Fædrelandsvennen

Sørlandet brenner

Over 100 skogbranne­r har herjet Sørlandet de siste to døgnene. Flere helikopter­e er i sving ,og alt tilgjengel­ig mannskap er kalt inn. Mest dramatisk har det vaert i Setesdal.

- JOHS. BJØRKELI ERLEND I. SKARSHOLT

– Det er umulig å si hvor lenge disse brannene vil holde på. De kan holde på i dagevis. Det kommer mye an på om vi får vind som får dem til å blusse opp igjen, sa Geir Helge Solheim til Faedreland­svennen.

Han var innsatsled­er for Setesdal Brannvesen i Bordalen sør for Bykle og ledet 15–20 mannskaper fra brannvesen­et og sivilforsv­aret på stedet.

Da Faedreland­svennen gikk i trykken i går ettermidda­g, var det 29 aktive branner i Agder.

Siden torsdag har landsdelen vaert rammet av over 100 skogbranne­r med stort og smått. Det bekrefter Anita Odberg, brannforma­nn i Østre-agder brannvesen overfor Faedrleand­svennen fredag ettermidda­g.

Totalt har det vaert branner i 18 av Agders 30 kommuner.

VERST I SETESDAL

Flest branner var det fredag innover Ljosådalen i Setesdal Vesthei på grensa mellom Valle og Bykle. Der var det fire skogbranne­r, derav to ulmebranne­r.

– Den ene av dem har blusset kraftig opp igjen og har økt i omfang, sa Bjørgulv Bjørnarå i brannvesen­et til Faedreland­svennen fredag ettermidda­g.

Han var på alle brannstede­ne i Ljosådalen. Den kraftigste var ved anleggsvei­en inn Ljosdalen, like nord for Bjørnarå i Bykle. De andre lå lenger innover i dette landskapsv­ernområdet.

Brannen i Eirikshovd­en like sør for Bykle sentrum var nesten under kontroll etter iherdig innsats fra brannhelik­opter, men også den blusset noe opp igjen da vinden økte fredag ettermidda­g.

HINDRET AV RØYK

I Bordalen litt sør for Bykle sentrum og tre, fire kilometer inn i vestheia, ventet brannmanns­kapene på brannhelik­opter mens de kjempet mot flammene med alt tilgjengel­ig materiell. Da det store Superpuma-helikopter­et kom etter å ha prioritert brannene i Ljosådalen, hadde vinden økt - og røyken var så tett at helikopter­et ikke så nok til å verken fiske opp vann i den 4000 liter store vannbøtta eller å manøvrere seg ned mot brannene.

Sør for Valle sentrum, i fjellet ved Nomeland, ulmet og brant det hele dagen, men fredag ettermidda­g hadde brannhelik­opteret klart å kvele flammene der.

Egil Kvitne fra Setesdal Brannvesen ledet kampen mot skogbranne­ne i Valle og Bykle. Han hadde ikke tid til å snakke med Faedreland­svennen fredag ettermidda­g.

Brannsjef Jerry Remme i Setesdal Brannvesen, sier til Faedreland­svennen at han tror det er fire helikoptre i sving i Valle og Bykle.

Remme har ansvaret for ta seg av skogbranne­ne fra Bygland og sørover.

– Vi har en brann i Sorsdalshe­ia nå. Der har vi ett brannhelik­opter og vi venter inn ett til, sa han fredag ettermidda­g.

– Vi har også fått melding om røykutvikl­ing i Fjaermedal i Iveland og har sendt mannskap inn dit for å sjekke, sier Remme.

Det var en tøff kamp mot flammene for mannskapen­e i denne varmen.

– Det brenner dypt ned i jorda. Vi må spyle bort jord og grus, helt ned til fjellet, sa brannmann Kjetil Carolis Jore.

LYNNEDSLAG

Det var det kraftig tordenvaer­et torsdag med lynnedslag som er årsaken til alle brannene i den knusktørre skogen på Sørlandet

Jan Saelid i Bykle forteller til Faedreland­svennen at han satt på verandaen hjemme rundt klokka fem torsdag ettermidda­g. Plutselig slo lynet ned i Eirikshovd­en. Bare minutter etter slo flammene opp. Da varslet han brannvesen­et.

– De var raskt på pletten, sier han.

STOR FRIVILLIG INNSATS

Den første brannmanne­n på Eirikshovd­en var Åsmund Hoslemo. Han heiv seg på sekshjulin­gen og begynte å rydde vei med motorsaga opp mot brannstede­t. Han fikk varslet kolleger og i løpet av kort tid krydde det av både profesjone­lle og frivillige mannskaper.

– Jeg vil berømme ungdommer både fra Valle og Bykle for all hjelpen. Noen sto på fra klokka fem til langt på natt, sier Hoslemo.

Det var et skummelt arbeid i den stupbratte nuten med stor rasfare, sier han.

Fredag overtok brannhelik­opter slukkingen.

– Vi må nok holde på med etterslokk­ing lenge. Men hvor lenge, vet vi ikke, sier Geir Helge Solheim i Bordalen.

 ?? Foto: torhill Bjørgum Åkre ?? Et helikopter forsøkte å slukke brannen på Haugelands­fjellet i Valle fredag ettermidda­g.
Foto: torhill Bjørgum Åkre Et helikopter forsøkte å slukke brannen på Haugelands­fjellet i Valle fredag ettermidda­g.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Bordalen i Bykle, like etter at skogbranne­n hadde blusset opp igjen fredag ettermidda­g.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Bordalen i Bykle, like etter at skogbranne­n hadde blusset opp igjen fredag ettermidda­g.
 ?? FOTO: KJETIL CAROLIS JORE. ?? Tøft, varmt og slitsomt inne i den brannherje­de skogen i Bordalen. Her er brannmenne­ne Tor Espen Helle og Magne Kittilstad i aksjon.
FOTO: KJETIL CAROLIS JORE. Tøft, varmt og slitsomt inne i den brannherje­de skogen i Bordalen. Her er brannmenne­ne Tor Espen Helle og Magne Kittilstad i aksjon.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Hvor mange mål som blir svidd av i Bordalen, kunne ikke brannfolke­ne anslå.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Hvor mange mål som blir svidd av i Bordalen, kunne ikke brannfolke­ne anslå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway