Fædrelandsvennen

Kampen «ingen» egentlig vil spille

Det spilles ikke bronsefina­le i EM eller Champions League. Flere rister på hodet av lørdagens kamp i VM.

- TEKST: REIDAR LØFALDLI reidar.lofaldli@adresseavi­sen.no

Bronsefina­len i VM er kampen mellom to lag som allerede har opplevd en av de største skuffelsen­e man kan oppleve på en fotballban­e - en tapt semifinale.

– Jeg kjenner ingen som ønsker å spille denne kampen. Bare gi alle en bronsemeda­lje og send dem hjem, sier den tidligere engelske landslagss­pilleren Chris Waddle til Daily Express.

Han var med på å tape bronsefina­len mot Italia i VM 1990.

– Bronsefina­len burde aldri bli spilt. Den er urettferdi­g. Det har jeg sagt i ti år. Det verste er at man kan tape to kamper på rad. I en turnering hvor man har spilt fenomenalt bra kan man reise hjem som en taper. Det er bare en tittel som teller, og det er Vm-tittelen, sa Louis van Gaal i 2014.

Han ledet den gang Nederland til tredjeplas­s med seier over Brasil i nettopp bronsefina­len.

– TUNGT MENTALT

Når bronsemeda­ljene skal deles ut i St. Petersburg lørdag ville spillerne - og trenerne - helst ha vaert et helt annet sted.

– For å vaere helt aerlig, så er det ikke en kamp som noen ønsker å spille, sa Englands landslagss­jef Gareth Southgate etter semifinale­tapet mot Kroatia, ifølge ESPN.

Southgate peker på hovedutfor­dringen etter en slik utladning.

– Det vil bli vanskelig å få spillerne mentalt klare til det nivået vi ønsker, men vi skal vise stolthet, sier han.

Belgias landslagss­jef Roberto Martínez klarer heller ikke å legge skjul på at det blir tungt å løfte seg.

– Når man har hatt en ambisjon om å nå finalen, er det tøft individuel­t og kollektivt å skulle se det positive i neste kamp. Men vi må hente oss inn og se at vi har muligheten til å sikre en tredjeplas­s i et VM. Det skjer ikke ofte, sier Martínez ifølge The National.

Et pussig poeng er at England og Belgia også møttes i gruppespil­let. Da sørget Adnan Januzaj for at Belgia vant 1–0 i en kamp hvor begge lagene allerede hadde gått videre, og derfor stilte med reservene. Nå kan det samme skje igjen i bronsefina­len.

UENIG SVENSKE

Én som ikke er enig i at det er vanskelig å motivere seg for en bronsefina­le, er den legendaris­ke keeperen Thomas Ravelli. Han sto i mål da Sverige tok bronse i VM i 1994.

– Vi hadde ingen slike tanker. Det er jo klart at man ønsker å vinne bronse. Det er en del av spillet, sier Ravelli til Expressen.

Sverige tapte semifinale­n i USAVM knepent for Brasil, men fikk deretter en kjempeoppt­ur med 4–0 over Bulgaria i bronsefina­len i Pasadena.

– Man er så klart kjempeskuf­fet over at man ikke gikk til finalen, men slik har det jo alltid vaert, sier 58-åringen.

Ravelli sier at det på mange måter kan vaere bedre å vinne bronse enn å tape et gull i en finale.

– Det var slik vi tenkte, og det ble en veldig stor glede over å vinne den siste kampen. På en måte så er den kampen morsom å vinne og det tror jeg mange egentlig mener. Når tok England en bronsemeda­lje sist, spør han retorisk.

STORT FOR SMÅ NASJONER

Det ble spilt bronsefina­le i VM første gang i sluttspill­et i Italia i 1934. Den gang slo Tyskland Østerrike 3–2.

Helt siden den gang har kampen hatt et frynsete rykte. Store fotballnas­joner har ofte stilt med reduserte mannskap og latt reservene i troppen få prøve seg.

I mindre fotballnas­joner har det ofte vaert omvendt. Sveriges 1994lag ble store helter i hjemlandet, og et land som Tyrkia gjorde sin absolutt beste prestasjon i fotballhis­torien da de sikret bronse i 2002 etter å ha slått hjemmenasj­onen Sør-korea 3–2 i et høydramati­sk oppgjør.

Kroatias legendaris­ke 1998-lag feiret som om de hadde blitt verdensmes­tere etter å ha slått Nederland i bronsefina­len i Paris.

I Em-sluttspill eller andre store fotballtur­neringer, som Champions League, spilles det ikke bronsefina­le. Kvinnene har, i likhet med herrene, bronsefina­le i sine Vm-sluttspill.

Ifølge goal.com er den offisielle årsaken til at bronsekamp­en eksisterer at resultatet har betydning for Fifa-rankingen. Nettstedet skriver imidlertid at den egentlige hovedårsak­en er tv-inntekter.

Bronsefina­len mellom Uruguay og Tyskland i VM i Sør-afrika i 2010 skal ha vaert den 14. mest sette kampen av de 64 i mesterskap­et.

Ifølge nettstedet These Football Times ble årets bronsefina­le i St. Petersburg utsolgt allerede for noen måneder siden. Nettstedet skriver at billetter til kampen nå selges på svartebørs for ti ganger mer enn pålydende verdi. Det ser dermed ut til å bli fullt hus og over 64.000 tilskuere på Krestovski­j stadion i byen ved Finskebukt­a lørdag.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sverige feirer etter å ha beseiret Bulgaria i bronsefina­len i USA-VM i 1994. Thomas Ravelli nummer to fra venstre i nederste rekke.
FOTO: NTB SCANPIX Sverige feirer etter å ha beseiret Bulgaria i bronsefina­len i USA-VM i 1994. Thomas Ravelli nummer to fra venstre i nederste rekke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway