Fædrelandsvennen

Ventet 12 dager på ankelopera­sjon

Nesten to uker gikk det fra Ingrid Baardsen fra Kristiansa­nd brakk ankelen til hun ble operert ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Ingrid Baardsen ble først operert naer to uker etter at hun skadet seg. Årsaken er sprengt kapasitet ved ortopedisk på Sørlandet sykehus Kristiansa­nd.

– Jeg er sjokkert over hvor lang tid det skulle ta, sier Thorsen med det gipsede beinet høyt hevet på putene.

Hun var på spasertur i Furulunden i Mandal da hun tråkket over fredag 29. juni. Dagen etter kom hun seg til sykehuset, ble gipset og fikk beskjed om at hun måtte vente et par dager før operasjone­n kunne gjennomfør­es. Årsaken var at hevelsen måtte gi seg. Søndagen klippet de av gipsen, gav beskjed om at operasjone­n skulle skje mandag og ba henne faste fra morgenen av.

INGEN OPERASJON

Det ble ingen operasjon mandag, den ble utsatt til onsdag. Heller ikke da ble det noen operasjon, men hun måtte fortsette faste så hun kunne vaere klar for operasjon torsdag. Den ble det heller ikke noe av, men hun fikk ny time fredag morgen klokken 0730.

– Klokken 02 på natten til fredag fikk jeg rede på at heller ikke den operasjone­n ble det noe av, forteller hun.

Forrige helg kunne hun ikke opereres, så hun fikk reise hjem fra lørdag til søndag. Da hun kom tilbake på sykehuset fikk hun beskjed om at det ikke var noen ledige operasjons­timer før på tirsdag.

EKSPLODERT­E

– Da eksplodert­e jeg litt, må jeg innrømme, sier hun.

Hun ble fortalt at årsaken til alle utsettelse­ne var kapasitets­problemer, og at andre pasienter med mer alvorlige skader ble prioritert. Onsdag 12. juli kom hun imidlertid under kniven, nesten to uker etter uhellet.

Jarl Erik Haaland er fungerende avdelingsl­eder på ortopedisk avdeling. Han bekrefter opplevelse­n til Baardsen.

– Vi har hatt problemer de siste dagene, opptil 15–16 mennesker i kø for operasjon, sier Haaland.

– Hva tenker du om at det tok nesten to uker for Baardsen?

– Det skal ikke vaere sånn, vi beklager det. Medisinsk sett er det ikke noe problem å vente to uker, men det er lett å forstå frustrasjo­nen til pasienten som må vente, sier han.

Han mener flaskehals­en er kapasitet på operasjons­stuene, og ut fra hva han vet kan det se ut som om problemene vil fortsette neste uke.

– Det er typisk for sommeren dette. Det er mange turister og ange er ute i det fine vaeret, sier han.

SPRENGT

Fungerende fagdirektø­r Per Kristian Hyldmo bekrefter at operasjons­kapasitete­n har vaert sprengt de siste par ukene.

– Det kommer utrolig mange pasienter inn med behov for øyeblikkel­ig hjelp for tida, alt fra tarmslyng til arm- og beinbrudd. Vi må operere de sykeste først, for eksempel akutte keisersnit­t og de med mest alvorlige skader, sier han.

Kapasitets­problemene oppstår til tross for at sykehuset siden i fjor har oppbemanne­t slik at det nå er like mange som tar seg av øyeblikkel­ig hjelp-pasienter på jobb om sommeren som resten av året. Hyldmo sier dette har skjedd fordi man over tid har sett en klar økning i behovet for øyeblikkel­ig hjelp i Kristiansa­nd om sommeren.

PÅLAGT

– Men vi er pålagt i ferieloven å avvikle ferien i løpet av sommeren, og vi kan ikke spre det for mye utover, sier han.

Et annet problem er at det for en del spesialite­ter er vanskelig å få tak i kvalifiser­t helseperso­nell som spesialsyk­epleiere og kirurger. Men i år har vi altså klart det, tilføyer Hyldmo.

Per fredag ettermidda­g var det fortsatt for mange pasienter inne som venter på hjelp, men sykehuset jobber både dag og kveld for å holde unna, opplyste Hyldmo.

– Det er dette jeg vil at folk skal vaere klar over, sier Baardsen, at om du skader deg kan det ta lang tid før sykehuset har tid til å operere deg.

Fra høsten av blir det imidlertid opprettet et helt ekstra operasjons­team ved sykehuset, opplyser klinikkdir­ektør Nina Iversen. Hun regner med det vil avhjelpe på kapasitets­problemene.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ukene framover blir veldig krøkkete for Ingrid Thorsen, som måtte vente nesten to uker før ankelen hennes ble operert.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ukene framover blir veldig krøkkete for Ingrid Thorsen, som måtte vente nesten to uker før ankelen hennes ble operert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway