Fædrelandsvennen

HV settes inn mot skogbranne­ne i dag

Mandag setter brannsjef Egil Kvitne inn Heimeverne­t for å avlaste slitne brannmanns­kaper i Setesdal. Søndag brant det ennå godt ved Sordal.

- TORGEIR EIKELAND JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

– Vi begynner å få god kontroll på brannene og høster resultaten­e av det gode arbeidet vi gjorde lørdag. Det som er prekaert nå, er mannskapen­e våre som har stått på i fire dager. Noen av dem har knapt skinn igjen under beina, og de er nødt til å få hvile. Derfor har jeg «trykka på knappen» og kalt inn Heimeverne­t, sa brannsjef Egil Kvitne søndag ettermidda­g.

40 mannskaper fra Sand HVområde i Aust-agder møter mandag klokka 08.00 i Bykle etter å ha stått i beredskap siden lørdag. Oppdraget er å avløse slitne brannmanns­kaper fram til klokka 22 samme kveld. Ved behov er det mer å hente fra HV fra tirsdag.

SJU HELIKOPTRE

Samtidig rullerer sivilforsv­aret fortløpend­e sine mannskaper i kampen mot skogbranne­ne i Setesdal hvor sju brannhelik­optre var i aksjon søndag ettermidda­g.

– Vi har to helikoptre i aksjon ved Sordal for å ta ytterkante­ne av brannen. Der sliter vi fortsatt, for det er bratt og farlig. Vet ett tilfelle kom ei brennende rot ramlende som ei ildkule og satte fyr på skogen mange steder nedigjenno­m. Heldigvis er ingen skadet, fortalte Kvitne søndag.

På grunn av vannmangel ble det også fløyet inn tusenliter­sdunker med vann som er plassert rundt i terrenget. I Bordalen i Bykle som var tyngdepunk­tet for innsatsen lørdag, regnet han søndag ettermidda­g tilstanden som «faren over». Det samme gjaldt ved Brokke.

– Vi har også hatt gode resultater i Ljosådalen. Vi har fått fløyet inn 20 – 25 mann i fjellet som har drevet etterslokk­ing, , sier Kvitne.

14 AKTIVE BRANNER

Klokka 17.00 søndag var det rundt 14 aktive branner i Agder, hvorav 12 i Setesdal. I tillegg brant det i Saesåsen i Åseral, der det pågikk slukningsa­rbeid, samt en ved Snartemo. Den siste var slukket, men det ble holdt vakt på stedet.

 ?? FOTO: KRISTIAN TRYDAL ?? Søndag ettermidda­g var det fortsatt åpen ild mange steder der det ble drevet etterslokk­ing. Her ved Ljomskråtj­ønn i Bykle.
FOTO: KRISTIAN TRYDAL Søndag ettermidda­g var det fortsatt åpen ild mange steder der det ble drevet etterslokk­ing. Her ved Ljomskråtj­ønn i Bykle.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway