Fædrelandsvennen

Solkremsal­get til himmels

Solkremsal­get stiger i takt med temperatur­en. Salg av solkrem har økt med over 40 prosent på apotekene i sommer.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no KAMILLA RUDBERG

Finvaeret har gitt 40 prosent vekst i salget av solkrem.

Apotek 1 har solgt 44 prosent mer solkrem i år enn i fjor i Vest-agder. I Norge er økningen på 42 prosent.

Norsk Medisinald­epot AS, som blant annet eier Vitusapote­k, opplever en økning på omtrent 45 prosent så langt i år sammenlign­et med samme periode i fjor på landsbasis.

HØY FAKTOR SOM GJELDER

– Alle her er smurt med solfaktor 30, smiler Camilla Skjold Ødegaard (40), som er på sørlandsfe­rie med Christian Solli (39) og barna Tale Solli-ødegaard (8) og Vilma Solli-ødegaard (5).

Pappaen og datteren ble solbrent én gang i begynnelse­n av sommeren, og familien er fast bestemt på at det var et engangstil­felle.

Nå sverger de til solkrem daglig, og for familien er det solfaktor 30 eller 50 som gjelder.

Valget av høy faktor er de ikke alene om. På Apotek 1 selges det mest solkrem med solfaktor 30, ifølge kommunikas­jonssjef Kjersti S. Ofstad.

Ifølge Jens-otto Sennesvik, leder for kategori og innkjøp i Norsk Medisinald­epot, merker de samme trend der.

– Faktor 30 og faktor 50 står for ca 75 prosent av salget vårt, sier han.

TYNT I REKKENE

Apotek 1 har ikke opplevd å bli utsolgt for solkrem verken i Agder eller i Norge generelt, til tross for betydelig økning i antall solgte solkremer i rekordvarm­en. Men at salget tar litt av synes derimot i hyllene på Apotek 1 i Torvkvarta­let.

– Det er veldig tomt. Vi har hatt leveringsp­roblemer med noe solkrem, og noen spesielle typer solkrem går fortere enn andre, sier apotektekn­iker Aina Osaland.

– Folk er flinke til å kjøpe høy faktor. Jeg tenker det de kan bli bedre på er å smøre seg jevnt igjennom dagen, sier hun.

LEVERANDØR­ER UTSOLGT

Norsk Medisinald­epot AS har opplevd noen få situasjone­r hittil i sommer der leverandør­ene har vaert utsolgt for solkrem.

– Men dette har vi primaert merket på grossisten vår og ikke ute i apotek mot sluttkunde. I apotek har vi fortsatt rikelig med produkter tilgjengel­ig, beroliger Jens-otto Sennesvik.

Også Boots Apotek merker sterk vekst i solpleie denne sesongen, uten å ha noen konkrete tall.

– Solkremsal­get tolker vi som et tegn på at nordmenn har blitt flinkere til å smøre seg. At mange velger høyere faktor er positivt, og tyder på at befolkning­en følger rådene rundt solpleie og tar solbeskytt­else på alvor, sier Anne Margrethe Aldin Thune, kommunikas­jonsansvar­lig i Boots Norge.

Ifølge årsstatist­ikken til Kosmetikkl­everandøre­nes forenings for 2017 stod apotek (alle kjeder) for i overkant av 60 prosent av alt solkremsal­g i Norge. Det bekrefter administre­rende direktør Finn Rasmussen.

VARIERENDE BRUK

Ute i solsteiken i Kristiansa­nd er det varierende om folk beskytter seg mot sola med solkrem eller ikke. I Nupenparke­n nyter Jens Ole Saetha (33) og Astrid Riebermohn (31) barnefri.

– Jeg har tradisjone­lt sett ikke brukt så mye solkrem, men jeg har blitt bedre etter at vi fikk barn, innrømmer Saetha.

Paret sier at solkremsmø­ring har blitt mer rutine i år enn tidligere, takket vaere nesten endeløse soldager siden mai.

– Jeg har blitt svidd på sommeren. Jeg følte jeg tålte mye sol, men da tok jeg hintet, smiler Saetha.

Sven Eivind Stakkeland (22) og Jon Eriksen (63) har derimot fortsatt for vane å droppe solkremen.

– For å vaere aerlig, har jeg ikke smurt meg i hele sommer. Jeg blir ikke fort solbrent, sier Stakkeland, som nyter sola med venninnen Veslemøy Narvesen (20).

I samme bane tenker Eriksen, som leser avisen et steinkast unna.

– Jeg pleier ikke å bruke solkrem og jeg blir ikke brent, sier han. ●●En ny undersøkel­se, utført av Respons Analyse på vegne av Apotek 1, viser at 13 prosent dropper å bruke solkrem. En av fem bruker kun solkrem på solferie, og 53 prosent blir solbrente minst en til to ganger i løpet av sommeren. I aldersgrup­pen 25-34 år blir 65 prosent solbrente én til to ganger i løpet av sommeren.

Solkrem er en av Kreftforen­ingens solvettreg­ler, og er blant annet viktig for å redusere risikoen for hudkreft.

– Sol er bra for helsa i små mengder, men vi må unngå å bli solbrent. Mye intens sol og solarium er årsaken til rundt ni av ti tilfeller av hudkreft. Dessuten kan det gi tidligere rynker og pigmentfle­kker, nedsatt immunforsv­ar, snøblindhe­t og øyesykdomm­en grå staer, skriver Kreftforen­ingen på sine sider.

Kilde: Kreftforen­ingen

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Sven Eivind Stakkeland (22) og Veslemøy Narvesen (20) droppet solkremen før de tok turen til parken onsdag formiddag.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Sven Eivind Stakkeland (22) og Veslemøy Narvesen (20) droppet solkremen før de tok turen til parken onsdag formiddag.
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Jens Ole Saetha (33) og Astrid Rieber-mohn (31) hadde smurt seg med solfaktor 15 før de fant seg en plass i solsteika.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Jens Ole Saetha (33) og Astrid Rieber-mohn (31) hadde smurt seg med solfaktor 15 før de fant seg en plass i solsteika.
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Aina Osaland (31) og Liz Anita Egebakken (20), apotektekn­ikere på Apotek 1 Torvet, selger mye solkrem i år.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Aina Osaland (31) og Liz Anita Egebakken (20), apotektekn­ikere på Apotek 1 Torvet, selger mye solkrem i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway