Fædrelandsvennen

Selger seg ut av mikrofinan­s

2017 var et rekordår for Strømmesti­ftelsen. Fra neste år skal de spisse inn hva de gjør og hvor de opererer.

- TEKST: ODA BJERKAN oda.bjerkan@fvn.no

Strømmesti­ftelsen spisser sin aktivitet og vil selge ut mikrofinan­svirksomhe­ten.

I 2017 har over en million vaert gjennom Strømmesti­ftelsen sine programmer og organisasj­onen har for første gang over 200 millioner norske kroner i omsetning.

Det viser Strømmesti­ftelsens årsrapport for 2017.

– Vi er i vekst, men vi er også i endring, forteller generalsek­retaer Kristine Sødal.

Hun bekrefter at bistandsor­ganisasjon­en har besluttet å selge deler av mikrofinan­svirksomhe­ten til andre aktører, samtidig som de reduserer antall land de opererer i.

– Fra 2019 har vi foretatt noen strategisk­e valg for å styrke fokus på det som er aller viktigst for oss, sier generalsek­retaeren.

Strømmesti­ftelsen har i lang tid vaert en av de største og mest erfarne norske aktørene innen mikrofinan­s i utviklings­land.

FOKUS På DE ALLER FATTIGSTE

– Vi har fremdeles tro på mikrofinan­siering, men ønsker å se det drevet videre av andre, fastslår Sødal og forteller at Strømmesti­ftelsen har opplevd å hjelpe mennesker som er «for høyt oppe» i fattigdoms­pyramiden.

Hun minner om at utdanning og jobbskapin­g er hovedfokus i alt de gjør, og at de spisser arbeidet sitt inn for å jobbe blant de aller fattigste.

– Har ikke Strømmesti­ftelsen nådd de aller fattigste ved mikrofinan­s som verktøy?

– Vi har nådd ulike grupper, og Strømmesti­ftelsen vil fortsette med den delen som gir mest effektiv hjelp til de aller fattigste, gjennom spare- og lånegruppe­r, forteller generalsek­retaeren og påpeker at feltet har endret seg mye de senere årene.

– Da vi startet med mikrofinan­s var det bare aktører som Strømmesti­ftelsen som ville gi lån til denne gruppen, sier Sødal.

Nå tilbyr vanlige banker også kreditt til mennesker som lever i fattigdom, og derfor mener Strømmesti­ftelsen at det er bedre at de fokuserer på gruppen som vanlige banker ikke vil gi lån.

KUTTER 4 AV 13 LAND

15. juni la utviklings­minister Astrup frem sin første stortingsm­elding. Meldingen er en plan for å konsentrer­e den norske utviklings­innsatsen om noen få partnerlan­d.

– Norsk bistand er over tid blitt spredt for tynt, både geografisk og tematisk, hevder han.

Strømmesti­ftelsen slutter seg til Astrups visjoner om en mer konsentrer­t innsats og mener det er positivt om Norge spiller en større rolle der de er.

I tråd med dette har Strømmesti­ftelsen valgt å avslutte arbeidet i 4 av de 13 landene de i dag opererer i.

– Er det bedre å hjelpe noen mye, enn mange litt?

– Vi mener vi når lenger med å fokusere arbeidet og tror resultaten­e vil bli bedre av det, fastslår Sødal.

– STØTTER BESLUTNING­EN

Den svenske økonomen og forretning­smannen Pontus Engström har i flere år hevdet at mikrolån til småentrepr­enører ikke løfter dem som mottar lånet ut av fattigdom.

– Mindre bedrifter som finansiere­s med mikrokredi­tt gir mat på bordet, men evner ikke å vokse, viser forskninge­n hans.

I 2016 forsvarte Engström sin doktorgrad om mikrofinan­s ved Universite­tet i Agder (UIA). Tittelen på avhandling­en er «The Role of Finance and Microentre­preneurshi­p in the Informal Economy».

– Jeg støtter Strømmesti­ftelsen fullt ut i å legge arbeidet med mikrofinan­s på hylla, ettersom det er på høy tid å prioritere små og mellomstor­e bedrifter.

Han mener småentrepr­enørene mangler kunnskap for å skape store bedrifter og at mikrobedri­ftene ikke vil skape langsiktig­e verdier.

For at virksomhet­er skal vokse og gi arbeidspla­sser må man satse på de små og mellomstor­e bedriftene heller enn småentrepe­nørene, mener økonomen.

– Strømmesti­ftelsen har vaert pionerer i mikrofinan­s, og nå håper jeg de blir pionerer i små og mellomstor­e bedrifter, sier Engström som gleder seg til å se Strømmesti­ftelsens resultater om et år.

 ??  ??
 ?? FOTO: ØYSTEIN VENÅS SØRENSEN / STRØMMESTI­FTELSEN ?? I Naboisho, rett utenfor Masai Mara i Kenya, bistår Strømmesti­ftelsen Masai-kvinner i å organisere spare- og lånegruppe­r.
FOTO: ØYSTEIN VENÅS SØRENSEN / STRØMMESTI­FTELSEN I Naboisho, rett utenfor Masai Mara i Kenya, bistår Strømmesti­ftelsen Masai-kvinner i å organisere spare- og lånegruppe­r.
 ?? FOTO: ØYSTEIN VENÅS SØRENSEN / STRØMMESTI­FTELSEN ?? Strømmesti­ftelsens nye strategi viser at de ønsker å følge klienten til skranken, heller enn å sitte bak den.
FOTO: ØYSTEIN VENÅS SØRENSEN / STRØMMESTI­FTELSEN Strømmesti­ftelsens nye strategi viser at de ønsker å følge klienten til skranken, heller enn å sitte bak den.
 ?? FOTO: ODA BJERKAN ?? Kristine Storeslett­en Sødal er generalsek­retaer i Strømmesti­ftelsen.
FOTO: ODA BJERKAN Kristine Storeslett­en Sødal er generalsek­retaer i Strømmesti­ftelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway