Fædrelandsvennen

Alle fortjener ferie

- ÅSMUND AUKRUST Stortingsr­epresentan­t (Ap)

De fleste i Norge kan nå se fram til noen fine feriedager, med fri fra jobb og skole og med planer om turer og opplevelse­r. Noen – og stadig flere – kan ikke det.

●●Foreldre med dårlig råd som ikke kan tilby barna gode ferieminne­r, har dårlige dager. Barna gruer seg til skolestart og klassekame­ratenes fortelling­er, som de ikke kan ta del i.

Røde Kors sier at stadig flere oppsøker deres tilbud om gratis ferie, og begrunner det med den generelle utvikling i samfunnet og de økende sosiale forskjelle­r. Organisasj­onene gjør en fantastisk jobb med å gi barn og deres familier noen sommerdage­r med gode minner. De fortjener ikke å ha den vanskelige jobben det er å måtte avvise familier pga. stappfulle arrangemen­ter.

Det viktigste er å angripe årsakene til at så mange nå trenger gratis ferie. Når forskjelle­ne øker, og de som har lite og minst får ennå mindre, mens de rikeste blant oss får store skattekutt, er det bevisste politiske valg. Når høyreregje­ringen tilbyr flere midlertidi­ge ansettelse­r, manglende kamp for heltidskul­tur i arbeidsliv­et og ringevikar-ordninger, preger det en families hverdag, og gir utrygghet året rundt.

Når regjeringe­n skryter av rekordhøye bevilgning­er til fattigdoms­tiltak, er det like lite raust som deres egentlige forslag. Sannheten er jo at det var regjeringe­ns støttepart­ier i Stortinget som sørget for å kreve betydelige økninger i regjeringe­ns budsjettfo­rslag til både barnefatti­gdom generelt og til feriearbei­d i organisasj­onene spesielt.

Som samfunn er vi alle tjent med at de som styrer bidrar til mindre forskjelle­r mellom folk. Den norske modellen som bygger på å skape og dele, har vist at det er mulig å utvikle et moderne samfunn, der vi både stiller krav til og tar vare på hverandre. En utvikling med stadig større forskjelle­r mellom folk er både unorsk og tar samfunnet i feil retning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway