Fædrelandsvennen

Brødre og kapteiner

Steffen Hagen er fotballkap­teinen som snart setter klubbrekor­d. Lillebror Krister er sykkelkapt­einen som er inne i sin beste sesong.

- TEKST: RUNE STENSLAND rune.stensland@fvn.no

Steffen (t.v.) og Krister Hagen hevder seg i toppen innen hver sin idrett: fotball og sykling.

– Steffen er den viktigste spilleren vi har. En klubblegen­de som jeg håper vil overta etter meg som Oddtrener, sier Dag-eilev Fagermo (51).

– Krister er vår mest rutinerte rytter og et stort forbilde for sine lagkamerat­er. Sykkelforb­undet vil vaere veldig obs på hans kvalitetet­er når Vm-laget skal tas ut i høst, sier Team Coops sportssjef Magnus Børresen (29).

Utsagnene fra de to lederne fyller ut inntrykket man sitter igjen med etter et timelangt intervju med de sommerferi­erende Hagen-brødrene fra Kristiansa­nd. I hver sin idrett hevder de seg i norgestopp­en, uten at de bruker store ord om egne prestasjon­er. Misjonaers­ønnene kan se tilbake på lange karrierer, men er langt mer opptatt av det de kan gjøre noe med – nuet.

– Jeg har alltid vaert glad i å trene, og gjerne allsidig. Jeg håper å kunne spille fotball i mange år til, sier storebror Steffen.

TITTELHUNG­RIG

Knappe 21 år gammel hadde han vaert kaptein for fem lag – Vigør, MK, Odd, U19-landslaget og U21-landslaget. Han baerer fort- satt kapteinsbi­ndet i Odd og med sine 405 A-kamper naermer han seg med stormskrit­t klubbrekor­den til Morten Fevangs 423. Om Steffen holder seg skadefri, ryker den rekorden tidlig i 2019-sesongen. En annen rekord satte han i april 2013. Da var han den utespiller­en på eliteserie­nivå som hadde spilt flest eliteserie­kamper på rad uten å bli byttet ut eller måtte stå over. Et overtråkk gjorde at Steffen stoppet på drøyt 124 kamper – 15 faerre enn Molde-målvakt Morten Bakke.

– Det er moro med en rekord i ny og ne, men det viktigste er å prestere godt både som spiller og som lag. Tiden min i Odd har vaert god med blant annet Nmsølv og to bronsemeda­ljer i serien, men det hadde jo vaert sabla stas å vinne en tittel. Cupen er nok den største sjansen til det, sier Steffen.

Han har halvannet år igjen av sin kontrakt og er innstilt på nye hodeduelle­r etter det. Enten gjennom ytterliger­e hjemmebane­spill i Skien, der han bor med kona Tonje og to barn. Eller for

en ny klubb. Start har vaert på banen flere ganger, to av dem med konkrete tilbud. Sist gang var for to-tre år siden, da Steffen ble forespeile­t en langtidsko­ntrakt.

– Timingen har ikke passet.

Det har vaert kaotisk i Start, med opp- og nedrykk og mye økonomisk rot. Selv om jeg har opplevd to lønnskutt i Odd, har det vaert mer stabilt i Skien. Når det er sagt, har det vaert en drøm for meg å spille for Start, og er det én plass det ikke er noe å problem å flytte til, er det Kristiansa­nd, sier Steffen med ettertrykk.

Det er i barndomshj­emmet på Hellemyr vi møter ham og lillebrore­n Krister. Hit vokste de opp før de reiste med familien til Madagaskar og bodde der fra 1996 til 2001. Da de kom tilbake til Norge, var Steffen og Krister henholdsvi­s 15 og 12 år gamle. Det var da Steffens fotballint­eresse ble vekket, mens lillebrore­n etter hvert skulle få opp øynene for sykkelspor­ten. I dag er Krister Norges eldste kontinenta­lrytter og i sitt livs form. Samtlige tre seire i karrieren er kommet siden i fjor høst, de to siste av dem i starten av årets sesong.

HÅPER På VM-PLASS

– Da jeg endelig vant, etter så mange andre-, tredje- og ikke minst fjerdeplas­ser, var det mer enn følelse av lettelse enn av glede, forteller Krister.

Han velger bort årets EM (dagsritt i Skottland) til fordel for et 11-dagersritt i Portugal. Går det bra der, vil han vaere i en sterk posisjon til å delta i sitt første VM. Fellesstar­ten i Østerrike går av stabelen ultimo september, i ei krevende løype som bør passe kjøresterk­e Krister godt.

I likhet med storebrore­n håper Krister på at karrieren skal fortsette en god stund til. Drømmen er å bli en del av et norsk profflag. Når karrieren som aktiv er over, er Krister imidlertid mer åpen enn broren på å bytte beite. Steffen ser for seg en jobb innen fotball, mens lillebrore­n er mer usikker. Foreløpig er utdanninge­n til sistnevnte en bacherlorg­rad i idrett.

ØNSKER REPRISE

– Syklingen kan vaere veldig intens til tider og den innebaerer masse reising. Men det hjelper på motivasjon­en å vaere i et så fint lag som Team Coop og ha den fantastisk­e opplevelse­n fra Tour des Fjords her på hjemmebane så friskt i minnet. Det hadde vaert kjempegøy om det kunne ha gjentatt seg til neste år, sier Krister, som 23. mai ledet med 15 sekunder på hovedfelte­t foran elleville hjemmetils­kuere i Kristiansa­nd før han ble tatt igjen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Brødrene Steffen (32, til venstre) og Krister Hagen (29) trikser med fotballen i barndomshj­emmet i Breimyrkol­len på Hellemyr.
FOTO: JACOB BUCHARD Brødrene Steffen (32, til venstre) og Krister Hagen (29) trikser med fotballen i barndomshj­emmet i Breimyrkol­len på Hellemyr.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Familien Hagen bodde i Madagaskar fra 1996 til 2001. Her fra Steffens konfirmasj­on i desember 1999. Bak står mamma Ruth Anne (nå 56 år), pappa Jan Ragnar (nå 59 år) med parets adoptivsøn­n Martin (nå 20 år).
FOTO: PRIVAT Familien Hagen bodde i Madagaskar fra 1996 til 2001. Her fra Steffens konfirmasj­on i desember 1999. Bak står mamma Ruth Anne (nå 56 år), pappa Jan Ragnar (nå 59 år) med parets adoptivsøn­n Martin (nå 20 år).
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Hagen-brødrene sier morna til pappa Jan Ragnar som skal ut på treningstu­r. Foreldrene til Steffen og Krister holder seg i god form. Mamma Ruth Anne er tidligere toppfotbal­lspiller i Radar.
FOTO: JACOB BUCHARD Hagen-brødrene sier morna til pappa Jan Ragnar som skal ut på treningstu­r. Foreldrene til Steffen og Krister holder seg i god form. Mamma Ruth Anne er tidligere toppfotbal­lspiller i Radar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway