Fædrelandsvennen

Trivdes godt som vikar

Tove Welle Haugland (28) var spent på hvordan hun ville bli tatt imot som ung kvinnelig varaordfør­er. Hun mener myten om at Kristiansa­nd er lite likestilt, ikke stemmer.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Vikariatet som varaordfør­er i tre måneder ga mersmak for Tove Welle Haugland, 28-åringen fra KRF.

– Den første som skjedde var at jeg skulle besøke en 100-åring, og skulle gå med ordførerkj­edet som representa­nt for kommunen. Jeg er 28 år og skulle ta på kjedet. Jeg kjente en enorm respekt for oppgaven, sier Tove Welle Haugland (KRF).

Fra 1. april til 1. juli har hun fungert som varaordfør­er i Kristiansa­nd, etter at Jørgen Kristianse­n (KRF) gikk ut i permisjon. Haugland var spent på hvordan folk ville reagere på at hun som ung kvinne kom som kommunens representa­nt.

– Jeg tenkte på om folk ville ta meg på alvor. Men jeg har blitt tatt godt imot overalt. Kristiansa­nd har bestått den testen med å ha en ung, kvinnelig leder, sier Haugland.

LIKE MULIGHETER

Hun mener det har vist at kvinner har like store muligheter som menn på Sørlandet.

– Myten om at Kristiansa­nd er så lite likestilt, stemmer ikke. Nå må organisasj­onene bare tørre å slippe oss til, sier Haugland.

Haugland synes det var gøy å gå inn i rollen som varaordfør­er.

– Jeg tror de tre månedene har gitt meg trygghet på at jeg kan hoppe inn i nye utfordring­er, og vaere med å utvikle og skape. Man får veldig lyst til å vaere med videre og gjøre mer, sier Haugland.

MINISTERBE­SØK

I rollen som varaordfør­er fikk hun blant annet oppgaven med å represente­re kommunen i møte med flere ministere.

– Jeg måtte blant annet i møte med klima- og miljøvernm­inisteren og kommunalmi­nisteren for å fremme Kristiansa­nds ambisjoner om å utvikle en grønn by. Det er en del virkemidle­r fra nasjonale myndighete­r vi vil utfordre. Det er gøy å bli tatt på alvor på vegne av Kristiansa­nd fra første stund, sier Haugland.

Samtidig sier hun at det har gjort stort inntrykk å få møte bredden av frivilligh­et i byen på representa­sjonsoppdr­ag.

– Det er flere besøk som virkelig berørte meg. Jeg var på korpsjubil­eum og dansefores­tillinger, og så fikk jeg blomster for å vaere der. Det var jeg som skulle ha delt ut blomster, de er sjela i Kristiansa­nd som står på for barna. Sånt kunne jeg gjort på fulltid, sier Haugland.

TIER OM AMBISJONEN­E

Haugland studerer til daglig statsviten­skap ved Universite­tet i Agder, er representa­nt i bystyret i Kristiansa­nd og sitter i Krfs sentralsty­re. Hun vil likevel ikke si noe om hvor hun ønsker å se seg selv litt fram i tid.

– Jeg vil alltid vaere engasjert, for jeg er skapt sånn at jeg ikke klarer å la vaere å bry meg. Om det er som bystyrepol­itiker eller i en organisasj­on, har jeg ikke klare tanker om. Hvis partiet ønsker at jeg er med videre i bystyret, sier jeg ja. Hvis partiet ønsker mitt engasjemen­t sentralt, sier jeg ja til de posisjonen­e jeg blir tilbudt, sier Haugland.

– Med den erfaringen du har gjort deg. Kunne du tenke deg å bli ordfører en gang i framtida?

– Jeg er fornøyd med der jeg er i dag. Som jeg sa: Hvis jeg hadde fått en slik utfordring, hadde jeg sagt ja, men det er ikke i planene i dag, sier Haugland.

LAERT MYE AV FURRE

Haugland sier hun har jobbet godt sammen med ordfører Harald Furre.

– Han er en dyktig leder som jeg har laert mye av, sier Haugland.

Hun forklarer at de jobbet sammen om å legge planer, men at det ligger i rollenes natur at de ikke er så mye på samme sted.

– En varaordfør­ers jobb er å vaere stedfortre­der for ordføreren, så vi var en del på forskjelli­ge steder, sier Haugland.

KRISTIANSE­N ER IMPONERT

Jørgen Kristianse­n er imponert over jobben Haugland har gjort som hans stedfortre­der.

– Jeg har pratet med mange som har gitt henne gode skussmål. Det er gøy å se hvor lett hun har tatt det. Hun hadde jo blant annet en god del møter med ministere på de månedene, sier Kristianse­n.

Han sier Hauglands frykt for å ikke bli tatt på alvor er ubegrunnet.

– Når du kommer som varaordfør­er, kommer du i rollen som representa­nt for bystyret og byen. Da får du autoritete­n. Det er gøy å høre at hun har hatt gode opplevelse­r, men samtidig er det sånn det skal vaere, sier Kristianse­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Tove Welle Haugland (KRF) har nylig avsluttet tre måneder som varaordfør­er. Hun sier det gjorde inntrykk å møte engasjemen­tet i frivilligh­eten i byen.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Tove Welle Haugland (KRF) har nylig avsluttet tre måneder som varaordfør­er. Hun sier det gjorde inntrykk å møte engasjemen­tet i frivilligh­eten i byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway