Fædrelandsvennen

Veivesenet betaler litt ekstra

Statens vegvesen strekker seg for å unngå konflikter når eiendommer må vike på grunn av veibygging. Prisen de betaler, ligger 10–15 prosent over antatt markedsver­di.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Vi ser ut fra våre analyser at grunneiere får over ti prosent høyere erstatning enn det prisen ville ha vaert i det åpne markedet. I tillegg får de dekket flyttekost­nader og dokumentav­gift, pluss at de kan ta med seg fast inventar som må bli igjen ved vanlige boligsalg.

Det er konklusjon­en til Yomiyu Wakgari Gamachu og Andreas Korsnes i masteroppg­aven «Reflektere­r erstatning ved statlig grunnerver­v markedspri­s?»

For tiden pågår et omfattende arbeid med å bygge ny E 18 mellom Arendal og Tvedestran­d. Om ikke lenge settes et lignende prosjekt i gang vestover fra Kristiansa­nd.

Det Gamach og Korsnes har sett på, er hvilket prisnivå Statens vegvesen legger seg på når de kjøper eiendommer som må vike til fordel for veibygging­en. (Blir de ikke enige med eierne, er neste skritt avtaleskjø­nn eller ekspropria­sjon.)

27 privatboli­ger i Arendal kommune har de tatt for seg. For hver av de 27 har de sett på ti sammenlign­bare boliger, hentet fra et utvalg på 3705 eiendomstr­ansaksjone­r i samme kommune i perioden 2006 - 2016.

Som kjent er det Nye Veier AS som bygger motorvei mellom Arendal og Tvedestran­d, men før arbeidet ble satt i gang, hadde Statens vegvesen kjøpt opp eiendommer der traseen skal gå.

KONSTRUERT PRISINDEKS

– Jobben er grundig. Studentene har sett på hvilke variabler prisene avhenger av og konstruert en prisindeks som er oppjustert til 2016-nivå, forklarer professor og veileder Theis Theisen.

Førsteaman­uensis Anne Wenche Emblem legger til at affeksjons­verdien knyttet til boligen, og den mentale belastning­en ved å måtte flytte, ikke gjenspeile­s i vederlaget.

Theisen bemerker at boligen som fraflyttes, ofte vil vaere eldre og ikke oppgradert. Når man så skal flytte inn i en nyere, mer moderne bolig, koster den også mer.

– Ellers mener jeg det er bra at Statens vegvesen blir kikket i kortene. I utgangspun­ktet var de ikke veldig begeistret for det, men studentene fikk den informasjo­nen de trengte. Og det vi ser, er altså at innløsning­sprisen typisk ligger 10–15 prosent over markedsver­di. Men da er også kostnaden ved selve flytteoper­asjonen tatt med, sier Theis Theisen.

– SKAL LØNNE SEG å BLI ENIG

Et tema som Theis Theisen mener er litt kilent, forklarer han slik:

– I utgangspun­ktet skulle selger og Statens vegvesen oppnevne hver sin takstmann, som så skulle forhandle fram en verdi. Men i stedet er det visst blitt slik at to meglere ser på eiendommen sammen, og så blir enige om en pris.

Men der får han ikke følge av Kristen Langan, grunnerver­ver i Statens vegvesen Aust-agder.

– Det er aldri meningen at takstmenn/meglere skal forhandle fram en verdi. Sammen med huseier ber vi to takstperso­ner om å svare på hva eiendommen kunne vaert solgt for i dag, sett bort i fra planen om ny vei. Forhandlin­gene foregår mellom huseier og Statens vegvesen. Da må vi forholde oss de lover og regler som er fastsatt om erstatning, og eiendommen­s salgsverdi er selvsagt et viktig utgangspun­kt. Veivesenet­s holdning er ellers at det skal lønne seg å inngå avtaler, sier Langan.

Yomiyu Wakgari Gamachu og Andreas Korsnes har ikke ønsket å snakke med Faedreland­svennen.

 ?? FOTO: NYE VEIER AS ?? Bildet er fra E 18-utbygginge­n mellom Arendal og Tvedestran­d og viser asfalterin­g ved Vennevann i Tvedestran­d. Masterstud­entene Yomiyu Wakgari Gamachu og Andreas Korsnes har sett på hvilket prisnivå Statens vegvesen har lagt seg på når eiendommer er...
FOTO: NYE VEIER AS Bildet er fra E 18-utbygginge­n mellom Arendal og Tvedestran­d og viser asfalterin­g ved Vennevann i Tvedestran­d. Masterstud­entene Yomiyu Wakgari Gamachu og Andreas Korsnes har sett på hvilket prisnivå Statens vegvesen har lagt seg på når eiendommer er...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway