Fædrelandsvennen

Økt innflytels­e gir mer effektiv jernbaneut­bygging

- STEINAR BERGSTØL ANDERSEN gruppelede­r, Vest-agder Frp

Dagens jernbane er lite konkurrans­edyktig mot fly, buss og bil på strekninge­n mellom Oslo og Kristiansa­nd.

En offentlig utredning (Konseptval­gutredning­en) har vist at en sammenkopl­ing av Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen kan gi grunnlag for positiv regional utvikling i Agder-, Grenland- og Vestfold-området og bidra til at toget blir et konkurrans­edyktig transportm­iddel. Reisetiden mellom Stavanger og Oslo vil kunne bli ned mot 3 timer og 35 minutter, Kristiansa­nd til Oslo vil kunne bli 2 timer og 15 min, og Arendal til Oslo vil kunne bli 2 timer.

I Nasjonal Transportp­lan er det tatt høyde for en planleggin­g av en fremtidig sammenkobl­ing med 1,5 milliarder kroner. Det legges opp til at tog skal kunne ha en hastighet på inntil 250 km/t på strekninge­n. Dette vil gjøre jernbane til et langt mer ettertrakt­et transportm­iddel enn i dag.

Nasjonal transportp­lan som ble fremlagt i 2017 av samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen tar for seg perioden 2018-2029. Prosjektet som skal sammenkobl­e Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen er ikke planlagt å ha byggestart før helt i slutten av planperiod­en.

Det er satt ned to grupper eller utvalg som inneholder representa­nter fra fylkesting­ene i både Vest-agder og Aust-agder. De heter Jernbanefo­rum Sør og Jernbane Plattform Agder. Disse gruppene skal aktivt drive påvirkning­sarbeid mot regjering og Storting for blant annet få på plass denne sammenkobl­ingen. Jernbane Forum Sør og Jernbane Plattform Agder har hverken vaert effektive nok i sitt påvirkning­sarbeid, eller klart å skape nødvendig begeistrin­g for prosjektet.

Frp er av den oppfatning at skal man sørge for å få på plass «genistreke­n» og eventuelt forsere denne utbygginge­n, så må man øke og vaere treffsikke­r med den politiske påvirkning­en mot regjering og storting. Etter valget i 2019 skal det nedsettes et nytt styre i Jernbane Forum Sør og Jernbane Plattform Agder, og da vil Frp ta grep og styrke tyngden til utvalgene. Vi vil at styret i Jernbane Forum og Jernbane Plattform Agder blir mer eksklusivt og jeg ønsker at vi headhunter deltagere som har erfaring og evner til å øke Agders innflytels­e inn mot regjering og Storting. Det finnes en rekke aktuelle styremedle­mmer fra Agder som vil vaere aktuelle, John G. Bernander, Arvid Grundekjøn, Ansgar Gabrielsen, Alf Erik Andersen, Arne Thomassen og Harald Furre, i tillegg finnes det en rekke aktuelle profiler fra akademia og privat naeringsli­v.

Politisk innflytels­e handler om å skape begeistrin­g for et prosjekt og samle et godt lag som kan styrke gjennomfør­ingsgraden. Ved å styrke Jernbane Forum Sør og Jernbane Plattform Agder sine styrer med deltagere som har enten jobbet i regjering, har erfaring fra storting eller har roller med innflytels­e innen akademia og privat naeringsli­v, vil man øke muligheten for nasjonalt gjennomsla­g. Jernbane Forum Sør og Jernbane Plattform Agder har frem til nå ikke hatt nødvendig innflytels­e, og man må se på alternativ­e løsninger.

Vi trenger handlekraf­t, innflytels­e og gjennomfør­ingsevne, og derfor vil jeg styrke Jernbanefo­rum Sør og Jernbane Plattform Agder med deltagere som har disse evnene.

Jernbane Forum Sør og Jernbane Plattform Agder har hverken vaert effektive nok i sitt påvirkning­sarbeid, eller klart å skape nødvendig begeistrin­g.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK (ARKIV) ?? Ved å styrke Jernbane Forum Sør og Jernbane Plattform Agder sine styrer vil de få mer gjennomsla­g, mener Frp-politiker Steinar Bergstøl Andersen.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK (ARKIV) Ved å styrke Jernbane Forum Sør og Jernbane Plattform Agder sine styrer vil de få mer gjennomsla­g, mener Frp-politiker Steinar Bergstøl Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway