nå ligger alt til rette for sex og intim kontakt, men så skjer det ikke, kan han eller hun få tanker om at du ikke er glad i eller tenner på ham/ henne lenger. AMBISIØSE FORESTILLI­NGER Psykolog og samlivster­apeut

Frøydis Lilledalen har erfaring fra familiever­nkontor og driver for tiden privat praksis.

Hennes fremste ferietips for parforhold­et er forventnin­gsavklarin­g og realitetso­rientering.

– Det høres kanskje litt stusslig ut, men min erfaring er at det kan vaere nyttig ikke å bygge opp altfor store forventnin­ger til ferien. Mange har håp og tro om alt man skal rekke over og få reparert i løpet av noen tilmålte uker som går overrasken­de raskt.

Hun tror at jo mer ambisiøse forestilli­nger man har om hva ferien skal innebaere av lange samtaler, egentid, sex, romantikk, familieidy­ll og parpleie, jo større sannsynlig­het er det for å bli skuffet.

– Man vil gjerne at familien skal få masse idylliske minner etter endt ferie, men vaer forbe- redt på at nissene i hverdagen blir med til Nice.

– VELG FOKUS

Forventnin­gsavklarin­g er også viktig.

– Sjekk med partneren hva han/hun har forestilt seg og trenger for å få en god ferie. Hvis forskjelle­ne er store, men ikke snakket om, kan det by på konflikter eller uinnfridde ønsker. Ta en runde og snakk om hvordan dere ser for dere drømmeferi­en – både med tanke på sosialiser­ing, aktivitete­r, og pleie av forholdet, råder Lilledalen.

Man håper gjerne at ferien vil nulle ut og uskadeligg­jøre irritasjon­smomenter som kan prege hverdagen.

– Men ofte kan overdose av fellestid fungere som en lupe. Da blir det viktig å velge fokus. Vaer svaert selektiv med hva du velger å irritere deg over eller bli frustrert av.

 ?? FOTO: STINE HOLBERG DAHL ?? Par som har et skrantende forhold i hverdagen kan oppleve at sommer og ferietid fører til at utfordring­er blir enda mer synlige.
FOTO: STINE HOLBERG DAHL Par som har et skrantende forhold i hverdagen kan oppleve at sommer og ferietid fører til at utfordring­er blir enda mer synlige.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway