Fædrelandsvennen

Dødsfarlig båtfyll

-

Halvårstal­lene for antall omkomne i ulykker på fritidsbåt er klare. Totalt omkom 12 personer. Det er 12 for mange.

●●Varmen har igjen slått inn over Norges kystlinje, og nordmenn nyter vaeret. Mange trekker til sjøen for å lytte til bølgeskvul­p og leve livets glade dager. Men noen nyter finvaeret med noen glass bak roret, og da blir det fort alvor.

Mandag 9. juni la Sjøfartsdi­rektoratet fram sin halvårssta­tistikk for omkomne i fritidsbåt­ulykker. Den viser at 12 personer omkom i årets første halvår. Det er to mindre enn samme periode i fjor – men det er 12 for mange. Ulykkene er under etterforsk­ning og endelig svar vil vi først få når året er omme. Men allerede nå vet vi sikkert at tre av de forulykked­e hadde promille. Alkohol øker risikoen på sjøen. For når du drikker blir du mindre oppmerksom og får redusert konsentras­jonsevne. Samtidig blir du mer villig til å ta sjanser. Det kan gjøre alkohol og båtføring til en dødsfarlig kombinasjo­n.

I tillegg vet vi at alkohol gjør deg mer i risiko for å drukne hvis du først havner i vannet. Alkohol gir en følelse av at kroppen er varmere enn den faktisk er, fordi blodkarene i huden utvider seg og gir huden større gjennomstr­ømming av blod. Dermed blir varmetapet større. Er man i vann reduseres kroppsvarm­en fortere enn om man er på land, og overlevels­estiden reduseres til omtrent det halve. Båtlivet er fult av gleder. Begeistrin­gen som kommer av å se båten ferdig pusset opp etter en lang vinter. Overnattin­gsturer på svale svaberg. Bading i salt sjø, rett fra ripa. Men en båt er også en kraftig maskin, på lik linje med en bil. Havet er uforutsigb­art, og kan blåse opp på få minutter. Og havet er også fylt av andre båtførere som ikke alltid har så god kontroll som man skulle ønske. Det fordrer et klart hode. Derfor er vårt budskap klart. For å få ned den dystre statistikk­en med omkomne fra fritidsbåt må vi bli kvitt promillefø­ringen. Med et klart hode er man mye bedre i stand til å håndtere sjø, vaer, uforutsett­e hendelser og et uoversiktl­ig trafikkbil­de. Det er godt alkovett å vente med alkoholen til båten er fortøyd. RANDI HAGEN ERIKSRUD Generalsek­retaer i AV-OG-TIL

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway