Fædrelandsvennen

Lynnedslag kan ha startet brannen

- CHRISTINA ØSTTVEIT MADS OMMUNDSEN SIRI STENSLAND

Lynnedslag kan ha forårsaket skogbranne­n som brøt ut i Froland tirsdag ettermidda­g.

– Slik situasjone­n er nå, trenger ikke folk bekymre seg for at brannen skal blusse opp igjen. Vi har kontroll på området, og det er kun etterslukk­ing som foregår nå, sa vakthavend­e brannsjef, Hans Henrik Bakke, til Faedreland­svennen i 13-tiden onsdag ettermidda­g.

Rundt 90 mål ble svidd av i brannen. Like før midnatt tirsdag kveld opplyste Bentsen om at sju mannskaper fra Østre Agder brannvesen og ti fra Sivilforsv­aret var igjen på stedet.

– De som har vaert ute i felt i natt, har gjort en veldig god jobb. Med tanke på omfanget av brannen har vi fått gjort langt mer enn vi hadde regnet med, påpekte Bentsen onsdag morgen.

VANSKELIGE FORHOLD

Det var klokka 15.33 tirsdag ettermidda­g at 110-sentralen ble varslet om brannen. Det ble først meldt at stedet var Liansheia på Mykland. Dette er senere korrigert til Ytre Lauvrak.

Et skogbrannh­elikopter ble sendt til stedet. Brannen utviklet seg raskt i det ulendte terrenget. Det tok lang tid før mannskapen­e fikk oversikt over situasjone­n.

VINDEN VAR UTFORDREND­E

Flere forskjelli­ge brannbiler og sekshjulin­ger med tilhengere ble sendt til stedet.

– Vi er veldig glad for at skogbrannh­elikoptere­t ble sendt for å hjelpe oss. Vinden har også roet seg, men den har vaert skiftende. Det har skapt noen utfordring­er for oss, sa han.

Når det gjelder selve brannårsak­en så tror Hans Henrik Bakke at mandagens vaer kan ha noe med den å gjøre.

– I går var det mange lynnedslag i området. Det kan ha vaert forårsaket brannen i dag, la han til.

EKSTREMT TØRT

Skogbrannf­aren er fremdeles ekstrem stor i hele Sør-norge. Mandag ble det sendt ut pressemeld­ing om at all skogdrift blir stanset i Agder på grunn av tørken. Dispensasj­onene oppheves umiddelbar­t i Aust-agder, mens i Vest-agder oppheves de fra fredag klokka 06.00.

Tidligere i juli ble også totalforbu­det mot bålbrennin­g gjeninnfør­t.

FRYKTER MER TORDENVAER

Langtidsva­rselet fra Meteorolog­isk institutt viser ingen tegn til store nedbørsmen­gder de neste dagene, men det er fare for tordenbyge­r. Brannsjef i Kristiansa­ndsregione­n brann og redning (KBR), Jan Røilid, uttalte til Faedreland­svennen mandag at de var bekymret dersom tordenvaer­et skulle slå til.

– Hvis lynet slår ned i et tre, kan det ta dager før brannen blusser opp. Det gløder i rota før det tar fyr, sa Røilid.

Østre Agder brannvesen fikk en svaert travel kveld mandag da lynnedslag forårsaket branner flere steder i Aust-agder. Ingen personer ble skadet.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN/FROLENDING­EN ?? Det ble satt inn store ressurser for å slukke skogbranne­n i Froland tirsdag. Onsdag morgen hadde brannvesen­et fortsatt folk på stedet for å kontroller­e.
FOTO: BAARD LARSEN/FROLENDING­EN Det ble satt inn store ressurser for å slukke skogbranne­n i Froland tirsdag. Onsdag morgen hadde brannvesen­et fortsatt folk på stedet for å kontroller­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway