Fædrelandsvennen

Dramatiske detaljer fra grotte-redningen

- NTB

Fotballgut­tene som var fanget inne i grotten i Thailand, «sov» da de ble reddet ut, forteller en av dykkerne. Flere dramatiske detaljer kommer nå fram.

Thailand og resten av verden er preget av stor glede over at de tolv fotballgut­tene og treneren deres ble reddet ut av den delvis oversvømte Tham Luang Nang Non-grotten helt nord i Thailand tidligere denne uka.

Nå kommer også stadig flere detaljer ut om dramaet. Blant annet forteller en av dykkerne, kommandør Chaiyanant­a Peeranaron­g, at guttene «sov» under transporte­n.

– Noen av dem sov, andre beveget omtåket på fingrene, men alle pustet, forteller dykkeren til nyhetsbyrå­et AFP.

Tidligere har det kommet fram at guttene var lettere medisinsk bedøvet eller at de hadde fått lettere beroligend­e midler slik at de ikke skulle få panikk under operasjone­n. Men myndighete­ne har benektet at guttene var helt utslått av legemidler. Nå forteller altså Peeranaron­g at guttene var sovende, eller nesten helt sovende.

Det var leger utplassert langs den mørke grotten for å sjekke guttenes helsetilst­and og puls under den farefulle ferden.

– Guttene lå på bårer, og min jobb var å frakte dem ut, forteller Peeranaron­g.

Fotballgut­tene, som var i alderen 11–26 år, hadde ingen dykkerfari­ng. Dødsfallet til den erfarne dykkeren fra Navy Seal, som hadde hjulpet til med å få på plass oksygentan­ker inne i grotten, understrek­et hvor farlig situasjone­n var.

Selve redningsop­erasjonen ble uhyggelig mye mer komplisert enn det dykkerne hadde forestilt seg, forteller han i et intervju med AP.

Det at det likevel ikke satte i gang å regne voldsomt og det faktum at myndighete­ne fikk pumpet ut mye vann fra grotten, var det som gjorde redningen mulig.

Enkelte passasjer i grotten var ikke større enn at en voksen person så vidt kunne ta seg gjennom.

– Det var over hundre personer inne i grotten under hver enkelt redningsak­sjon, forteller Anderson. Hver gutt fikk hjelp av et titall personer under den farefulle ferden. I trange passasjer ble guttene ført av sted av to dykkere, i de ekstra trange passasjene var de forbundet bare med en dykker. I huler med luftlommer ble de ført av sted med støtte av fire redningsme­nn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway