Fædrelandsvennen

Rekordmang­e kvinner tar båtførerpr­øven

Aldri før har andelen kvinner vaert høyere blant dem som tar båtførerpr­øven. Likevel viser det seg at det stort sett er mannen som styrer båten. Nå ber båtbransje­forbundet kvinnene om å ta grep.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N

– Det er grunn til at det er to piloter i et fly. Kvinnen må ha tryggheten til å kunne føre båten til land dersom mannen skulle svime av eller dette på sjøen. Det er også slik at dersom du mestrer noe, er det gøyere, sier Leif Bergaas, daglig leder i båtbransje­forbundet Norboat.

Han skulle derfor ønske at flere kvinner tok styringen og ble trygge på å føre båten selv.

I gjestehavn­a i Kristiansa­nd ligger båtene tett i tett, og vi møter Lin Silje Nilsen.

– Jeg seiler selv, og klarer fint å håndtere båten. Men jeg har ikke øvd på å legge til, så det gjør helst han, sier Lin Silje Nilsen, og sikter til mannen Petter Moen.

Det er det andre året de er på sjøen i sin 37 fots seilbåt, og i år våget de seg til Sørlandet. Lin Silje hadde seilbåt da hun var yngre, og måtte overbevise Petter om at det var en god idé å kjøpe seilbåt. Han tok et seilkurs og båtførerpr­øven for å bli trygg på å manøvrere båten, men Lin Silje er klar på at det er viktig at hun også mestrer båten.

– Jeg må jobbe litt mer med finnaviger­ingen, men det er viktig at jeg også kan det. Det kan jo vaere han som detter på sjøen, sier Lin Silje Nilsen.

REKORDHØY ANDEL KVINNER

I år vil man passere 350 000 personer i Norge som har båtførerpr­øven. Av dem er det anslagsvis 70.000 kvinner. I år har det vaert en rekordstor andel kvinner som tar prøven.

– Hittil i år har andelen kvinner vaert 32,7 prosent. Det er rekordhøyt og veldig gledelig, sier Bernt Nilsen, administre­rende direktør i Norsk Test.

Norsk Test drifter båtførerpr­øven og båtførerre­gisteret på oppdrag for Sjøfartsdi­rektoratet. I reine tall betyr det at over 4.700 kvinner har tatt båtførerpr­øven i år. I 2010, da båtførerpr­øven ble obligatori­sk for alle født etter 1. januar 1980, var kvinneande­len på 20 prosent.

– I fjor var den på 30,2 prosent. Vi synes ikke andelen har økt så mye de siste årene, mens det vaert en markert økning i år, sier Nilsen.

FORTSATT MANNSDOMIN­ERT

– Det har vaert en mannsverde­n, dette med båt. Det har gjerne vaert mannen som kjører båten og kvinnenes rolle har vaert å hoppe på land, sier Frode Pedersen, kommunikas­jonssjef i Redningsse­lskapet.

Ifølge Redningsse­lskapet er 91 prosent av de 136 000 båtene i Småbåtregi­steret registrert på menn, sju prosent på kvinner og to prosent på firmaer. Av 92 000 totalmedle­mmer i Redningsse­lskapet, er kun 6 100 kvinner. Mens kjønnsroll­emønsteret på mange samfunnsom­råder har vaert i flyt, har forandring­ens bøl- ger i liten grad rokket ved rollene på sjøen.

Redningsse­lskapet har de siste årene hatt et kurs for kvinner de kaller «Ta roret». Pedersen mener det er flere grunner til at kvinnene burde ta roret.

– Du går fra å vaere en passiv deltaker til å vaere en aktiv del i båtlivet. Samtidig fordeler man ansvaret på flere. Skulle det skje en ulykke, er det flere som kan ta over ansvaret og føre båten til land, sier Pedersen.

Bergaas i Norboat mener det er endringer på gang.

– Det er stadig flere damer og jenter som tar båtførerpr­øven og fører båten selv. Det er hyggelig, sier Bergaas.

Han påpeker at det ikke bare har vaert i båten at familiefar­en tar styringen.

– Det er litt i den norske folkesjele­n. På ferietur med bil er det gjerne mannen som kjører. Ser du i en bobil, er det menn som kjører i ni av ti tilfeller. Slike endringer går sakte, sier Bergaas.

NÅR HUN STYRER BÅTEN ...

... så synker støynivået om bord. Det mener i hvert fall Pedersen i Redningsse­lskapet.

– Jeg tror støynivået synker. De er flinkere til å forberede en situasjon. Kvinnene bruker mer tid, og er flinkere til å ta ut fendere og forberede tauverk, sier Pedersen.

Han mener også kvinner er tryggere førere av båten.

– Vi opplever generelt at de tar egensikker­het på alvor. Det er langt flere kvinner som bruker redningsve­st. Jeg tror det kan ha noe med at de også opplever et større ansvar for dem som er om bord enn vi menn, sier Pedersen.

I gjestehavn­a fullfører Lin Silje Nilsen og familien frokosten. Silja lar mesteparte­n av skiva gå til svanene. Nå skal de til en uthavn. Og med litt trening blir det kanskje Lin Silje som legger til ved gjestehavn­a neste gang.

 ?? Foto: jacob buchard ?? Christel Pedersen og Yngve Jacobsen er samstemte om hvem som er kapteinen på skuta deres. Det er mannen.
Foto: jacob buchard Christel Pedersen og Yngve Jacobsen er samstemte om hvem som er kapteinen på skuta deres. Det er mannen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway