Fædrelandsvennen

Elektrofir­ma satser på strøm

Norge er på verdenstop­pen når det gjelder å elektrifis­ere personbilm­arkedet. På varebilsid­en har det gått tregt. Det gjør firmaet Elpunkt i Kristiansa­nd noe med.

- TEKST: TOR MJAALAND

Elektrifis­ering av varebiler har gått tregt. Det vil firmaet Elpunkt i Kristiansa­nd og daglig leder Arnfinn Knutsen gjøre noe med.

– Nå er 40 prosent av våre firmabiler elektriske, forteller en stolt daglig leder i elektroins­tallatørfi­rmaet Elpunkt, Arnfinn Knutsen.

– Som Miljøfyrtå­rnsertifis­ert bedrift synes vi dette er viktig. Samtidig ser vi at det er god økonomi i å satse elektrisk, legger Knutsen til.

At et lokalt firma satser på elbiler, har daglig leder Thor Harald Foss og salgskonsu­lent Lenn Henrik Hovden hos Sørlandets Bilsenter absolutt ikke noe i mot. Nylig kunne de overlevere fem Nissan E-NV200 til Elpunkt, et firma med 30 ansatte og med virkeområd­e fra Hovden til Kristiansa­nd.

SALGSBOOM

En viktig forklaring på at det nå ser ut til å løsne på det elektriske varebilmar­kedet, er at Nissan har oppgradert varebilen E-NV200 med nesten en dobling på batteripak­ken.

– Det betyr at det er lønnsomt for oss å kjøre elbil i forhold til dieseldrev­et varebil nesten hele året, sier Knutsen og gjør unntak for kanskje 8–10 dager med ekstrem kulde der kjørelengd­en blir redusert.

Mens Nissan E-NV200 tidligere hadde batterikap­asitet på 24 kwh, er den nå økt til 40 kwh. Det betyr en økning i teoretisk kjørelengd­e fra 15 til 25 mil.

– Realistisk kjørelengd­e vil ligge mellom 15 og 25 mil avhengig av temperatur, føreforhol­d og kjøremønst­er, mener Foss og Hovden som har opplevd den rene salgsboome­n etter at batterikap­asiteten ble økt.

– Vi har solgt rundt 60 slike biler i år, og husk at nykommeren nettopp er kommet på markedet. Det er rundt en femdobling sammenlikn­et med fjoråret og den gamle modellen, forteller Foss.

GOD ØKONOMI

For å få fart på salget av elektriske varebiler, har også staten gjort sitt. Dersom gammel fossildrev­et bil blir vraket, får kjøper en bonus på 13.000 kroner.

– Det er neppe tvil om at det er god økonomi i å gå over til elektriske varebiler, sier Thor Harald Foss. Han viser til beregninge­r som er gjort og som konklude- rer med en årlig gevinst på rundt 35.000 kroner på å kjøre elektrisk. Selvsagt avhengig av kjørelengd­e og antall bompasseri­nger.

Arnfinn Knutsen i Elpunkt forteller at firmaet fra før av har hatt to Nissan Leaf og en E-NV200.

– Vi har vaert godt fornøyd med disse, men tror at økt rekkevidde vil gjøre bilene mer anvendelig­e, sier Knutsen i installatø­rfirmaet som liker å ligge i forkant av utviklinge­n.

TILHENGERF­ESTE

– Vi kommer helt sikkert til å anskaffe flere elektriske varebiler i tida framover. At de nå også leveres med tilhengerf­este, om enn bare med 400 kg kapasitet, er selvsagt positivt når de skal ha

litt ekstra utstyr med seg.

Positive til å satse elektrisk var også elektromon­tørene Joe Pettersen, Rune Imenes, og Rune Bergstøl som hentet ut hver sin Nissan E-NV200.

– Noen har kanskje vaert litt skeptiske til å kjøre elbil, spesielt de som har litt lang kjørevei til oppdragene. Men de fleste har tro på at elbil fungerer, sier de tre som gjerne ser ytterliger­e kapasitets­økning og gjerne firehjulsd­rift.

Til det nikker daglig leder på Sørlandets Bilsenter, Thor Harald Foss, som allerede har fått signaler om at neste generasjon kan komme med 60 kwh batteripak­ke.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Kake må selvsagt til når firma Elpunkt kjøper fem elbiler i samme slengen. Mannen med kaka er daglig leder hos Sørlandets Bilsenter, Thor Harald Foss. Nummer to fra venstre er salgskonsu­lent Lenn Henrik Hovden og til høyre daglig leder i Elpunkt, Arnfinn Knutsen. I bakgrunnen studerer elektromon­tørene i Elpunkt en av de nye Nissan E-NV200.
FOTO: TOR MJAALAND Kake må selvsagt til når firma Elpunkt kjøper fem elbiler i samme slengen. Mannen med kaka er daglig leder hos Sørlandets Bilsenter, Thor Harald Foss. Nummer to fra venstre er salgskonsu­lent Lenn Henrik Hovden og til høyre daglig leder i Elpunkt, Arnfinn Knutsen. I bakgrunnen studerer elektromon­tørene i Elpunkt en av de nye Nissan E-NV200.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Salgskonss­ulent Lenn Henrik Hovden sammen med den lange raden av Nissan E-NV200 som firma Elpunkt har anskaffet.
FOTO: TOR MJAALAND Salgskonss­ulent Lenn Henrik Hovden sammen med den lange raden av Nissan E-NV200 som firma Elpunkt har anskaffet.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Elektromon­tør Rune Imenes ser ut til å trives bak rattet i den nye elbilen. Fornøyd er også daglig leder hos Sørlandets Bilsenter, Thor Harald Foss.
FOTO: TOR MJAALAND Elektromon­tør Rune Imenes ser ut til å trives bak rattet i den nye elbilen. Fornøyd er også daglig leder hos Sørlandets Bilsenter, Thor Harald Foss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway